Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

οικολογια μια νέα "θεολογία"

“κάποιοι περίεργοι άνθρωποι, μαζί με κάτι παπάδες που ξεχνάνε ότι ο προορισμός τους είναι η σωτηρία της ψυχής μας και ασχολούνται με καινά δαιμόνια,…” http://kalimeraermionida.blogspot.com/2010/10/blog-post_2833.html

Ειναι σκωπτικό το δημοσίευμα της νεας μπλογκερ κ.Αλεβίζου που φάνηκε μια νέα ανάσα στην ερμιονική γη!της ευχόμαστε της νέας ιστολόγου μια καλή και καρποφόρα πορεία στην τοπική και παγκόσμια μπλογκόσφαιρα.

Πολλοί όμως το πιστεύουν αυτό που εκείνη μάλλον θέλει να θέσει σε εισαγωγικά...πολλοί θα ήθελαν εγλωβισμένο στο ναό απλά τον κληρικό! (εκείνη απο ότι συμπερανα απο όσα έγραφε και απο όσο την ξέρω νομίζω πως δεν θα μας ήθελε κοινωνικά αμέτοχους και πολιτικά -επιμένω πολιτικά και όχι κομματικά- ανέριστους και ανερμάτιστους)!

Αλλά δεν μπορούμε και να μην διαφωνήσουμε με αυτη τη θέση, δεν υπαρχει αυτη η θεαση των πραγματων... τι πάει να πει κληρικοί που ασχολούνται με άλλα πράγματα από όσα επιτάσσει ο ρόλος τους (πολλοί το πρεσβεύουν) !

οι κληρικοι δεν ειναι μονον για μεσα στον ναο! Οι κληρικοί εκτός της ιερωσύνης τους είναι και πολίτες αυτού του τόπου, πληρώνουν φόρους και έχουν κάθε νόμιμο δικαιώμα να κάνουν ότι τους επιτάσσει η κληρική αλλά και η πολιτική (την διαχωρίζω από την κομματική διαστροφή του πολιτικού μας ενδιαφέροντος) αλλά και κοινωνική τους συνείδηση! Κάθε κίνηση ενός κληρικού μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως και να ειδωθεί παντοιοτρόπως ενώ μπορεί να είναι απλά μια προσωπική έκφραση, ένα δικό του μεράκι, με περισσή αγάπη και πόνο για τα κοινά, που δεν είναι καινά δαιμόνια για εκείνον…οι κληρικοί πάντα ενδιαφέρονταν για τον άλλον, τον διαφορετικό και τον αντιφρονούντα, ενδιαφέρονταν για το ψωμί του αδελφού τους, για την συνδρομή στον ανθρώπινο πόνο!

Αυτή ειναι μια παροχημενη αντίληψη! Ο εγκλεισμός του κληερικού εις τους τέσσαρις τείχους του ναιδρίου που εφημερεύει, θα ήταν μια αποξένωση του Χριστού από τον ανθρωπο, ο κληρικός μας θυμίζει ότι ο Χριστός τον επέλεξε για να φανερώνει την παρουσία του ανάμεσα στους ανθρώπους! Και άρα δεν δικαιούται ούτε να κωφεύει ούτε να βρίσκεται στο περιθώριο και να απαξιώνει την προσωπική του έκφρση της ελευθερίας του και την έκφραση της κοινωνικής και οικολογικής του ευαισθησίας!

η ψυχή κατοικεί σε ένα σώμα...και δεν υπάρχει ασώματη!

άρα όσο υποφέρει η ψυχή και ζητά λύτρωση...(συν-)υποφέρει και (συμ-)πονά και το σώμα μας!

όσο για την οικολογία που είναι μια σύγχρονη δοξολογική θεολογική θέαση των πραγμάτων...έχουμε και εμεις ευθύνη και πολλή περισσότερη απο τους άλλους φορείς! ο κληρικός είναι πατέρας και τρέχει οταν τον χρειάζονται τα παιδιά του!

Εμείς οι χριστιανοί όλων των χαρισμάτων(κληρικοί και λαϊκοί) με πρώτον τον «Πράσινο» Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο πρέπει να δείχνουμε πολλή αγάπη στη φύση διότι διακονία στον τομέα του φυσικού και οικολογικού «(συν-)είναι» ανθρώπου και φύσεως είναι διακονία στον άνθρωπο με πλήρη αναφορά στον Θεάνθρωπο Χριστό μας!


modern father

Δεν υπάρχουν σχόλια: