«ἕκαστος ἡμῶν τῷ πλησίον ἀρεσκέτω εἰς τὸ αγαθόν πρὸς οἰκοδομήν·» (Ρωμ. ιε, 2)
Ο Απόστολος Παύλος, ο πρωτοκορυφαίος μαθητής του Ιησού Χριστού, ο Θεόκλητος που μετεστράφη ενώ εδίωκε την Εκκλησιαν του Θεού, απευθείας απ’ Εκείνον μας βάζει έναν χρυσό κανόνα θα λέγαμε καλής συμπεριφοράς και ειρηνικής συνυπάρξεως.
Ο καθένας σας να προσπαθεί να αρέσει όχι στον εαυτό του, αλλά ούτε και στο Θεό, μόνον αλλά να προσπαθεί να αρέσει στον πλησίον του. Να κάνει ότι κάνει ο άνθρωπος με στόχο και σκοπό της ζωής του να αρέσει στον άλλον, να μπορεί μέσω της πράξεως του να συν-υπάρχει ειρηνικά με τον αδελφό του. Να είναι η πράξη του γεμάτη καλωσύνη, υπομονή και αγάπη για να μπορεί αυτή η πράξη να χαροποιήσει τον άλλον άνθρωπο. Αυτό είναι και δύσκολο και δύστροπο καμμιά φορά αλλά όχι ακατόρθωτο.
Με σκοπό το αγαθό, το καλό, το όντως καλό, εκείνο που κανει τον άνθρωπο καλύτερο και ωραιότερο όχι εξωτερικά αλλά εσωτερικά, όχι επίγεια και ανθρώπινα, αλλά επουράνια και θεία.
Ο αρχαίος σοφός Κλεόβουλος ο Ρόδιος (6ος αιώνας π.Χ.) λέγει το εξής: «ο συ μισείς, ετέρω μη ποιήσεις». Δηλαδή βάλε κάτω τα γεγονότα, τα πράγματα του βίου σου, τις συνθήκες ζωής σου και διάλεξε τι σου αρέσει και αυτό που αρέσει σε σένα να το κάνεις στους άλλους και αυτό που δεν σου αρέσει να σου κάνουν να μην το κάνεις και εσύ στους άλλους. Έτσι δε μαθαίνεις να σέβεσαι τον άλλον άνθρωπο. Όποιος δε σέβεται τον άλλον άνθρωπο θα σεβασθεί και τον Δημιουργό Του και όποιος δεν σέβεται τον άνθρωπο πώς θα σεβασθεί τον Θεό; Άρα όποιος σέβεται τους επιγείους συνανθρώπους, θα σεβασθεί και τον επουράνιο Πατέρα όλων μας , τον Θεό μας.
Επίσης η Παλαιά Διαθήκη που εκφράζει το θέλημα του αληθινού Θεού μας λέγει στον Τωβίτ: «πρόσεχε σεαυτῷ, παιδίον, ἐν πᾶσι τοῖς ἔργοις σου καὶ ἴσθι πεπαιδευμένος ἐν πάσῃ ἀναστροφῇ σου. καὶ ὃ μισεῖς, μηδενὶ ποιήσῃς.» (Τωβίτ δ, 14-15) να προσέχεις παιδί μου όλα τα έργα σου και να είσαι γεμάτος παιδεία και νουθεσία Κυρίου πλέον στην Καινή Διαθήκη και την εποχή της σε κάθε σου αναστροφή. Αυτό δε που εσύ μισείς να μην το κάνεις σε κανέναν. Απλά και σταράτα λόγια, γεμάτα σοφία!
Αυτή η σοφία η ένθεη μας λείπει και σε εμάς σήμερα, γιατί αν και χριστιανοί, ο τρόπος ζωής μας είναι από-χριστιανισμένος και ευκαιρία να αναβαπτισθεί στην πίστη των Πατέρων μας.
Αυτό δεν το αγαθό το οποίο βιώνει ο άνθρωπος του Θεού να είναι «προς οικοδομήν», να δημιουργεί νέες συνθήκες σχέσεων εξαγιασμένες και εξανθρωπισμένες. Αδελφοί μου αγαπητοί, να αγαθοποιήσουμε την καθημερινότητα μας για να Χριστοποιηθεί η ζωή μας και να λάμψει μέσα μας το φως του Χριστου που οικοδομεί νέα ζωή αληθινή και αγιασμένη. Γένοιτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου