Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Λόγος εις την αγιαν Τεσσαρακοστήν του Ι Χρυσοστόμου νο 3 Ε Π Ε τομ 2ος


Ιερουργια του θειου Λογου 2018 νο 1 Κυριακη μετα τα Φωτα, ι.Ν.Εισοδίων της Θεοτόκου Κρανιδίου 2018


Νάξιοι Μελιστές: Κυριακάτικοι Στοχασμοί! Κυριακή μετά τα Φώτα 14.01...

Νάξιοι Μελιστές: Κυριακάτικοι Στοχασμοί! Κυριακή μετά τα Φώτα 14.01...: Πανοσ Αρχιμ. Ιεροθέου Λουμουσιώτη  Ιεροκήρυκος Ι.Μ. Ύδρας «o λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα,  και τοις εν καθημένοις...



Πανοσ Αρχιμ.
Ιεροθέου Λουμουσιώτη 
Ιεροκήρυκος Ι.Μ. Ύδρας

«o λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα, και τοις εν καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου φως ανέτελειν αυτοίς» 
(Ματθ. δ, 16)

To άγιο Δωδεκαήμερο που ξεκίνησε από την παραμονή των Χριστουγέννων, περιλαμβάνει τα άγια Χριστούγεννα, την “άγνωστη” δεσποτική εορτή της Περιτομής του Ιησού μας και επεκτάθηκε έως της εορτής των Θεοφανείων του Κυρίου μας, περατώνεται δε με την απόδοση της εορτής των αγίων Θεοφανείων και Κυριακή μετά τα Φώτα στα οποία και κλείνει αυτό το κλίμα εορτών που καθορίζουν την σχέση μας με τον Ιησού μας και το πώς η αγία του Εκκλησία βιώνει την παρουσία Του ως σάρκωση, αφιέρωση και επιφανεία του Χριστού μας.

Το ιστορικό πλαίσιο τοποθετείται μετά την βάπτιση του Ιησού και μη αντέχοντας την φωνή την καθάρια του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο οποίος και ενήργησε το βάπτισμα στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού μας, αγαπητοί μου χριστιανοί, συλλαμβάνεται ο άγιος Ιωάννης και είτε προ της συλλήψεως του Προφήτου (όπως υπερμαχεί ο ευαγγελιστής Μάρκος) είτε μετά από αυτήν (όπως τονίζει ο ευαγγελιστής Ματθαίος) ο Κύριος αναχωρεί για την άλλη μεριά της Γαλιλαίας την δυτική όχθη μόνον και μόνον επειδή εκεί ήταν πολυπληθεστέρα η περιοχή και θα υπήρχαν περισσότεροι ακροατές του ευαγγελικού μηνύματος που μεταφέρει ως “έχων εξουσίαν” και διδάσκει αυτό στους ανθρώπους ο Ίδιος ο Ι. Χριστός.

«Ο λαός που κάθεται στο πνευματικό σκοτάδι είδε το φως το μεγάλο του Ίδιου του Θεανθρώπου και σε όσους κατοικούν στην χώρα και την σκιά του θανάτου, ανέτειλε φώς σε αυτούς, το φως του Χριστού». Έτσι είναι η ελεύθερη απόδοση του στίχου αυτού, του προαναφερθέντος. 

Ποίος λαός κάθεται στο σκοτάδι; Ο λαός εκείνος που αρνείται να δει το φως, που δεν αναγνωρίζει το φώς. Τελικά τι είναι αυτό το σκοτάδι; Ο ιερός Χρυσόστομος λέει ότι αυτό το σκοτάδι είναι: «Σκότος ενταύθα ου το αισθητόν καλεί αλλά την πλάνην και την ασέβειαν.» (Π.Τρεμπέλα, Υπόμνημα εις το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, εκδ. Σωτήρ, σελ. 74.) Αυτό το σκοτάδι που καταπλακώνει την αίσθηση και εμπειρία του λαού του Θεού είναι η πλάνη και η ασέβεια, το να είσαι περιπλανώμενος μακρυά από τον ίδιο τον Φωτοδότη και να είσαι o ασεβής, ο μη σεβόμενος το σέβασμα του ίδιο του λαού ενώπιον του αληθινού Θεού. Αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός ο αποκαλύπτομενος Σωτήρας, η Μεσσιανική παρουσία Του ανάμεσα στον εκλεκτό λαό Του Θεού. 

Ποίο είναι το μεγάλο φως που φανερώνεται σε αυτούς; Ο ιερός Ζιγαβηνός μας λέγει ότι: «Φως μέγα τον Χριστόν ωνόμασε… Και γάρ αυτός τούτους εξήγαγεν εκ της πλάνης, δίκην φωτός αυτοίς επιλάμψας.» (Π.Τρεμπέλα, Υπόμνημα εις το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, εκδ. Σωτήρ, σελ. 74.) Το μέγα Φως που περιμέναν οι Προφήτες και έλαμψε ενώπιον τους είναι ο Ίδιος ο Χριστός μας. Εκείνος που είναι «Φως, εκ φωτός, Θεός αληθινός, εκ Θεού αληθινού…» όπως σύμπασα η ορθόδοξος Θεολογία συμφωνεί και κραυγάζει εν πληθούση Εκκλησία σε κάθε λατρευτική μας σύναξη, αυτός είναι το μεγάλο Φως που μας κάνει όλους φωτεινούς και ολοφώτεινους ενώπιον Του, παίρνουμε φως από το φως Του, γινόμαστε μετάρσιοι θείου ακτίστου Φωτός συμπορευόμενοι εν μετανοία εις την Εκκλησίαν. 

Μας έβγαλε από το σκοτάδι της πλάνης και της ασέβειας – της αμάθειας της πνευματικής βάζοντας μας εις οδούς θεογνωσίας και έγινε Εκείνος το φώς της δικής μας εμπειρίας μέσα στη νεφέλη του φωτός της δόξης του μεγάλου Θεού μας. Σαν από νεφέλη είχε ακουσθεί και η φωνή του Πατρός κατά το Βάπτισμα του Υιού Του εν Ιορδάνη ποταμώ. 

Ποία είναι η χώρα και η σκιά του θανάτου; Χώρα στην οποία βασίλευει ο θάνατος της αμαρτίας ο πνευματικός όχι ο βιολογικός, σκιά στην οποία ζούμε αφού υπάρχουμε στο σκοτάδι της αμαρτίας. Η αμαρτία σκιάζει την ύπαρξη μας και την οδηγεί στην ασέληνο νύχτα της αμαρτίας. Σε ακολασταίνουσα και βορβορώδη διάθεση ζούμε μέχρι να μας φωτίσει το Φως του Χριστού και να εξώσει κάθε σκιά!

Φως και ο βασιλιάς του Φωτός φωτίζει την ύπαρξη μας και δεν αφήνει να μας φοβίσει ο φόβος και η σκιά του θανάτου. Ούτως ώστε να μείνουν ατάραχοι οι πιστοί πνευματικά και σωματικά. Δεν είναι το φως της σωτηρίας μόνο υπεραισθητό αλλά και αισθητό, είναι σαν το απλό και ταπεινό καντηλάκι που συν το φως της ημέρας φωτίζει την ανατολή της πνευματικής μας ζωής! Αδελφοί μου, το φως ως μεγάλο γεγονός αλλά και ως υπαρκτό γεγονός έστειλε το σκοτάδι εξορία για να υπάρχει το φως του Χριστού εβαπτίσθη υπό Ιωάννου εις τον Ιορδάνη. Αυτή η χάρις του Χριστού να μας φωτίζει άπαντας. Αμήν.

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Ερμηνεια του κατα Ματθαιον ευαγγελιου νο 9 μονη Κοιλαδος


Κήρυγμα σεβασμιωτατου Μητροπολίτου Υδρας στη Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου Κρανιδι 2018


Νάξιοι Μελιστές: Κυριακάτικοι Στοχασμοί! Κυριακή Σύναξεως Τιμίου Πρ...

Νάξιοι Μελιστές: Κυριακάτικοι Στοχασμοί! Κυριακή Σύναξεως Τιμίου Πρ...: Πανοσ Αρχιμ. Ιεροθέου Λουμουσιώτη  Ιεροκήρυκος Ι.Μ. Ύδρας “κἀγὼ ἑώρακα καὶ μεμαρτύρηκα ὅτι οὗτός ἐστιν ὁ υἱὸς τοῦ Θεοῦ.”  (Ιωαν....



Κυριακάτικοι Στοχασμοί! Κυριακή Σύναξεως Τιμίου Προδρόμου. Από τον Πανοσ. Αρχιμ. Ιερόθεο Λουμουσιώτη

Πανοσ Αρχιμ.
Ιεροθέου Λουμουσιώτη 
Ιεροκήρυκος Ι.Μ. Ύδρας


“κἀγὼ ἑώρακα καὶ μεμαρτύρηκα ὅτι οὗτός ἐστιν ὁ υἱὸς τοῦ Θεοῦ.” 
(Ιωαν. α, 34).

Ο «μέγας εν γεννητοίς γυναικών», η «φωνή του Λόγου», ο εν ερήμω διατριβών προφήτης Ιωάννης ο Βαπτιστής και Πρόδρομος του Σωτήρος Χριστού, αγαπητοί μου αδελφοί, εορτάζει την επομένην της του Ιησού θείας Βαπτίσεως εν τω Ιορδάνη ποταμώ.

Εορτάζουμε όπως και μετά από κάθε μεγάλη Δεσποτική Εορτή το δεύτερο πρόσωπο που έπαιξε σημαντικό ρόλο-διακονία στον γεγονός της Εορτής. Στην Σάρκωση του Θείου Λόγου την επομένη εορτάζουμε την Παναγία Μητέρα του Χριστού και δική μας εν συνάξι λατρευτική επ’ εκκλησίαις. Στην Υπαπαντή του Κυρίου μας την επιούσα τον Θεοδόχο Συμεών πανηγυρίζουμε. Στην Πεντηκοστή εορτάζουμε την επομένη το Πανάγιο Πνεύμα. Στον Ευαγγελισμό εορτάζουμε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Άρα δεν είναι μοναδική εξαίρεση η μνήμη του Τιμίου Προδρόμου σε σύναξη ημών των χριστιανών επι τω αυτώ για να εορτάσουμε την Κύρια ημέρα της Εορτής εκ δευτέρου και να συμπανηγυρίσουμε τον βασικό συντελεστή της.

Ο άγιος Ιωάννης είναι ο βασικός και κύριος πρωταγωνιστής της Βαπτίσεως του Κυρίου μας. Εκείνος δε βροντοφωνάζει ότι εβάπτισε μεν τον Κύριο έγινε δε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος και της φωνής του Πατρός η οποία «εμαρτύρη λέγουσα» ότι ο Κύριος είναι ο υιός ο αγαπητός του Πατρός και ότι σε Αυτόν επαναπαύεται πλήρως ο Πατήρ. 


Αφού δεν αδιαμφησβήτητα είδε το γεγονός τα μάτια του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού είναι αδιαμαρτύρητοι κήρυκες και θιασώτες της αληθείας του ότι ο Ιησούς είναι ο υιός του Θεού. Ότι ο θεάνθρωπος Χριστός δεν είχε καμμιά ανάγκη να βαπτισθεί αλλά το έκανε για να πληρώση κάθε δικαιοσύνη στο πρόσωπο του και να ολοκληρωθεί ο Νόμος δι’Αυτού. Επληρώθησαν δε επ’Αυτού και δι’Αυτού άπασες οι προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης. Ανέλαβε δε Εκείνος τον Νόμον να τον εκπληρώσει και να οδηγεί πλέον ο Νόμος στον ανακαινισμόν της θείας Χάριτος. Που για όλους εμάς τους χριστιανούς αρχίζει με το βάπτισμα μας.

Το Βάπτισμα του Κυρίου μας δεν εχρειάζετο αλλά το πραγματοποίησε για να δώσει τύπον σε όλους εμάς να βαπτίζουμε εαυτούς στην κολυμβήθρα της Εκκλησίας μας. Να μυσταγωγούμεθα στο βάπτισμα της εις Χριστός πίστεως που ενεργείται στο όνομα της αγίας Τριάδος και μας κάνει μέλη τίμια του σώματος του Χριστού. Ο Ιωάννης είναι ο μύστης αυτού του μυστηρίου αλλά εδώ ο Ιησούς δεν είχε ανάγκη να υποστεί τέτοιο βάπτισμα γιατί Εκείνος είναι αυτός που χάρισε βάπτισμα γεμάτο «άγιο Πνεύμα και πύρ» όπως μαρτυρεί η ευαγγελική παράδοση μας.

Ο Ιωάννης είναι ο εγγυητής που είδε το βάπτισμα και η μαρτυρία του είναι μεγίστη διότι ήκουσε και την φωνή του Πατρός και την εν είδει περιστεράς παρουσία του αγίου Πνεύματος. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η μαρτυρία του καθότι τα είδε και τα εκήρυξε στους μαθητές και σε όσους τον προσήγγισαν και επίσης είναι η μαρτυρία ενός Προφήτου δυνατού «εν έργω και λόγω», μιάς δυναμικής μορφής που δεν φοβάται κανέναν εκφράζουσα την αλήθειαν του Θεού ως προφητείαν.

Η μαρτυρία του είναι επίσης σημαντικότατη διότι εκφράζει την πίστη του ότι αυτός που έχει ενώπιον του και ενεργεί ως διάκονος το βάπτισμα του είναι «υιός του Θεού». Είναι ο Σωτήρας του Κόσμου, ο Εμμανουήλ, που σημαίνει μαζί μας είναι ο Θεός, ο Ιησούς μας ο σωτήρας και λυτρωτής του λαού του Θεού του νέου Ισραήλ, της αγίας μας Εκκλησίας. Η σωτηρία πλέον δεν υπάρχει για ένα έθνος-λαό αλλά ξεκινά από τα Ιεροσόλυμα και ξανοίγεται στα έθνη. Τα οποία καλούνται να σωθούν μετέχοντας στο Βάπτισμα της μετανοίας και επιστροφής στον μόνον και έναν Αληθινό Θεό και στον Απεσταλμένο του Ιησού Χριστό.

Ο άγιος Ιωάννης τιμάται και γεραιρέται ως η μορφή που ολοκληρώνει την αποστολή της Παλαιάς Διαθήκης και ως η θαυμασιότερη εισαγωγή στην Καινή Διαθήκη. Αφού και ο Κύριος στο κήρυγμα μετανοίας του Προφήτου στηρίζεται και αποστέλλεται ως μήνυμα στα έθνη από τότε έως της συντελείας των αιώνων, καθότι το κήρυγμα του ξεκινά ως το κήρυγμα του Προδρόμου: «Μετανοεῖτε, ἤγγικε γάρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν.» (Ματθ. δ ,17) Με την ίδια ανακαινιστική φωνή για μετάνοια και επιστροφή στο θέλημα του Θεού αλλά με την γνησιότητα και αυθεντία που ως υιός του Θεού έχει στον τρόπο που διδάσκει τα έθνη άπαντα.

Δεν παύει να είναι η φωνή η προφητική που σαγηνεύει με την τόλμη της αλλά και με την ταπεινή διακονία της ενώπιον του Ιησού Χριστού, εγώ έχω ανάγκη να με βαπτίσεις του λέει του Χριστού μας ο Ιωάννης. Αδελφοί μου, το βάπτισμα της εκκλησίας μας δεν είναι τυπικό αλλά είναι ουσιαστική συμμετοχή μας στον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού μας. Δεν το ξεχνάμε ότι «όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθημεν, Χριστόν ενεδύθημεν» βαπτισθήκαμε στο όνομα της Παναγίας Τριάδος και βαπτισθήκαμε τον Χριστόν μας και δεν τον λάβαμε ως κάτι το απλό αλλά σαν ένδυμα που μας χαρακτηρίζει από του βαπτίσματος μας και μας οδηγεί εις την αιώνια κατάπαυση. Το βάπτισμα μας δεν είναι κάτι εξωτερικό αλλά ουσιαστικό και εσωτερικό που καινούργια κάνει την ζωή μας και ανακαινίζει την ύπαρξη μας.

Δόξα και ευχαριστία στον Κύριο μας που εβαπτίσθη και εφανέρωσε την Παναγία Τριάδα με το άγιο Βάπτισμα Του και εμείς συμμέτοχοι αυτού του γεγονότος συνεορτάσαμε με τον Προφήτη και Πρόδρομο Ιωάννη ως απλοί και ταπεινοί παραστάτες αυτού του ιερού γεγονότος. Η Χάρις του Θεού Πατρός και η Κοινωνία του Αγίου Πνεύματος να μας ευλογούν με την ολόθερμη σκέπη του Υιού και Λόγου του Θεού που εβαπτίσθη εις τον Ιορδάνην υπό του Ιωάννου. Αμήν.

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Θεοφάνεια 2018

Θεοφάνεια έκαναν μονον οσοι προσηλθαν στο ναο του Θεου και κοινωνησαν απο την αθανατο Τραπεζα του Κυριου μας!αλλιως μιλαμε γι εξωτερικα σχηματα και ανθρωπινες εορτες κι νουμηνιες που χανουν το νόημά τους!αν δεν αισθητοποιουν την αγάπη του Θεου για τον άνθρωπο τοτε δεν μιλαμε για χριστιανικα εορταστικα γεγονοτα αλλά για αλλους ειδους γεγονοτα!πολλω δε μαλλον δεν καταλαβαν τι ειναι Θεοφανεια οσοι ηλθν απλα στη θαλασσα απλα ειδαν μια παρασταση παραλόγου ανευ λογου και αιτίας!ας φθασουμε ν κανουνε Θεοφάνεια μέσα μας να βαπτισθει ο Χριστος μας στο πελαγος του ειναι μας και ας μας συνταραξει οπως αναστατωσε τα ιορδανεια ρειθρα!αδελφοι μου μακαρι να κατανοήσουμε και να ζησουμε αγια κι πραγματικά Θεοφάνεια,δηλαδη φανερωση της αγιας Τριαδος σε οσους ησαν ετοιμοι να την βιωσουν στο εσωτερικο τους και να την κατανοησουν στο εξωτερικο τους κοσμο!

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Νάξιοι Μελιστές: Κυριακάτικοι Στοχασμοί! Κυριακή μετά την Χριστού Γ...

Νάξιοι Μελιστές: Κυριακάτικοι Στοχασμοί! Κυριακή μετά την Χριστού Γ...: Πανοσ Αρχιμ. Ιεροθέου Λουμουσιώτη  Ιεροκήρυκος Ι.Μ. Ύδρας “Ἐπεσκέψατο ἡμᾶς, ἐξ ὕψους ὁ Σωτὴρ ἡμῶν, ἀνατολὴ ἀνατολῶν, καὶ οἱ ἐν σκό...





Κυριακάτικοι Στοχασμοί! Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν. Από τον Πανοσ. Αρχιμ. Ιερόθεο Λουμουσιώτη

Πανοσ Αρχιμ.
Ιεροθέου Λουμουσιώτη 
Ιεροκήρυκος Ι.Μ. Ύδρας


“Ἐπεσκέψατο ἡμᾶς, ἐξ ὕψους ὁ Σωτὴρ ἡμῶν, ἀνατολὴ ἀνατολῶν, καὶ οἱ ἐν σκότει καὶ σκιᾷ, εὕρομεν τὴν ἀλήθειαν, καὶ γὰρ ἐκ τῆς Παρθένου ἐτέχθη ὁ Κύριος.” 
(εξαποστειλάριον Χριστουγέννων) 

Τι όμορφο να είσαι στο ύψος σου και να αντικρύζεις απέναντι, ρεμβάζων για την ομορφιά που εξ ύψους βλέπει και την απεραντοσύνη στην οποία ξανίγεσαι! Φαντάζει σαν ταξείδι σε κακοτράχαλα βουνά και σε περιπέτεια γεμάτη δέος και φόβο που υφίσταται θα λέγαμε ο Δημιουργός Θεός ερχόμενος προς την εκούσια σάρκωση, την εθελούσια αποστολή προς σωτηρίαν του Γένους ημών των βροτών, των ανθρώπων. Την αλήθεια την βρήκαμε σαρκωμένη στον Ήλιο της Δικαιοσύνης που έλαμψε «φως τοις εν σκότει» όπως λέγει ο ευαγγελιστής Ματθαίος: «ὁ λαὸς ὁ καθήμενος ἐν σκότει φῶς εἶδεν μέγα, καὶ τοῖς καθημένοις ἐν χώρᾳ καὶ σκιᾷ θανάτου φῶς ἀνέτειλεν αὐτοῖς.» (Ματθ. 4, 16) αυτό το φως είναι ο Ιησούς Χριστός που μας φωτίζει το σκότος και μας παίρνει από την χώρα της αποχαυνώσεως και μας οδηγεί στην χώρα που ο Πατήρ του Θεός-Πατέρας εργάζεται την σωτηρία μας και Εκείνος εργάζεται την σωτηρία μας χωρίς να μας αφήνει μόνους μας να βολοδέρνουμε χωρίς να νοιάζεται για εμάς! Μας αγαπά και μας νοιάζεται όπως έχει η μάνα το παιδί της και ο πατέρας την προστασία του παιδίου τους. 

Αλλά και μας εισαγάγει σε άλλο τρόπο ύπαρξης που δεν είναι ίδιος σαν του εισαγωγικού βαπτίσματος του Τιμίου Προδρόμου: «ἐγὼ μὲν ἐβάπτισα ὑμᾶς ἐν ὕδατι, αὐτὸς δὲ βαπτίσει ὑμᾶς ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ.» (Μαρκ. 1,8) Το βάπτισμα του αγίου Ιωάννου είναι βάπτισμα – τύπος μετανοίας ενώτο βάπτισμα του Κυρίου είναι γεμάτο άγιο Πνεύμα! Είναι βάπτισμα στην Τριαδική μας πίστη είναι μετοχή μας στο μυστήριο της Παναγίας Τριάδος που η αγία μας Εκκλησία μέσα από αυτό μας ανακαινίζει και μας χαλυβδώνει στο διάβα της πνευματικής μας πορείας. 

Μα φέτος εισαγώμαστε στην βαπτισματική πορεία του Ιησού μας πρίν ακόμη την αυριανή εορτή της Περιτομής του Χριστού μας. Γιατί; Καθότι δεν μεσολαβούν δύο Κυριακές μεταξύ Χριστουγέννων και Θεοφανείων! Αλλά αυτό δεν μας δυσκολεύει γιατί κάθε δεσποτική εορτή είναι μετοχή στην Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού που πάντα περνά από την αγωνία του Γολγοθά, από την υποδοχή όλο δόξα εις τα Ιεροσόλυμα, από την του όρους Θαβώρ δόξα και αίνον του Κυρίου μας εις την Μεταμόρφωσιν Του, αλλά και από την Βάπτιση του Χριστού μας υπό του Ιωάννου εις τον Ιορδάνην ποταμόν, αλλά και από την Υπαπαντή Του στον Ναό από τον Θεοδόχο Συμεών, και από την Περιτομή Του για να αναλάβει τον νόμο του Μωυσέως και να τον ανακαινίσει για χάρη του ανθρώπου. Προς δόξαν της θείας του Σαρκώσεως εις την Βηθλεέμ και να χαρεί την χαρά του αγίου Πνεύματος που ήλθε εις την αγίαν Κόρη εις τον Ευαγγελισμόν της! 

Όλα εις το σχέδιον του Θεού είναι ενιαία και προσχεδιασμένα! Ο Θεός ηβουλήθη να σαρκωθή ο μονογενής Υιός του χωρίς να εξαναγκασθεί από την αμαρτία του Αδάμ. Δεν έγινε άνθρωπος επειδή αμάρτησε ο άνθρωπος αλλά έγινε άνθρωπος για να θεώσει τον άνθρωπον από αγάπη. Αλλιώς αν εξαναγκάζετο τότε δεν θα μιλούσαμε για ελεύθερη βούληση του Θεού αλλά για ανάγκη και εξαναγκασμό. Αν δεν εξαναγκάζεται η ελευθερία του ανθρώπου, πως θα εξαναγκαζόταν η ελευθερία του Θεού, πως ο Αυτεξούσιος θα ήταν αυτεξούσιος αν του άλλαζε τα σχέδια του ο άνθρωπος! 

Είναι και αυτό μυστήριο, στο άγιο βάπτισμα βιώνουμε αυτό το μυστήριο της ελευθερίας του ανθρώπου να δεχθεί την χάρη του Τριαδικού Θεού ή να την απορρίψει και ο Θεός δέχεται και την κατάφαση του ανθρώπου σε εκείνον και την απόρριψη! Δεν εκβιάζει τους ανθρώπους, δεν τους σώζει με το ζόρι, δεν έρχεται εις τον βίον τους εκβιαστηκά αλλά ελεύθερα και αγαπητικά πορεύεται στον άνθρωπο! 

Ο Θεός περιμένει την εκζήτηση του Ελέους Του από τον άνθρωπο. Όποιος ζητά τον Θεόν εις την ζωήν Του ο Θεός έρχεται και τον σκεπάζει. Αλλά πως μένει ο Θεός μέσα μας; Μένει αν η ζωή μας μυρίζει τα ευώδη λουλούδια του παραδείσου που τα καλλιεργεί και τα μεγαλώνει η μετάνοια μας, όχι η εξομολόγηση μας απλά αλλά η διάρκεια του τρόπου και της ζωής της μετανοίας που ζει ο πιστός Χριστιανός στον εξαγιασμένο χώρο της Εκκλησίας μας! Όλοι εβαπτίσθημεν εν ύδατι αλλά δεν έχουμε λουσθεί εις το διάβα του βίου μας το λούσιμο μας με το φως του Θείου Πνεύματος όλοι, δεν κρατήσαμε τα δώρα του θείου Πνεύματος μέσα μας τα καταχωνιάσαμε μέσα μας και μείναμε επιδερμικοί και εξωτερικοί στην υπαρξιακή ενότητα της πίστεως μας. Αλλά ποτέ αδελφοί μου, δεν είναι αργά να κάνουμε άξια έργα της μετανοίας και να μετάσχουμε στη δόξα και τον αγιασμό του αγίου Βαπτίσματος μας και να χρισθούμε πάλι με το άγιο Χρίσμα που είναι ανεξάληπτο σε όλους όσους δεν έφυγαν από την αγκαλιά της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Ας μην απελπιστούμε και ας εγγίσουμε την μάνα Εκκλησία μας και ας πάρουμε την δύναμη του Θεού μέσα μας ένυλα ως σώμα και αίμα του Ιησού Χριστού μας. Αμήν!