Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Και μη αμελήσητε της μελέτης υμών και της συνεχούς ευχής

«Και μη αμελήσητε της μελέτης υμών και της συνεχούς ευχής.»
Είναι εμφανές το πόσο ορθά διαπαιδαγωγεί τους μαθητές του αυτός ο άνθρωπος, που ήταν τόσο απλός και τόσο ταπεινός, αλλά, όπως φαίνεται, είχε γνώσι της παλαιότερης σοφίας. Ευθύς εξ αρχής αναφέρεται στα τρία ορόσημα ποιότητος του χρόνου μας, στην διακονία, στην μελέτη και την προσευχή. Δεν έχει τίποτε άλλο να κάνη ο μοναχός, παρά μόνον αυτά τα τρία.»

(αρχιμ. Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου, Λόγοι Ασκητικοί, Ερμηνεία στον Αββά Ησαϊα, εκδ. Ίνδικτος)

Ο λόγος του αββά Ησαϊου αναφέρεται κατά τον σοφό και άγιο Γέροντα Αιμιλιανό στις ποιότητες του χρόνου, στον τρόπο διαχείρισης και καθημερινής κατανομής του χρόνου…αυτός ο χρόνος που όλους μας βιάζει και μας απασχολεί, όλους μας αγχώνει και σ’ όλους μας, θέτει όρους και όρια είναι βασικό θέμα στη διδασκαλία του αββά Ησαϊου!
Αυτά είναι η διακονία, η μελέτη και η προσευχή οι οδοί επί των όποιων όλοι με διαφόρους τρόπους εποικοδομούμε τον χρόνο μας…
Διακονία είναι ο τρόπος με τον όποιο βιοποριζόμαστε, ζούμε δι’ αυτού του γεγονότος και των παραγώγων του, είναι το βασικό μας αντικείμενο απασχόλησης και το οποίο γεμίζει τον χρόνο διότι αλλιώς βρίσκει ο διάβολος ευκαιρία και διαβάλλει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα, τους ανθρώπους γύρω μας και λεπτολογούμε όλες τις λεπτομέρειες των πραγμάτων τα οποία διαδραματίζονται γύρω μας, με κέντρο εμάς και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

Μελέτη είναι η βασική πνευματική ενασχόληση των μοναχών που τους φέρνει πιο κοντά στην πατερική γνώση και διδασκαλία, σηματοδοτεί την ζωή τους και είναι μόνιμη μοναχική ενασχόληση η οποία και μπορεί να ωφελήσει κάθε χριστιανό.

Προσευχή είναι η πνευματική παλαίστρα καθρεφτισμού του εαυτού μας στην πνευματική ζωή και πορεία, στην μόνιμη ενασχόληση των αληθινά αφιερωμένων μοναχών με την ευχή του Ιησού Χριστού, Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον με! Αυτό βρίσκεται στα χείλη των μοναχών και έτσι τα εξαγιάζει και τα κάνει να φωτίζουν τον κόσμο μας με την φωτεινή και ολόφωτο μορφή και σφραγίδα της Δωρεάς του Αγίου Πνεύματος, τον Ιησού Χριστό μας.
Modern Father

Δεν υπάρχουν σχόλια: