Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

νεα σχολική χρονιά...τα λόγια ενός πατέρα πνευματικου


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΦΑΛΗΡΟΥ
κ.κ. Σ Ε Ρ Α Φ Ε Ι Μ
ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Αγαπητά μου παιδιά,

Μαζί με το νέο εκκλησιαστικό έτος, όπως πάντα, τούτο τον μήνα ξεκινά και η δική σας καινούρια σχολική χρονιά. Όπως για την μεγάλη μας οικογένεια, την Εκκλησία, αρχίζει το πνευματικό της ταξίδι με συμπαραστάτες τους αγίους μας που αγωνίστηκαν νικηφόρα σε κάθε τόπο κι εποχή, έτσι και για σας ξεκινά το ταξίδι στη γνώση και στην ιστορία με βοηθούς και συναγωνιστές τους αγαπημένους σας δασκάλους. Ο αγιασμός, μάλιστα, στον οποίο σήμερα συμμετέχετε δείχνει και την βαθιά σας επιθυμία να είναι πλάι σας στις δυσκολίες και στις επιτυχίες της φετινής σας διαδρομής ο ίδιος ο Χριστός μας. Εκείνος που, από δωδεκάχρονο παιδί ακόμη, θάμπωσε με την γνώση και την σύνεσή Του τους σοφούς της εποχής εκείνης.
Τούτο το φωτισμό του νου και της καρδιάς, που μόνο Αυτός μπορεί να δώσει, έχουμε όλοι τόση ανάγκη! Σήμερα, που η πατρίδα μας διανύει δύσκολες ώρες, που κάθε Έλληνας και Ελληνίδα επωμίζονται δυσβάστακτα βάρη τα οποία ακόμη κι εσείς, παρά την μικρή σας ηλικία, καλείστε να σηκώσετε ως μέλη των οικογενειών αλλά και του σχολείου σας, η παρουσία του Χριστού μας είναι απαραίτητη. Εκεί που άλλα ανθρώπινα πρόσωπα πρόδωσαν την εμπιστοσύνη μας και δεν έσκυψαν με αγάπη, δικαιοσύνη και εργατικότητα στα προβλήματα της χώρας μας, Εκείνος παραμένει η μοναδική πηγή της αληθινής παρηγοριάς και συμπαράστασης. Αλλά και στην παιδεία μας, που συχνά έχασε το ενδιαφέρον, την ζεστασιά και την ελπίδα που διατήρησαν το έθνος μας ζωντανό ακόμα και στα χρόνια της σκλαβιάς, ο Χριστός μας μπορεί να φωτίσει το νου κάθε μαθητή και κάθε δασκάλου που επιθυμεί να γνωρίσει και να δείξει στους άλλους την Αλήθεια. Αρκεί να Του επιτρέψουμε να ζήσει μέσα μας και να φανερωθεί στα λόγια και στις πράξεις μας.

Να που, μια και τα υλικά αγαθά δε βρίσκονται στην διάθεσή μας όπως είχαμε συνηθίσει ως τώρα, είναι καιρός να εκτιμήσουμε και να αγωνιστούμε για τα πνευματικά. Τις ελλείψεις αυτές των αγαθών τις ζείτε και εσείς μέσα στο σπίτι σας, στον επαγγελματικό χώρο των γονιών σας, αλλά πλέον και στο σχολείο σας, όπου με προσοχή και φροντίδα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό του. Κι είναι αλήθεια, παιδιά μου, πως δεν είχαμε εκτιμήσει όλα όσα είχαμε και μόνο τώρα που μας λείπουν καταλαβαίνουμε την αξία τους. Όπως, όμως, και για τη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα μας συνειδητοποιούμε τη σημασία της παραγωγής, έτσι και στην δική σας πνευματική προσπάθεια πρέπει να παρουσιάσετε καρπούς που θα φανούν στον χαρακτήρα σας, την προσωπικότητά σας, τις γνώσεις σας, τα χαρίσματα και τις ικανότητές σας. Πρέπει κι εσείς, όπως κι όλοι εμείς, να πετύχετε πρώτα την πνευματική ανάπτυξη, τις αρετές και την αληθινή σοφία κι επιστήμη, για να ακολουθήσει και μία υλική ανάπτυξη, πρώτα των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη και μετά ολόκληρης της πατρίδας μας. Αν αγωνιστείτε από τώρα γι’ αυτό μέσα στο χώρο του σχολείου σας, θ’ αποτελέσετε μία καινούρια ζύμη που, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, θα δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον με την ευλογία του Θεού.

Σας το εύχομαι ολόψυχα,

Με όλη μου την αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΦΑΛΗΡΟΥ
κ.κ. Σ Ε Ρ Α Φ Ε Ι Μ
ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ

Αγαπητά μου παιδιά,

Το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο μας, εδώ και αρκετό πλέον καιρό, δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα θυμού και αγανάκτησης. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους και τις πλατείες, επιχειρώντας να ακουστεί η βούλησή τους για μια καθημερινότητα πιο δίκαιη για όλους. Άλλοτε με κατάθεση απόψεων, άλλοτε με διεξαγωγή συζητήσεων, άλλοτε με φωνές και χειρονομίες, οι πολίτες θέλησαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους.

Ήταν εργαζόμενοι που βρέθηκαν χωρίς δουλειά από τη μια στιγμή στην άλλη• ήταν νέοι που αισθάνθηκαν εγκλωβισμένοι στο αδιέξοδο της ανεργίας• ήταν συνταξιούχοι που αδυνατούσαν να ζήσουν με τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια που τους αρμόζει• ήσασταν πολλοί από σας, μαθητές και φοιτητές οι οποίοι θελήσατε να κάνετε κι εσείς κάτι για να «ξορκίσετε» το ζοφερό μέλλον που ανοίγεται μπροστά σας.

Σε σας πρωτίστως τους νέους που έχει κυριεύσει η αγανάκτηση και η απογοήτευση, θα θέλαμε να καταθέσουμε ταπεινά τα λόγια του ποιητή, του Οδυσσέα Ελύτη. Λέξεις ικανές να φωτίσουν αλλιώτικα τα όσα ζούμε και εκείνα που μπορούμε να ζήσουμε:

«Να μπορούσαν τη σημασία των λαών να τη μετράνε όχι από το πόσα κεφάλια διαθέτουν για μακέλεμα, όπως συμβαίνει στις μέρες μας, αλλά απ’ το πόση ευγένεια παράγουν, ακόμη και κάτω από τις πιο δυσμενείς και βάναυσες συνθήκες, όπως ο δικός μας ο λαός στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπου το παραμικρό κεντητό πουκάμισο, το πιο φτηνό βαρκάκι, το πιο ταπεινό εκκλησάκι, το τέμπλο, το κιούπι, το χράμι, όλα τους αποπνέανε μιαν αρχοντιά κατά τι ανώτερη των Λουδοβίκων.»

Και σεις καλά μου παιδιά, μπορεί να έχετε κληθεί να ζήσετε «κάτω από τις πιο δυσμενείς και βάναυσες συνθήκες» -κατά τους λόγους του ποιητή- όπως έζησαν κι άλλοι πολλοί πριν από σας στο βασανισμένο τούτο τόπο. Εκείνοι απάντησαν στις δυσχερείς συγκυρίες με την ευγένεια και την αρχοντιά της ψυχής τους. Δεν μιλούμε για κάποιας μορφής καθωσπρεπισμό, ούτε για κάποιου είδους φυλετική ανωτερότητα, αλλά για εκείνη τη δύναμη της ψυχής του Έλληνα που τον κινεί προς την Αλήθεια και την Ομορφιά.

Αυτή την κίνηση ερχόσαστε να σπουδάσετε κατά τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά σήμερα. Σε τούτη την ευγένεια καλείστε να μαθητεύσετε μέσα στο σχολειό σας, μέσα στην οικογένειά σας, μέσα στην Εκκλησία. Τούτης της αρχοντιάς, που δεν εδραιώνεται στα υλικά αποκτήματα, αλλά στις πνευματικές κατακτήσεις, καλείστε να γίνεται μέτοχοι.

Αν λάβετε μια τέτοια παιδεία, είναι βέβαιο πως καμιά δύναμη και καμία εξουσία του κόσμου τούτου, δεν θα μπορέσει να καταστείλει την δημιουργικότητά σας, καμιά κρίση και καμία δυσχέρεια δεν θα καταστεί ικανή να σας μειώσει και να σας βλάψει.

Ευχόμαστε ο αγαθός Θεός να ευλογεί τις σπουδές σας, τους κόπους και τις αγωνίες σας, και να σας αξιώσει να δείτε τα έργα των χειρών σας να αποπνέουν την ίδια ευγένεια και την ίδια αρχοντιά με εκείνα των προγόνων σας.

Με όλη μου την αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ


http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6834


Δεν υπάρχουν σχόλια: