Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Αποστολικός Λόγος Κυριακής 7η Σεπτεμβρίου 2014

   Αποστολικός Λόγος
Κυριακής 7η Σεπτεμβρίου 2014
Ο Τίμιος Σταυρός , αγαπητοί μου χριστιανοί, είναι σύμβολο ατιμώσεως κατά τους εβραίους - κατά σάρκα συμπατριώτες του Χριστού μας. Αυτή η ατίμωση είναι μια ταπεινωτική διαδικασία που οδηγεί στο λησμονημένο όνειρο της αγιότητος.
  Η αγιότητα είναι ένας διαρκής σταυρός αφού αμφιταλαντεύεται μεταξύ του «ευπροσωπήσαι εν σαρκί» και του «διωχθήναι», δηλαδή με απλά και κατανοητά λόγια, όσοι έχουν μάθει να φοβούνται να ανέβουν τον Γολγοθά μαζί με τον Χριστό μας, προσπαθούν να κάνουν τα στραβά μάτια και απλά ήθελαν τότε και σήμερα όλοι και όλα να υποταγούν στο Νόμο και τις νομικίστικες του (Νόμου ή δικές τους) διατάξεις, και ύστερα να βαπτισθούν εις το όνομα της αγίας Τριάδος και να γίνουν χριστιανοί.
  Ενώ ο άγιος Απόστολος Παύλος δεν φοβάται την δίωξη ούτε από τους Εβραίους ούτε και από τους χριστιανούς που πρώτα επέμεναν στην τήρηση του Νόμου. Ήθελαν απλά να υποταγεί ο Νομοθέτης Ιησούς Χριστός μας στον Νόμον που ο Ίδιος παρέδωσε στον άνθρωπο. Ξέχασαν την «ουσία» του Νόμου και έμειναν στον «τύπο» του Νόμου, στην διατύπωση και στη στείρα τήρηση του που οδηγεί στην υποκρισία.
  Δεν είναι αγιότητα, η «βιτρίνα», το «τι θα πει ο κόσμος», η «ακατηγόρητη διακονία» που θωπεύει τα αυτιά των χριστιανών. Ο Προφήτης και απόστολος της εκκλησιαστικής κοινότητος σήμερα ενδιαφέρεται να γίνει όχι λαών πολλών και όχλου συνάκτης, αλλά λαού του Θεού συνάκτης και διάκονος. Δεν φοβάται την δίωξη, δεν υποδουλώνει τον Χριστό στην «τρέλλα» την αγία της πίστεως ως καταναγκαστικά έργα αλλά μιάς «εσταυρωμένης» πίστεως που οδηγεί  στην κένωση του Σταυρού, στην κ α ι νό τητα της χάριτος, της καινούργιας συμφωνίας της καρδιάς του πιστού με τον Χριστό και Θεό μας.
  Η Καινή Διαθήκη δεν είναι βιβλίο απλά, δεν είναι αγία Γραφή απλά και μόνον, δεν είναι μέρος της ιεράς παραδόσεως απλά, είναι το αίμα της καρδιάς που θυσιάζεται, το αίμα του σώματος που δίνεται θυσία όχι εξιλαστήρια αλλά θυσία α γ ά π η ς και προσφοράς του Θεού προς τον άνθρωπο.
  Ο Χριστός μας, ζείτε ως Σωτήρας και Λυτρωτής μας, ως ζωή και εμπειρία και ενεργεί την θέωση στον μέχρι «τρίτου ουρανού αρπαγέντα άνθρωπο», αυτό τον εγνώρισε ο θείος Παύλος. Εκεί εγνώρισε και έπαθε τον Σταυρό του Χριστού μας.
  Ο απόστολος των Εθνών, αγαπητοί μου αδελφοί, ο άγιος Παύλος διώκεται από τις δυνάμεις του σκότους, τους συμπατριώτες του και μερίδα των πρώτων πιστών χριστιανών γιατί θέλει όλα να γίνουν ως Σταυρός του Χριστού ως πηγή ζωής και αφθαρσίας.
  Ας καταφεύγουμε στο ευσκιόφυλλον Ξύλον Του και ας φωνάζουμε καρδιακά – χριστιανικά και όχι «εβραϊκά» - υποκριτικά Σταυρέ του Χριστού Πανάγιε σώσον ημάς τη δυνάμει σου.
Γένοιτο.
παπα-Ιερόθεος

Δεν υπάρχουν σχόλια: