Τρίτη 3 Μαΐου 2011

τα σκοτάδια της περιφάνειας...

“Ο υπερήφανος περπατάει στο σκοτάδι και νομίζει ότι είναι ανώτερος από όλους τους άλλους ανθρώπους, ενώ είναι ο χειρότερος τους, διότι δεν θέλησε να περιπατήσει την οδό του Θεού, που είναι η ταπείνωση!…

Αγίου Ισαάκ του Σύρου, Επισκόπου Νινευί, εκ του Αγιορείτου Μονάχου, 475 Αποφθέγματα του Θεοπνεύστου Αγίου Ισάακ του Σύρου, έκδ. «Ορθόδοξος Κυψέλη»(έκδοση στ΄) , σελ. 11.

Στο σκοτάδι της μοναξιάς περπατά ο υπερήφανος, αφήνεται μόνος του να δρασκελίζει το κατώφλι του προσωπικού δράματος του, αφήνεται έρημος από τους συν-ανθρώπους του.

Αφού μόνος ο υπερήφανος έχει αποφασίσει υπερφίαλα ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να είναι έστω κοντά του βοηθητικά και παρηγορητικά, νομίζει ότι όλα όσα εκείνος κάνει είναι τέλεια, κάθε λόγος, έργο και πράξη του είναι ανυπέρβλητα και αναντικατάστατα!

κανείς άλλος δεν υπάρχει για εκείνον παρά ο εαυτός του, εργάζεται ενα καμβά αλλοτινού προφίλ, μιας ζωγραφιάς αφάνταστα παγερής, που είναι ανώφελο να μπει κανείς να διερευνήσει, ο οιοσδήποτε διερευνών μπορεί να εκπλαγεί, καθότι ανύπαρκτος υπάρχει για εκείνον ο άλλος που είναι η έκφραση του Θεού ή του θεϊκού του λόγου στη ζωή μας! ο άλλος είναι η ταπείνωση μας, στον άλλον ξεγυμνώνεται η ελαχιστότητα μας και στον άλλο μπροστά νοιώθουμε την ανάγκη να του πούμε ενα "ευχαριστώ", ένα "παρακαλώ", ένα "σε προσκαλώ" να έρθεις στη ζωή μου, σε χρειάζομαι...

και μόνον μέσα σε κοινωνία μαζί σου νοιώθω αναστάσιμα, νοιώθω αλλοιώτικα, νοιώθω ότι υπάρχω πραγματικά όταν καθρεφτίζομαι στον καθρέφτη των ματιών σου, όταν υπάρχω μέσα στα απρόσμενα και απροσμέτρηταα λάθη μου ενώπιον σου δε ζητώ συν-γνώμην και πορεύομαι...!

αυτή η πόρευση η αναστάσιμη είναι ένα αγκάλιασμα ταπεινό δύο απλών αδελφών που ο ένας νοιώθει κομμάτι του άλλου, που ο ένας νοιώθει τον άλλον ότι τον χρειάζεται και μόνον εν τω προσώπω του άλλου υπάρχει και έτσι απλά και ό άνθρωπος υπάρχει όταν κοιτάζει τον Χριστό μας "δι εσώπτρου εν αινίγματι"!

Χριστός ανέστη Αδέλφια μου απλά και απαλά και ήρεμα μέσα σε αυτή τη χαρά ζούμε...!

(στον απόηχο του αφιερώματος του ΕΡΤ 3 για τον Γεροντα Παϊσιο τον Αγιορείτη)

modern father

Δεν υπάρχουν σχόλια: