Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2008

ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΧΥΔΑΙΟΥΣ ΥΒΡΙΣΤΕΣ...

Γράφει ο μοναχός Μωυσής, αγιορείτης
Σε μια εποχή που σε όλο τον κόσμο υπάρχει ισχυρή κίνηση επιστροφής στην παράδοση, στον πολιτισμό και στη θρησκεία, για τη συγκρότηση μιας ταυτότητας ενάντια στην κιμαδοποίηση της παγκοσμιοποίησης, στην Ελλάδα κουτσουρεύουμε τα πόδια μας.
Στη Ρωσία γίνεται επισταμένη προσπάθεια από την ίδια την πολιτεία η εκκλησία να έχει δύναμη και απήχηση στο λαό. Η πολιτεία πρωτοστατεί στην αναδιοργάνωση και ενίσχυση της εκκλησίας. Ο πρόεδρος Πούτιν δηλώνει θαρρετά πως στηρίζει την εκκλησία, όπως και ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ.
Στην Ελλάδα αναδιοργανώνεται η επίθεση κατά της εκκλησίας. Θεωρείται περιττή και αχρείαστη η πίστη. Διενεργείται συστηματικά το γκρέμισμά της. Γίνεται…
πλήρης απαξίωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Την εκκλησία την θέλουν μόνο φτωχή, ανίκανη και δίχως αποστολή, ως ειπώθηκε. Είναι σαν να αρνούμαστε την ιστορία μας, την παράδοσή μας, τον ίδιο τον εαυτό μας. Είναι ανόητη η πολεμική κατά της εκκλησίας και είναι σίγουρα εθνοκτόνος. Έφθασαν φιλόδοξοι πολιτικοί να χαρακτηρίζουν το Άγιον Όρος “μαφία”.
Ο κ. Α. Αλαβάνος, πριν από δέκα ακριβώς έτη, στο αφιέρωμα του περιοδικού “Άρδην” για το Άγιο Όρος, έγραφε μεταξύ άλλων γι’ αυτό και το άβατο: “Δεν είναι χώρος σύγκρουσης μια χωροταξικά περιορισμένη, μακραίωνη, όμως, ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική εστία, όπως είναι το Άγιον Όρος… Η κάθε κοινωνία έχει τους δικούς της ρυθμούς και τον δικό της τρόπο να προχωρεί στην εξέλιξή της. Ας διατυπώσει ο καθένας υπεύθυνα και με σεμνότητα τις απόψεις του, ας αφήσουμε όμως τις μοναστικές κοινότητες να παίρνουν οι ίδιες τις αποφάσεις τους, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν καμία επιθυμία να εξαγάγουν στην υπόλοιπη κοινωνία. Ας τους αναγνωρίσουμε, τουλάχιστον, σε αυτόν τον μικρό χώρο τους με το μεγάλο όμως ιστορικό του φορτίο, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, της ελεύθερης επιλογής για τη ζωή τους, τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιοι για την πολιτιστική τους ταυτότητα και ιδιαιτερότητα… Ας δώσουμε τις μεγάλες μάχες της γυναικείας απελευθέρωσης και ας αφήσουμε το Άγιον Όρος στην ηρεμία του”.
Μέσα σε δέκα έτη ο κ. Α. Αλαβάνος άλλαξε… άρδην. Δεν γνωρίζουμε ποιος άνεμος τον παρέσυρε. Η κ. Αμανατίδου, βουλευτής του κόμματός του, καταπάτησε υπερήφανα το αθωνικό άβατο. Ο ίδιος ηγείται ενός ανίερου πολέμου κατά του μοναχισμού, του κλήρου και της εκκλησίας. Είναι διατύπωση υπεύθυνη και σεμνή ενός πολιτικού ανδρός, προέδρου κόμματος, να ονομάζει το Άγιον Όρος “μαφία”; Δεν θα πω εγώ τι είναι ο Άγιον Όρος. Αν στο περιβόλι του υπάρχει και κανένα αγκάθι, δεν το καίμε όλο. Θα αφήσω να μιλήσει μια κυρία του αριστερού χώρου. Η κ. Λ. Κανέλλη, που γράφει στο “Άρδην” βλέποντας τον ιερό Άθωνα από ένα αεροπλάνο: “Να περιδιαβαίνουν τις κατοικίες των αγγέλων. Να βλέπουν μ’ όλα τα κύτταρα του φθαρτού σώματός τους την προσευχή ως αύρα χαρμολύπης να εγκολπώνεται σκήτες και μοναστήρια, τις κατοικίες των εραστών μιας ταπεινότητας που αντέχει χίλια χρόνια τώρα να υπερασπίζεται με πίστη κι αγάπη τους πολλούς και απίστους”.
Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους δι’ ανοιχτής επιστολής της στις 3.10.2008 εκφράζει τη βαθιά λύπη της για λόγους και πράξεις ανθρώπων του κόμματος του κ. Α. Αλαβάνου κατά του Αγίου Όρους και καταλήγει: “Σεβόμενοι το νομικόν και θεσμικόν καθεστώς του αγιωνύμου ημών τόπου φροντίσητε διά την αποφυγήν ενεργειών θιγουσών την ιερότητα της αθωνικής χερσονήσου. Εν περιπτώσει καθ’ ην δεν γίνει σεβαστόν το νομικόν και θεσμικόν καθεστώς του ιερού ημών τόπου, η καθ’ ημάς Ιερά Κοινότης είναι υποχρεωμένη να ενεργήση τα δέοντα προς διασφάλισιν του απ’ αιώνων απολάβοντος σεβασμού καθεστώτος αυτού”.
Το Άγιον Όρος έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Το Άγιον Όρος έχει κάτι να δώσει. Χρειάζεται. Θα χρειασθεί περισσότερο. Η αμαύρωσή του θα χαρακτηρίσει τους κατηγόρους του. Λυπούμεθα και προβληματιζόμεθα για το σκανδαλισμό του κόσμου. Πρόβλημα έχει πάντως ο σκανδαλίζων, ο σκανδαλοθήρας, αλλά και ο ευκολοσκανδαλιζόμενος”.
http://vatopaidi.wordpress.com/2008/11/04/%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80-%ce%bc%cf%89%cf%85%cf%83%ce%ad%cf%89%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%bf/#more-834


ΓΙΑ ΛΑΘΗ ΜΕΡΙΚΩΝ, ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ, ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ...ΟΣΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΑΣ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΣ ΠΑΨΕΙ Ο ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ...ΟΣΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΙ ΑΝ ΠΗΓΑΜΕ(ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ ΩΡΑΙΩΝ ΤΟΠΩΝ, ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΗΤΕΣ, ΤΑΠΕΙΝΟΙ ΠΡΟΣΚΗΝΥΤΕΣ, ΕΛΕΕΙΝΟΙ ΛΑΤΡΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΑΔΙΚΗΣ ΘΕΟΤΗΤΟΣ Κ.Λ.Π.) ΩΦΕΛΗΘΗΚΑΜΕ, ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ, ΠΑΝΤΟΕΙΔΩΣ ΑΝΑΠΑΥΘΗΚΑΜΕ!
Modern Father

4 σχόλια:

ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ είπε...

ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ , ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ,ΤΟΠΟΣ ΠΟΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΟΝΥΚΛΙΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ, ΤΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΘΣ ΜΑΣ. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΝ.

Modern Father είπε...

ΟΝΤΩΣ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΩΝ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛi ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΘΡΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ...ΚΑΙ ΠΟΝΩ!ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΛΟΓΕΡΩΝ ΠΟΥ ΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΑΣ ΝΕΙΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ!

ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ είπε...

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ!!ΣΥΜΦΩΝΩ!ΟΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΣ!Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ , ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ) ΕΝΩ Η ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΤΑΝΙΚΟ.

Modern Father είπε...

ΠΡΕΠΕΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΑ ΩΣ ΜΟΝΑΧΟΙ ΣΑΝ ΑΓΓΕΛΟΙ ΕΠΙ ΓΗΣ...ΑΥΡΙΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΦΟΡΟΥΜΕΘΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙ ΓΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΙΚΗΣ -ΙΣΑΓΓΕΛΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ- ΚΑΙ ΖΩΗΣ!ΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ, ΕΤΣΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ Σ Υ Ν Ο Μ Ι Λ Η Τ Α,ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΘΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΑΝΑΓΑΓΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΘΕΣΜΟ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ...ΕΙΝΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΘΕΣΜΟ...ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΑΧΙΚΑ!ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ!

Δεκαετία μνήμης Ιεροθέου Αρχιερέως

Δέκα μετά την προς Κύριον εκδημίαν του Μακαρίου και Πολυαγαπημένου Πατρός και Αοιδήμου Ποιμενάρχου κάποτε Μητροπολίτου Υδρας κυρού Ιεροθέο...