Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

ο πατηρ Φιλόθεος Φάρος εδωσε μια μνημειώδη συνέντευξη

συνεντευξη πατρος Φιλοθέου Φάρου στον Αρ. Βικέτο στον "Φιλελεύθερο" της Κύπρου
«Τα Χριστούγεννα για τον σύγχρονο άνθρωπο δεν έχουν καμία πνευματική αξία, είναι ένα καταναλωτικό επεισόδιο. Δηλαδή, είναι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό», διαπιστώνει με πίκρα ένας κληρικός με 46 συναπτά έτη διακονίας στην Εκκλησία της Ελλάδος. Πρόκειται για τον πατέρα Φιλόθεο Φάρο, ο οποίος σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Σχολή, Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ποιμαντική Ψυχολογία στις ΗΠΑ και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. Ο π. Φιλόθεος είναι σήμερα συνταξιούχος και ιερουργεί κάθε Κυριακή στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά της Πλάκας. Πάντοτε μετά τη λειτουργία συζητάει με νέα ζευγάρια και νέους για τα θέματα, που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Στη συνέντευξή του στον «Φ» ο π. Φιλόθεος χρησιμοποιεί, όπως πάντα, γλώσσα αυστηρή και αυτοκριτική. Ανάμεσα σε άλλα τονίζει: «Το πάθος της εξουσίας κυριαρχεί στη ζωή της Εκκλησίας, η οποία τελικά δεν είναι αυθεντική Εκκλησία (...). Η νεολαία μας βρίσκεται σε σύγχυση, γιατί η ελληνική οικογένεια , το ίδιο νομίζω συμβαίνει και στην Κύπρο, περνά μεγάλη κρίση». Και εξηγεί ότι «τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν χωρίς όρια, μεγαλώνουν με τρόπο, που τα κάνει ανίκανα να αντιμετωπίσουν τον πραγματικό κόσμο». Για την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ο π. Φιλόθεος σημειώνει: «Στο όνομα του Χριστού και του μοναχικού βίου να υπάρχει αυτή η εξωφρενική διαχείριση τεράστιου πλούτου, που δεν τον διαχειρίζεται ούτε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, και μάλιστα ανεξέλεγκτα, συνιστά πρωτοφανή πρόκληση». Τονίζει επίσης ότι «το να δηλώνει ένας μοναχός ότι είναι ανιδιοτελής, αυτό είναι μια κρίση αλαζονείας, που είναι ασυμβίβαστη με τον μοναχικό βίο».

-Το νόημα των Χριστουγέννων Πάτερ Φιλόθεε, ποιο είναι το νόημα των Χριστουγέννων στην εποχή μας;

Tα Χριστούγεννα κατά την εκτίμηση μου είναι δυστυχώς σήμερα απλώς μια έξαρση της καταναλωτικής δραστηριότητας του σύγχρονου ανθρώπου. Ο άνθρωπος της εποχής μας , έχοντας πλούτο και υλικές ανέσεις, αισθάνεται πως δεν του χρειάζεται κάποια πνευματικότητα, πιστεύει ότι με τα υλικά αγαθά είναι καλυμμένος, είναι πλήρης. Επομένως, τα Χριστούγεννα για τον σύγχρονο άνθρωπο δεν έχουν καμία πνευματική αξία, είναι ένα καταναλωτικό επεισόδιο. Δηλαδή, είναι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Ο Χριστός ενανθρωπίστηκε για να αποκαλύψει ένα τρόπο ζωής, ο οποίος ανταποκρίνεται στην ανθρώπινη φύση και εξασφαλίζει στον άνθρωπο πληρότητα. Συνεπώς, ο άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται σε κοινωνία με τον Θεό και τον συνάνθρωπό του, να ενωθεί με τον Θεό και τον συνάνθρωπό του. Δυστυχώς, αυτά δεν υπάρχουν σήμερα. Όσο αφορά τη λατρεία και τις μεγαλοπρεπείς λειτουργίες αυτά αποτελούν μια ανώνυμη λατρεία με έντονο στοιχείο της επίδειξης. Αυτά δεν έχουν σχέση με τον Χριστό, ο οποίος περπατούσε ξυπόλητος και δεν είχε «που την κεφαλή κλίναι».

-Η εικόνα που δίδετε είναι ζοφερή. Πόση ευθύνη έχει γι αυτό η διοικούσα Εκκλησία, δηλαδή για το ότι γιορτάζουμε Χριστούγεννα χωρίς Χριστό;
Ένα άλλο τραγικό στοιχείο, το οποίο συνιστά απομάκρυνση από το πνεύμα του Χριστού, είναι ότι πάντα αναζητούμε την ευθύνη να την βρούμε σε κάποιον άλλο. Την ευθύνη την έχουμε όλοι. Εγώ γνωρίζω για την προσωπική μου ευθύνη. Πόση ευθύνη έχει ο Αρχιεπίσκοπος, ο Πατριάρχης δεν γνωρίζω, διότι δεν είμαι μέσα στην καρδιά τους. Εγώ ο ίδιος έχω υποδουλωθεί σε αυτό τον υλισμό, που κυριαρχεί στην εποχή μας. Δεν είμαι εξαίρεση. Όσο περισσότερο θυσιάζω την κοινωνία με τον Θεό και τον συνάνθρωπο χάρη της απόλαυσης, της βολής και καλοπέρασης, αδειάζω. Η ζωή δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα.

-Δηλαδή, ο κληρικός, ιδιαίτερα ο Επίσκοπος, πρέπει πρώτα από όλα να είναι ο ποιμήν ο καλός;
Είναι πρόκληση για μας τους κληρικούς να εμφανιζόμαστε από τους πλουσιότερους των συνανθρώπων μας. Ο οποιοσδήποτε κληρικός είναι αναφορικά με την οικονομική του κατάσταση πάνω από το μέσο όρο του Έλληνα πολίτη. Πολλοί από εμάς τους κληρικούς ζούμε με τρόπο πριγκιπικό. Η πρόκληση είναι εξωφρενική και διερωτώμαι, πώς ο πιστός λαός, όπως συνηθίζουμε να τον λέμε, ανέχεται αυτή την κατάσταση. Ο Χριστός καταδικάζει την υποδούλωση στα υλικά αγαθά, τη χλιδή και την πολυτέλεια. μας υπηρετεί ένα σωρό κόσμος, φορτωνόμαστε όλα αυτά τα χρυσά και έχουμε και την απόλυτη εξουσία στην ψυχή των ανθρώπων.

-Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
Κοιτάξτε στο χώρο τον εκκλησιαστικό υπάρχουν Επίσκοποι, ακόμη και στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, οι οποίοι είναι «φραγκοφονιάδες», οι οποίοι έχουν ταρίφα για να τελέσουν ένα μυστήριο και για να λειτουργήσουν στους ναούς της Μητρόπολής τους. Δεν αρκεί το "mea culpa" του Αρχιεπισκόπου, πρέπει να γίνει κάτι. Χρειάζεται μετάνοια, που σημαίνει αλλάζω τρόπο ζωής, κάνω μεταβολή 180 μοιρών. Η μετάνοια δεν είναι μια απλή δήλωση. Μετανοείς αληθινά, όταν είσαι αποφασισμένος να αλλάξεις ριζικά.
- Πώς είδατε εσείς τα τελευταία δραματικά γεγονότα στην Ελλάδα και τη συμπεριφορά των νέων;
Είναι μια τραγική στιγμή, γιατί κατά τρόπο κραυγαλέο αποκαλύπτεται ότι κάθε ένας από εμάς κινείται από ιδιοτέλεια. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε μόνο για τον εαυτό μας, αγνοώντας τους άλλους. Αυτό είναι σατανικό. Δυστυχώς αυτό κάνουμε τώρα. Οι πάντες προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τα πάντα, να καπηλευθούμε αυτό που βιώνουν οι νέοι, το οποίο δεν έχει σχέση από αυτό, το οποίο ακούμε ότι βιώνουν οι νέοι μας. Αυτή τη στιγμή η νεολαία μας βρίσκεται σε σύγχυση, γιατί η ελληνική οικογένεια, το ίδιο νομίζω συμβαίνει και στην Κύπρο, περνά μεγάλη κρίση. Δηλαδή, τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν χωρίς όρια, μεγαλώνουν με τρόπο, που τα κάνει ανίκανα να αντιμετωπίσουν τον πραγματικό κόσμο. Οι γονείς το κάνουν αυτό για λόγους καθαρά ιδιοτελείς, έστω και αν δεν το συνειδητοποιούν απολύτως. Δηλαδή, αυτή η κτητικότητα και ο υπερπροστατευτισμός είναι ο τρόπος, που προσπαθούν να κρατήσουν τα παιδιά για τον εαυτό τους. Εκπληρώνουν οι γονείς κακώς οποιαδήποτε επιθυμία των παιδιών τους. Έτσι, ο νέος βρίσκεται σε μια τραγική αναπηρία, η οποία θα του στοιχίσει τη ζωή του. Θα ζήσει σε μια κόλαση. Γιατί, πιο καίριες ανάγκες του δεν θα ικανοποιηθούν, γιατί αν πλησιάζει κάποιον με τη διάθεση να έχει αυτό που θέλει, αδιαφορώντας για τις ανάγκες του άλλου- και μάλιστα όταν και ο άλλος κάνει το ίδιο- οι σχέσεις είναι καταδικασμένες. Αυτή τη σύγχυση και αυτό τον πανικό βιώνουν σήμερα οι νέοι.

- Λέγεται ότι οι Σουηδοί, όταν υπάρχει μια κρίση γίνονται καταθλιπτικοί, στέφονται εναντίον του εαυτού τους - γι' αυτό και έχουν πολλές αυτοκτονίες.
Εμείς οι Έλληνες, όταν δεν πάει κάτι καλά στη ζωή μας, ζητάμε κάπου έξω από εμάς τον «εχθρό». Αλλά ο «εχθρός» δεν είναι έξω από εμάς. Το τραγικό είναι ότι οι έφηβοι δεν γνωρίζουν με ποιον είναι οργισμένοι. Είναι οργισμένοι κυρίως με τους γονείς τους, με το οικογενειακό τους περιβάλλον, γιατί εκεί κρίνεται η δυνατότητα του νέου να είναι αυθύπαρκτο πρόσωπο. Αν ο νέος μέσα στο σπίτι έχει αναπτύξει μια υγιή προσωπικότητα, τότε οι οποιεσδήποτε αρνητικές εξωτερικές συνθήκες δεν θα τον καταβάλλουν.

-Η Ελλάδα συγκλονίζεται τον τελευταίο καιρό από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Πως βλέπετε εσείς αυτό το ζήτημα;
Το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο στους Κυπρίους. Η Εκκλησία της Κύπρου έχει μια τεράστια περιουσία, έχει το μισό νησί. Βέβαια, η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου είναι εξωφρενική από τη διαχείριση τεραστίων χρηματικών ποσών. Ο Χριστός επέμεινε πάρα πολύ για τη μη υποδούλωση στα υλικά αγαθά. Στο όνομα του Χριστού και του μοναχικού βίου να υπάρχει αυτή η εξωφρενική διαχείριση τεράστιου πλούτου, που δεν τον διαχειρίζεται ούτε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, και μάλιστα ανεξέλεγκτα, συνιστά πρωτοφανή πρόκληση. Αναρωτιέμαι πως να μην υπάρχει αναστάτωση και οργή και κρίση στον τόπο μας.

-Ωστόσο, ο ηγούμενος και οι πατέρες της Μονής Βατοπεδίου υποστηρίζουν και διαβεβαιώνουν ότι τα χρήματα δεν είναι δικά τους, ότι οι ίδιοι δεν έχουν καμία περιουσία.
Ο Χριστός δεν το ήξερε αυτό; Δεν μπορούσε να έχει μια τεράστια περιουσία και να τη διαχειρίζεται για τους άλλος; Δηλαδή, μέχρι ποιου σημείου πιστεύουν ορισμένοι κληρικοί και μοναχοί ότι οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι. Ο Χριστός δεν κράτησε στο χέρι του ένα νόμισμα της εποχής του.

- Η Μονή Βατοπεδίου υποστηρίζει ότι κάνει έργο φιλανθρωπικό, κοινωνικό, πολιτιστικό...
Δεν είναι περίεργο ότι τέτοιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο δεν έκανε ο Ιησούς Χριστός. Το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας πρέπει να είναι το έργο του Χριστού, ο οποίος δεν έδωσε ούτε ένα κομμάτι ψωμί σε κανένα πτωχό. Αυτό δεν ήταν τυχαίο, γιατί ο Χριστός ήλθε να μάθει τους ανθρώπους να ζουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν πτωχοί και πλούσιοι, κάποιοι, που να εκμεταλλεύονται κάποιους άλλους. Εμείς σήμερα διαστρέφουμε το μήνυμα του Χριστού και μετά ερχόμαστε τάχα να καλύψουμε τα συμπτώματά του.

-Εσείς εκτιμάτε ότι ο ηγούμενος Εφραίμ πρέπει να ζητήσει συγνώμη;

Θυμάμαι ότι σε μια συνέντευξή του ο ηγούμενος Εφραίμ είχε πει ότι οι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου ζουν με ανιδιοτέλεια, με ειρήνη και αγάπη. Αυτά είναι ψέματα, πουθενά δεν συμβαίνουν αυτά. Ανιδιοτελής εντελώς είναι μόνο ο Θεός. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε λιγότερο ή περισσότερο ιδιοτελείς. Το ερώτημα είναι, αν σκεπτόμαστε μόνο τον εαυτό μας και κανέναν άλλο. Το να δηλώνει ένας μοναχός ότι είναι ανιδιοτελής, αυτό είναι μια κρίση αλαζονείας, που είναι ασυμβίβαστη με τον μοναχικό βίο. Ένας ασκητής τον 4ο αιώνα στην έρημο έλεγε «μην υψηλοφρονήσεις ποτέ. Και αν σκεφθείς να υψηλοφρονήσεις σκέψου; Τήρησες εσύ όλες τις εντολές;» .Ο ίδιος ασκητής επισημαίνει: «λυπάσαι εσύ, όταν υποφέρει ο εχθρός σου; Και αν τα έκανες όλα αυτά, τότε και πάλι μην υψηλοφρονήσεις, γιατί τότε θα τα χάσεις όλα». Αυτό είναι το πνεύμα της χριστιανικής παραδόσεως και του μοναχισμού. Μέσα στο χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος θα έλθει ο ηγούμενος Εφραίμ να σώσει τους Έλληνες; Δεν φροντίζει να σώσει τους εκατό αδελφούς της Μονής; Ξέρετε τι μεγάλη ευθύνη είναι να φροντίζεις εκατό ψυχές, αν πράγματι τις φροντίζεις;

-Μήπως επιδίωξη είναι η Μονή Βατοπεδίου να γίνει ένα «Βατικανό της Ορθοδοξίας»;
Είναι το πάθος της εξουσίας, το οποίο διακατέχει πάρα πολλούς από εμάς τους κληρικούς. Και μας διακατέχει, γιατί δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας, δεν έχουμε αυτοεκτίμηση και προσπαθούμε να καλύψουμε την αίσθηση της εσωτερικής μας ανεπάρκειας. Γιατί, πολλοί από εμάς, αν μας βγάλετε τα γένια και τα ράσα, δεν είμαστε τίποτα. Θα ήμασταν σκέτα μηδενικά. Όμως οι περισσότεροι από εμάς τους κληρικούς αποκτάμε κύρος, νομίζουμε ότι μπορούμε να καθορίζουμε τις ζωές των άλλων, μας υπηρετεί ένα σωρό κόσμος, φορτωνόμαστε όλα αυτά τα χρυσά άμφια και έχουμε και την απόλυτη εξουσία στην ψυχή των ανθρώπων. Και έτσι νομίζουμε ότι θα αυξήσουμε την αυτοεκτίμησή μας. Το πάθος της εξουσίας κυριαρχεί στη ζωή της Εκκλησίας, η οποία τελικά δεν είναι αυθεντική Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν είναι οργάνωση, ούτε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Η Εκκλησία είναι τρόπος υπάρξεως, τα μέλη της πρέπει να έχουν μια καρδιά και μια ψυχή και να μοιράζονται ό,τι έχουν, να βαστάζουν αλλήλων τα βάρη, αυτοί που είναι δυνατοί να μην καμαρώνουν, αλλά να προσπαθούν να σηκώσουν το βάρος των αδυνάτων. Αυτό είναι η πραγματική Εκκλησία.
http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2008/12/blog-post_29.html
Δεν ξερω αν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούμε να συνεισφέρουμε με τις δικες μας δυνάμεις ή να κάνουμε καποια επισήμανση, ο λόγος του Γέροντος Κληρικού είναι καθάριος, αυτοκριτικός, αληθινός, φιλαλήθης, φιλελεύθερος, πραγματικος, απλος, κατανοητος και μας πληγώνει επειδή δεν κατανοούμε ότι όσα μας λέει ο πατήρ Φιλόθεος Φάρος δεν είναι για τους άλλους αλλά είναι για εμάς η κριτική αν ο καθένας την ενστερνησθεί τότε θα δει οτι αναφέρεται στον εαυτο του, στον τρόπο της προσωπικής του υπάρξεως και στον τρόπο με τον οποίον ζει ο εκκλησιαστικός άνθρωπος...ας συ-σκεφθούμε μετα του πατρός και ας δούμε εντός μας τα λάθη μας. Την προσωπική μας ευθύνη και τοτε εμείς θα έχουμε διορθώσει τον εαυτό μας και τότε ολοι θα μπορουν να μας παρατηρουν ως αληθινά παιδιά του Ιησού Χριστού!
Modern Father

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άλλο είναι να είσαι ενοριακός προϊστάμενος και άλλο ηγούμενος Μονής.
Καλή Χρονιά πάτερ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΤΕΡ!!ΕΙΡΗΝΗ, ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΣΑΣ...ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΒΑ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ???ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΑ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ...ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ!

Ανώνυμος είπε...

γεροντα καλη χρονια!να χαιρεσθε τους οικειους σας!

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά πάτερ μου, σε σένα και στην οικογένειά σου. Αναφερόμουν στον π.Φιλόθεο. Η κριτική του είναι λίγο ισοπεδωτική. Στην θεωρία όλα είναι καλά. Στην (ποιμαντική) πράξη είναι που κολλάει το ζήτημα..

Ανώνυμος είπε...

ναι οντως εκει κολλαει διοτι ειμαστε και εμεις ανθρωποι...ας εχουμε ομως τον προσανατολισμο μας προς το αγαθο ια την οικοδομη ολων ημων και προς την πνευματικη οικοδομη των αδελφων μας!
κλη χρονα σε εσας και τους οικειους σας!

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Καλημέρα σας πάτερ.
Το πρώτο μου σχόλιο στο blog σας.

Πολύ η διαφωτιστική η συνέντευξη.
Απόψεις διατυπωμένες με ενάργεια και παρρησία. Αποκόμισα όμως την εντύπωση πώς όλα αυτά εκφράζονται μόνο θεωρητικά. Ο πατήρ Φιλόθεος είναι ταυτόχρονα ασκητής στη θεωρία του; Δηλ. εκφράζει ο ίδιος έργα-καρπούς μετανοίας;
Ρωτάω με αγάπη και ενδιαφέρον γιατί εμείς οι νέοι και άπειροι κληρικοί διψάμε για τέτοια υποδείγματα.

Ανώνυμος είπε...

ναι οντς ειναι θεωρητικος ο πατηρ Φιλόθεος...αλλα και με μια συνέπεια τον εχω δει λειτουργουντα δυό φορές δεν είδα εναν υπερφιαλο αρχιμανδριτη...αλλα ενα απλο λειτουργο πρεσβύτερο...δεν ξερω περισσότερα γι' αυτον...εμενα προσωπικα τα βιβλια του με εχου ωφελησει!

Ανώνυμος είπε...

εμενα προσωπικα τα βιβλια του π.φιλοθεου φαρου με εχουν κανει απλα καλυτερο ανθρωπο!

Ανώνυμος είπε...

σιγουρα...ειναι ωφελιμη η αναγνωση των πονημάτων του πατρός Φιλοθέου...βλάπτουν μόνον τους στενοκέφαλους χριστιανούς...αφου μας καλλιεργει την δυναοτητα ολα να τα παιρνούμε απο τα ορθόδοξ κριτήρια μας!

VASILIS είπε...

ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΎΘΗΣΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΕΡΑ4-4-2011 ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. ΛΟΓΙΑ ΣΟΦΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ, ΠΟΣΟ ΛΑΘΟΣ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ.ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΑΤΕΡΑ ΘΙΛΟΘΕΕ.ΒΑΣΙΛΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ και σεβαστέ πατέρα ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Σήμερα είδα την προβολή του π.Φιλοθέου από τον ιστοχώρο σου και διάβασα όλα τα παραπάνω σχόλια των αναγνωστών...
θα με ενδιέφερε όταν βρείς λίγο χρόνο να γράψεις κάποιες γραμμές για την οφέλεια που είχες από τα βιβλία του πατρός...
Τυχαίνει να γνωρίζω λίγο το θέμα και το φαινόμενο π.Φιλοθέου και θα συνιστούσα λίγο ΠΡΟΣΟΧΗ!

pXGL

o athriskos pou psaxnetai είπε...

Mporei na einai theoritiikos, alla exei kati pou leipei apo pollous (klirikous kai laikous). Den krazei kanenan opos kanoume polloi me to prosxhma ths eysebeias. Den kanei polla kyrhgmata para mono ta ousiodh.
Kai telos gia osous ton eironevontai. Paradexete ta elatomata tou. Exei loipon anaptyksh tis aretes pou eixe thn ikanothta na anaptyksei mexri stigmhs. Emeis pote tha papsoume arage na xrhsimopoioume tis treles ton allon os dhkaiologia gia na mhn allaksoume tipota.?

Ανώνυμος είπε...

Χαίρετε!διάβασα προσεκτικά τη συνέντευξη του πατρός-Φιλοθέου και εντόπισα 3 σημεία που διαφωνώ:
1)αμφισβητεί(τότε) την ανιδιοτέλεια των Βατοπαιδινών πατέρων,αλλά και την πολύπλευρη προσφορά των μοναστηριών,όπως πολιτιστική κ.τ.λ.
2)λέει πως ο Χριστός δεν κράτησε ποτέ νόμισμα,αλλά ξεχνάει το κοινο ταμείο το οποίο ειχε εμπιστευθει στον Ιούδα,αλλά και ότι οι γυναίκες που διακονούσαν έβαζαν από τα υπάρχοντα τους για το έργο του Χριστού και όταν χρειάστηκε να πληρώσει φόρο με τους μαθητές του, έδωσε εντολή και βρήκε ο Απ.Πέτρος τον στατήρα στο στόμα του ψαριού
3)λέει πως ο Χριστός δεν έδωσε ψωμι στους ανθρώπους.τότε τα 2 θαύματα του πολλαπλασιασμού των άρτων,τι ακριβώς ήταν;

ADAMS είπε...

Συγχωρεστε με ,αλλα εχω την εντυπωση πως εχετε υποπεσει στο αμαρτημα της κατακρισεως.

Στην Μονη Βατοπαιδιου συντελειται ενα τεραστιο πνευματικο,φιλανθρωπικο,Εθνικο ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΟ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ.

Για ποιο λογο δεχεται αυτη την επιθεση απο τον κυριο Φαρο ;;;
Ο ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΝ ΛΙΘΟ .......Κ.ΛΠ.

Κανετε εξ ισου μεγαλο κακο με το κακο που προκαλουν ολοι αυτοι που κατηγορειτε !!!!

Modern Father είπε...

ειναι τραγικα ανοικειο να υπερασπιζεσθε την ι.μονη Βατοπαιδιου και να αποκαλειτε τον π.Φιλοθεο κύριο Φαρο...ο καθενας εχει τις θεσεις του και απο αυτες κρινεται!ο π.Φιλόθεος ειναι ενας θεολογος και ψυχοθεραπευτης που εχει προσφερει πολλα με τον γραπτο και εν γενει λογο του!
προσωπικως δεν κατηγορησα κανεναν

Συνειδητός Πιστός είπε...

Μακάρι η πλειοψηφία των κληρικών να είχε την πνευματική παιδεία και τα ανοιχτά μυαλά του π. Φιλόθεου. Σίγουρα οι εκκλησίες μας θα ήταν ασφυκτικά γεμάτες από νέους συνειδητούς ανθρώπους(όπως στη δική του, αλλά και κάποιων άλλων λιγοστών, όπως π.χ του Μητροπολίτη Μεσογαίας) και δεν θα εκκλησιάζονταν μόνον οι ηλικιωμένοι που κατά κανόνα αναζητούν κάποιο στήριγμα λόγω σωματικής αδυναμίας!
Ας γίνει λοιπόν παράδειγμα για όλους εκείνους που δυστυχώς βλέπουν την ιεροσύνη σαν καλό βιοποριστικό επάγγελμα και όχι μόνον!
Όσον αφορά τη Μονή Βατοπεδίου: 1) ανατρέξτε στις δημοσιογραφικές πηγές της εποχής του σκανδάλου, 2) Αναζητείστε πηγές και ενημερωθείτε για τις "εμπορικές" της συναλλαγές με την ρωσική κυβέρνηση και όχι μόνον (το ενδιαφέρον του Βλαντίμιρ Πούτιν νομίζετε ήταν τυχαίο;), και 3) Επισκεφθείτε την Μονή για να δείτε "ιδίοις όμασι" τον πλούτον της, αλλά και ποιους κάνει κρουαζιέρα ο ηγούμενος της Μονής με το πολυτελές σκάφος του!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ και σεβαστέ πατέρα, Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά.
Πριν από μήνες σας έστειλα το παρακάτω σχόλιο μου, το οποίο δεν δημοσιεύσατε! Γιατί;
Παράπεσε ή μήπως δεν είναι αλήθεια όσα γράφω;
Σας το ξαναστέλνω και ελπίζω αυτή τη φορά να το δημοσιεύσετε:

Μακάρι η πλειοψηφία των κληρικών να είχε την πνευματική παιδεία και τα ανοιχτά μυαλά του π. Φιλόθεου. Σίγουρα οι εκκλησίες μας θα ήταν ασφυκτικά γεμάτες από νέους συνειδητούς ανθρώπους (όπως στη δική του, αλλά και κάποιων άλλων λιγοστών, όπως π.χ του Μητροπολίτη Μεσογαίας) και δεν θα εκκλησιάζονταν κυρίως ηλικιωμένοι που κατά κανόνα αναζητούν κάποιο στήριγμα λόγω σωματικής αδυναμίας!
Ας γίνει λοιπόν παράδειγμα για όλους εκείνους που δυστυχώς βλέπουν την ιεροσύνη σαν καλό βιοποριστικό επάγγελμα και όχι μόνον!
Όσον αφορά τη Μονή Βατοπεδίου: 1) ανατρέξτε στις δημοσιογραφικές πηγές της εποχής του σκανδάλου, 2) Αναζητείστε πηγές και ενημερωθείτε για τις "εμπορικές" της συναλλαγές με την ρωσική κυβέρνηση και όχι μόνον (το ενδιαφέρον του Βλαντίμιρ Πούτιν νομίζετε ήταν τυχαίο;), και 3) Επισκεφθείτε την Μονή για να δείτε "ιδίοις όμασι" τον πλούτο της, αλλά και ποιους κάνει κρουαζιέρα ο ηγούμενος της Μονής με το πολυτελές σκάφος του!