Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

κηρυγμα Τιμίου Προδρόμου 2016 Κρανιδι



"Φωνή βοώντος εν τη ερήμω"
Η φωνή που φωνάζει μέσα απο την έρημο, σεβαστοί μου πατέρες και αγαπητοί αδελφοί, αυτή ειναι μία απο τις προφητείες για τον μεγαλύτερο και δυναμικότερο των Προφητών. Τον μεγαλοφωνότατον του μεγαλοφωνοτάτου Προφήτου Ησαϊου, εκείνον που έρχεται με την δύναμη του Προφήτου Ηλιού, μεταφέρει το πένθος του Προφήτου Ιερεμίου, έχει τις αποκαλύψεις του Προφήτου Δανιήλ. Είναι η επιτομή ίσως η αρχή και το τέλος του χαρίσματος της Προφητείας έτσι όπως το βιώνει η Εκκλησία. 

"Ο μεγαλύτερος ανάμεσα σε αυτούς που γεννήθηκαν απο γυναίκα", τον έπαινον αυτό του τον φυλάσσει και του τον αποδίδει ο κύριος και Θεός μας. Ο Ιωάννης, ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο δίκαιος Προφήτης, ο μεγάλος και υπέρ μέτρον ασκητής, η φωνή που απο την έρημο φωνάζει και τι λέει στην δικιά μας ερημία;
  
 Στην ερημία της πόλεως, στην ερημία της καρδιάς μας, στην ηρημωμένη από Θεό ύπαρξη μας. Τι έχει να πει η μεγάλη προφητική φωνή και ύπαρξη του Προφήτου Ιωάννου του Βαπτιστού; Εκείνο που είναι η αρχή του κηρύγματος του Χριστού και το τέλος του κηρύγματος του Προφήτου. 

"Μετανοείτε ήγγικεν γάρ η Βασιλεία των Ουρανών". Μετανοήστε γιατί η Βασιλεία των Ουρανών δεν είναι πλέον υπόθεση προφητείας αλλά είναι γεγονός υπαρκτό.

Η Βασιλεία των Ουρανών που βρίσκεται, αδελφοί μου; Μέσα στην Εκκλησία και στα μυστήρια της και πάνω απο όλα στη θεία Λειτουργία που κοινωνούμε σώμα και αίμα Χριστού. Αλλά βρίσκεται όπως λέει το ίδιο το ευαγγέλιο: "η βασιλεία του Θεού μέσα μας βρίσκεται", αδελφοί μου, αν δεν την βρούμε στον τόπο της καρδιάς μας, στην ψυχική μας γαλήνη και στην ύπαρξη μας, τότε την ηρεμία της Βασιλείας του Θεού και την βίωση της δεν θα την βρούμε επι γης.

 Ο Προφήτης την βρήκε στην έρημο, την κήρυξε την βασιλεία του Θεού στους ανθρώπους, βρήκε τρόπο να τους επανασυνδέσει με τον Θεό. Ξέρετε γιατί; Γιατί ήταν ταπεινός, ταπεινότατος ο Ιωάννης. Όταν είναι εν τω δεσμωτηρίω, είναι φυλακή επειδή κήρυττε. Δεν τον έβαλαν φυλακή επειδή δεν τους άρεσαν κατι απο τα άλλα που έλεγε ως άνθρωπος, αλλά μπήκε φυλακή επειδή εκήρυττε μετάνοια και επιστροφή εις τον Θεό.

 Τι είπε στους μαθητές του; που ο κύκλος των μαθητών του είχε και συγκεκρυμμένους μαθητές του Χριστού` τον άγιο Πέτρο, τον άγιο Ανδρέα τον αδελφό του και Πρωτόκλητο, τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και τον αδελφό του άγιο Ιάκωβο του Ζεββεδαίου. Αυτοί οι τέσσερεις ανήκαν στον κύκλο των μαθητών του Προφήτου

 (4, 05 λεπτά...και συνεχιζεται η απογμανητοφώνηση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: