Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

περι του Αοράτου Πολέμου, αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου ερμηνεια στην Κοιλάδα

Τελειώσαμε την μελέτη του Ματθαίον ευαγγελίου και θα ξεκινήσουμε να μελετούμε από το Βιβλίο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου που λέγεται "Αόρατος Πόλεμος", πάμε στο μέρος πρώτο, στο πρώτο κεφάλαιο. Επιγράφεται σε τι βρίσκεται η χριστιανική τελειότητα; Για να την αποκτήσει κάποιος πρέπει να πολεμά` τα τέσσερα αναγκαία σε αυτόν τον πόλεμο. 
Δεν εννοεί και δεν αναφέρεται σε πόλεμο ανθρώπινο, μεταξύ ανθρώπων και μεταξύ εθνών. Όπως θα μπορούσαμε να σκεφθούμε σε πρώτο επίπεδο όταν ακούσουμε αυτή την λέξη, τον πόλεμο, αλλά εννοεί τον πόλεμο τον πνευματικό. Την διαμάχη του καλού και του κακού μέσα μας και την πάλη που κάνουμε εμείς προς τον αρχηγό του κακού που είναι ο διάβολος. 
Αυτόν τον αγώνα τον πνευματικό περιγράφει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης σε αυτό του το βιβλίο τον "Αόρατο Πόλεμο".
" Το μεγαλύτερο, λέει και τελειότερο κατόρθωμα που μπορεί να πει ή να συλλογισθεί ο άνθρωπος είναι το να πλησιάσει κάποιος τον Θεό και να ενωθεί με Αυτόν." Αυτός είναι ο μεγάλος σκοπός της τελειότητος του ανθρώπου να ενωθεί με τον Θεό. Το ανθρώπινο να ενωθεί με το θείο, ο Θεός να εισέλθει και να μπει στα ενδότερα του καταπετάσματος της ζωής του κάθε ανθρώπου απο εμάς τους ανθρώπους αυτής της γης. Ο Θεός καταδέχεται και έρχεται και σκηνώνει μέσα μας όπως λέμε στην προσευχή, στο " Βασιλεύ Ουράνιε...", "ελθέ και σκήνωσον εν ημίν..." που είναι αίτημα προσευχής αλλά είναι και πραγματικότητα στην οποία ζουν οι άγιοι του Θεού. sec 2.05

Δεν υπάρχουν σχόλια: