Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Αγίων Αγγέλων, η επίκαιρος λαλιά!

"εθεώρουν τον σατανά ως αστραπήν εκ του ουρανού πεσόντα", λέγει αδελφοί μου αγαπητοί και αγαπητά μας παιδιά (αφού ήσαν παρόντα τα παιδιά του σχολείου, του Β΄ Δημοτικού Κρανιδίου, στο οποίο και εγω είχα ακούσει τα πρώτα γράμματα) ο Κύριος το εξής στους εβδομήντα μαθητές του οι οποίοι επιστρέφουν απο το κήρυγμα, τους είχε στείλει να μάθουν στον κόσμο όλο για τον Κύριο Ιησού Χριστό. Τους έστειλε να διδάξουν τους λαούς, τους πάντες, μικρούς και μεγάλους για τον Κύριο μας και αγού τους εξαπέστελει σε αυτή την αποστολή του κηρύγματος. Επιστρέφουν οι μαθητές, οι οποίοι ήσαν πολλοί χαρούμενοι, η χαρά ξεχείλισε απο τα πρόσωπα τους και τους ρωτάει ο Κύριος, γιατί είστε χαρούμενοι? Έγινε κάτι σημαντικό στο διάβα σας, στα βήματα σας προς τους άλλους ανθρώπους? Στο κήρυγμα σας έγινε κάτι σημαντικό? και του λένε, ότι όλα ακόμη και τα άυλα κακά πνεύματα, οι δαίμονες, υποτάσσονται σε εμάς μόνο και μόνο όταν αναφέρουμε το όνομα Σου!


Όταν αναφέρουμε το όνομα του Ιησού Χριστού, όλα και όλες οι δυσκολίες και τα προβλήματα, τα κακά και άσχημα πράγματα, διαλύονταν και υποτάσσονταν στο όνομα του Χριστού και λέει ο Χριστός ότι την ώρα που εσείς κηρύσσατε στους ανθρώπους, τους μιλούσατε για Εμένα, "Εγώ έβλεπα τον σατανά σαν αστραπή να πέφτει απο τον ουρανό και να διαλύεται στη γη!"


Ο Σατανάς, αδελφοί μου, πριν γίνει έτσι όπως κατήντησε ήταν ο ωραιότερος, ο ομορφότερος, ο λαμπρότερος όλων των Αγγέλων, ήταν ο Εωσφόρος, εωσφόρος σημαίνει ο πιο λαμπρός αστέρας, αυτός ήταν ο Σάτανας, ένα απο τα δέκα τάγματα των Αγγέλων που είχε φτιάξει ο Θεός. Τα υπόλοιπα είναι Άγγελοι, Αρχάγγελοι, Θρόνοι, Κυριότητες, Αρχές, Εξουσίες,Δυνάμεις, Χερουβείμ και Σεραφείμ.


Τα κυριότερα τάγματα τα οποία εμεις θυμόμαστε είναι το τάγμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, τα οποία και ονόματα των δύο αγγέλων συνηθίζουμε να τα δίνουμε στους ανθρώπους. Ο Μιχαήλ και ο Γαβριήλ, είναι δύο άγγελοι που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην ιστορία της Εκκλησίας μας, μας φέρνουν και μας αναγγέλουν το μήνυμα του Θεού, αυτό κάνουν οι άγγελοι. Μεταφέρουν σε εμάς αυτό που θέλει ο Θεός για το καλό της σωτηρίας μας. Πολλές όμως φορές μας μεταφέρουν και μυνήματα τα οποία δεν αναφέρονται στην πνευματική μας ζωή αλλά αναφέρονται στην υπόλοιπη ζωή μας και μπορεί να μας διασώζουν οι άγγελοι απο πολλές και μεγάλες κρίσεις.


Άγγελο προσωπικό έχει ο καθένας απο εμάς, που έχει βαπτισθεί, στο όνομα του Ιησού Χριστού, του Αγίου Πνέυματος και του Πατέρα και έτσι απο την στιγμή της βαπτίσεως έχουμε ένα δώρο από τον Θεό, έναν Άγγελο, ο οποίος γίνεται έκδηλος, φανερώνεται καλύτερα στα μικρά παιδιά που είναι ευτυχής συγκυρία που είναι αναμεσά μας. Τα πρόσωπα των παιδιών θυμίζουν τα πρόσωπα των αγγέλων, εκείνη την χαρά του παραδείσου, που ήταν όλοι οι πιστοί όσοι ήκουσαν τον Ιησού Χριστό, και ο Χριστός και στους Αποστόλους Του έδωσε έναν Άγγελο, σε κάθε έθνος έδωσε έναν Άγγελο, η κάθε πόλις έχει τον δικό της Άγγελο που την προστατεύει απο κρίσεις και απο προβλήματα πνευματικά.


Οι άγγελοι είναι εκείνοι, οι οποίοι καταγράφουν τις λεπτομέρειες της ζωής μας, χαίρονται όταν εμείς κάνουμε αγαθά πράγματα και λυπούνται και είναι σκυθρωποί, όταν εμείς κάνουμε πράγματα τα οποία δεν είναι αγαθά αλλά είναι αντιθέτως κακά, βλάπτουν εμάς και τους γύρω μας.


Οι άγιοι Άγγελοι, που εορτάζουμε σήμερα, τα πλήθη αυτά των Αγγέλων, τα οποία εδώ η τοιχογραφία ελάχιστα τα περιγράφει, λίγους δείχνει, λίγους εξεικονίζει για μας θυμίζει, όλα και τα δέκα τάγματα του Θεού ότι είχαν την δόξα Του. Ένα τάγμα υπερηφανεύθηκε, ένα τάγμα (αγγελικό) αποφάσισε να γκρεμίσει τον Θεό απο το θρόνο Του και να πάρει εκείνο τον θρόνο του Θεού, αυτό είναι το τάγμα του Εωσφόρου, που από τότε μέχρι την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού πολεμάει το ανθρώπινο γένος με τα βέλη του. Ρίχνει βέλη κακίας, αμαρτίας, προβλημάτων στους ανθρώπους και τους λαούς και έτσι πολλές φορές αντί να έχουμε αγαθά αποτελέσματα φαίνεται ότι έχουμε άσχημα αποτελέσματα γιατί εμείς δεν αφήνουμε τους άλλους Αγγέλους τους αγαθούς να επιρεάσουν την ζωή μας!

Θα κλείσουμε δε με μιά ιστορία που αναφέρεται κυρίως στα παιδιά, αλλά μπορούμε και εμείς οι μεγαλύτεροι να συναγάγουμε (ορθότερα δε συνάγουμε, αλλά αυτά εχει το προφορικό ζωντανό κήρυγμα μερικές μικρές οι μεγάλες αστοχίες) πολλά και αγαθά (συμπεράσματα): φαντασθείτε αδελφοί μου τον παράδεισο σαν ένα μεγάλο υπουργείο, σαν ένα μεγάλο χώρο με γραφεία, που ο κάθε άγγελος έχει το δικό του γραφείο, στον πάνω πάνω όροφο είναι το γραφείο του Θεού ο οποίος του δίνει τις εντολές πως να διεκπεραιώνουν τα γράμματα, τα οποία στέλνουν οι άνθρωποι.

οι άνθρωποι στέλνουν πολλά αιτήματα, αιτήματα για ιατρείες απο ασθένειες, αιτήματα προσωπικά, μεγάλα, μικρά, αιτήματα πολύ απλά όπως είναι τα αιτήματα των παιδιών του τρίτου κόσμου, που τη ζητούν μόνο λίγο γάλα και ψωμί και εμείς οι σκληροί, οι δυτικοί, οι μεγάλοι πολλές φορές ούτε και αυτά μπορούμε (ή σωστότερα δεν θέλουμε) να τους παρέχουμε!

Υπάρχει όμως και ένα τμήμα στο οποίο είναι ένας άγγελος που δεν έχει χαρτιά μπροστά του. Περνάει ο άνθρωπος μαζί με τον Κύριο που τον ξεναγεί, του λέει σε κάθε γραφείο τι γίνεται. Φθάνουν και στο γραφείο εκείνο, το οποίο είχε ανοιχτή την πόρτα και έτσι ο άνθρωπος μαζί με τον Θεό δεν έβλεπε την επιγραφεί της πόρτας. Λέει: εδώ, Κύριε και Θεέ μου, τι γίνεται? Γιατί αυτός ο Άγγελος δεν έχει δουλειά? Γιατί κάθεται χωρίς να έχει κάτι με το οποίο να ασχοληθεί?. Τού λέει (ο Κύριος) εδώ πέρα είναι το τμήμα των ευχαριστιών, εδώ οι άνθρωποι στέλνουν με τους αγγέλους δοξολογία, δηλαδή ευχαριστία, ευχαριστούν τον Θεό! του λέει εκείνη τη στιγμή ο άνθρωπος, αυτό το τμήμα είναι πάντα έτσι? δεν έχει δουλειά?

Δυστυχώς του απαντά ο Κύριος πολλές φορές, εμείς οι άνθρωποι, ξεχνούμε να ευχαριστήσουμε τον Θεό για αυτά που απλόχερα μας προσφέρει!

αγαπητοί μου αδελφοί,

σήμερα που εορτάζουμε τους Αγγέλους και θυμόμαστε το κύριο έργο τους που είναι η δοξολογία και ευχαριστία του Τρισαγίου Θεού, του Πατέρα, του Γιού (και το είπα ετσι αν και μου ξένιζε και στη δικη μου διανοια, αλλά προς χάριν των παιδιών του των μικρών και αγαπημενων μας) και του Αγίου Πνεύματος. Εμείς ας μιμηθούμε αυτούς τους Αγγέλους και ας δώσουμε δουλειά σε εκείνον τον έναν Άγγελο ο οποίος είχε το γραφείο του άδειο απο ευχαριστίες των ανθρώπων, ας δώσουμε δουλειά σε εκείνον τον άγγελο να μεταφέρει τον Θεό τις δικές μας ευχαριστίες, τα δικά μας πολλά ευχαριστώ, τις δικές μας ευχές, τους δικούς μας "σταυρούς" και τις δικές μας μετάνοιες για να έχουμε πολλή την χάρη και την ευλογια των Αγίων Αγγέλων που εορτάζουν σήμερα. Χρόνια πολλά στα παιδιά που ήρθαν να προσκηνύσουν τους Αγγέλους. να έχουν πολλή πρόοδο και ευλογια απο τον Αγιο Θεό και να συγχαρούμε πρέπει τους δασκάλους τους και τους γονείς τους που ταα έφεραν σήμερα εδώ να συν-εορτασουν μαζι μας! Χρονια καλά και πολλά!


Ιεροκήρυξ π.Ιερόθεος ο εκ Κρανιδίου,

κατά την πανήγυριν του εορτάζοντος Ενοριακού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Φούρνων,8 Νοεμβρίου 2011.

4 σχόλια:

ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ είπε...

παρα πολυ σωστα τα ειπες αδελφε ειμαστε ολοι ΕΝΟΧΟΙ οτι η Λατρεια μας και η ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ μας στον ΚΥΡΙΟ και ΣΩτηρα μας Ιησου ΧΡΙΣΤΟ υστερει παρα πολυ.

Modern Father είπε...

αγαπητη "ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ",(εύχομαι να μην ειστε ψευδοπροτεσταντικη παραφυάδα εν Ελλάδι) an kai den ομίλησα άμεσα για ενοχη, αλλά για εύθύνη και σεβασμό στην Εκκλησιαστική λατρεία μας! όσα οι Άγιοι ιεράρχες και ιερείς μας παρέδωσαν για να φυλλαμε απο τους αιρετικούς! δεν υστερει ο λόγος της προσευχης αλλά η καρδιά μας που δεν μπορεί να τα χωρέσει όλα μαζι και ΧΡιστόν και Βελίαλ!

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΟΣ, ΑΞΙΟΣ, ΜΕ ΣΤΟΜΦΟ!!!!
ΑΞΙΟΣ, ΑΞΙΟΣ, ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ!!!!ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΠΑΤΕΡ ΜΟΥ ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΔΙΟΤΙ ΕΦΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ (ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΟ ΣΟΥ)!!!ΝΑ ΣΕ ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ, ΝΑ ΣΕ ΧΑΡΙΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ!!!ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
!!!

καισαριανιωτης είπε...

πολυ ωραιο κηρυγμα!