Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

μιά πίστη και εν βάπτισμα

«Εγώ εδιάβασα πολλά περί Εβραίων, ασεβών, αιρετικών και αθέων. Τα βάθη της σοφίας ηρεύνησα. Όλες οι πίστες είναι ψεύτικες. Τούτο εκατάλαβα αληθινά. Μόνον η πίστις των Ορθοδόξων είναι καλή και αγία, το να πιστεύομε και να βαπτιζώμεθα εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος… Τούτο σας λέγω εις το τέλος, να ευφραίνεσθε όπου είσθε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και να κλαίτε διά τους ασεβείς και τους αιρετικούς που περιπατούν εις το σκότος».
Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

O άγιος Κοσμάς ο Ισαπόστολος και Εθναπόστολος, στην καταγωγή δε Αιτωλός, μας λέγει ότι κάθε πίστη σε έναν Θεό κατασκευασμένο υπ’ αυτής είναι ψεύτικη, δηλαδή δεν είναι αποκάλυψη του αληθινού Θεού!

Αυτό το υποστηρίζει έχοντας γνωρίσει και διαβάσει περί των πίστεων αυτών: περι του εβραϊσμού, περί αιρετικών (προτεσταντών, παπικών κλπ αιρέσεων της εποχής του) και περί αθεϊσμού, και λέγει ότι η δική μας πίστη στην ορθόδοξη παράδοση και η ακολουθία μας στην ορθόδοξη εκκλησία είναι γεγονός για το οποίο πρέπει να δοξάζουμε τον αληθινό Θεό και όν απέστειλε Ιησού Χριστό.

Η πίστη μας κάνει μετόχους στο ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος και η μετοχή μας στο βάπτισμα το τριαδικό μας κάνει πιστούς της Εκκλησίας μας ακολούθους και τέκνα της Αποκαλύψεως του Θεού στον άνθρωπο.

Χαρά πρέπει να δημιουργεί σε εμάς το βάπτισμα μας και η πίστη μας στον Τριαδικό Θεό και η μετοχή μας στην αληθινή κοινότητα του μόνου και αληθινού Θεού, την Εκκλησία του Χριστού, πρέπει να περιποιεί τιμή στα μέλη της Εκκλησίας μας, της Ορθοδόξου!

Αλλά εκεί στην εκκλησία του Χριστού δεν ξεχνούμε τους αιρετικούς και ασεβείς, όσους όπως λέγει ο άγιος «περιπατούν στο σκότος», σκοτάδι και έρεβος υπάρχει στη ζωή του και εμείς που είμαστε μέλη της Εκκλησίας προσευχόμεθα για αυτούς να κατανοήσουν το παραστράτημα τους και να επανέλθουν την Εκκλησία του Θεού.

Μακάρι να χαιρόμαστε που είμαστε χριστιανοί και μακάρι να θυμόμαστε στις προσευχές μας τους παραστρατημένους αδελφούς μας.


modern father

Δεν υπάρχουν σχόλια: