Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Νάξιοι Μελιστές: Κυριακάτικοι Στοχασμοί στην Δ΄ Κυριακή των Νηστειώ...

Νάξιοι Μελιστές: Κυριακάτικοι Στοχασμοί στην Δ΄ Κυριακή των Νηστειώ...: Πανοσ. Αρχιμ. Ιεροθέου Λουμουσιώτη  Ιεροκήρυκος Ι.Μ. Ύδρας “ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτῷ τὸ εἰ δύνασαι πιστεῦσαι, πάντα δυνατὰ τῷ πιστε...



Πανοσ. Αρχιμ.
Ιεροθέου Λουμουσιώτη 
Ιεροκήρυκος Ι.Μ. Ύδρας


“ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτῷ τὸ εἰ δύνασαι πιστεῦσαι, πάντα δυνατὰ τῷ πιστεύοντι.”

(Μαρκ. θ, 23)

Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου αδελφοί, ο Ιησούς Χριστός συνομιλεί με τον πατέρα του δαιμονισμένου παιδιού και του λέγει ότι εάν δύναται να πιστεύσει μπορεί να του γίνει αυτό το οποίο ζητά με πίστη και χωρίς περιστροφές. 

Τι ζητά όμως ο πατέρας του δαιμονισμένου νέου; Ζητά απλά και ταπεινά την θεραπεία και απαλλαγή του γιού του από το δαιμόνιο. Ο Χριστός μας μπορεί να την παρέχει την θεραπεία και απαλλαγή του στον νέο και στον πατέρα του αλλά θέλει την απροϋπόθετη πίστη του πατέρα του. Θέλει την σιγουριά του την απόλυτη. Θέλει την εμπιστοσύνη του προς Εκείνον. Θέλει αυτό που ζητά να το έχει εδραιώσει μέσα του. ότι μπορεί να συντελεσθεί απόλυτα από τον Κύριο μας.

Ο πατέρας του παιδιού απαντά ότι ναι, πιστεύω απόλυτα αλλά αν βρεις ψήγματα απιστίας μέσα μου σε παρακαλώ να προσθέσεις σε εμένα πίστη. Να κανεις την πίστη μου φλογερή όπως εσύ την ζητάς από εμένα. Ξερει ότι αυτή την πίστη μπορεί ο Κύριος να την καλλιεργήσει εντός μας αρκεί και εμείς ελεύθερα να αφησουμε το χωράφι της καρδιάς μας να εισέλθει αυτή η απόλυτη βεβαιότητα και εμπιστοσύνη μας προς το ίδιο το πρόσωπο του Χριστού και την προσήλωση μας στο θεοειδές έργο Του. 

Ο Κύριος βλέπει αγαθή την προαίρεση του πατέρα αυτού και έρχεται και ανοικοδομεί στερεά τα θεμέλια της εις Αυτόν πίστεως, η πίστη θέλει αγάπη και σεβασμό αλλά και απόλυτη ευγένεια κλήσεως στο έργο και στον λόγο του Χριστού. Ο λόγος του Θεού είναι για εκείνους που θέλουν να τον ακούσουν και να τον αφήσουν να εκφρασθεί μέσα τους. Δεν μπορεί να το ζόρι να εκβιάσει την ελευθερία καμιάς καρδιάς, πρέπει η κάθε καρδιά να δεχθεί ελεύθερα το θέλημα του Θεού στη ζωή της και να δεχθεί και απόλυτα αυτά που ο Θεός της λέει. Σε εμάς σήμερα ομιλεί δια της Αγίας Γραφής, των αγίων Αποστόλων του και των Πατέρων της Εκκλησίας μας που δεν μας λένε κάτι καινούργιο αλλά αυτό το θεοπαράδοτο μήνυμα του Θεού προς την ανθρωπότητα με νέο σχήμα και σύγχρονο λόγο. Δηλαδή, οι άγιοι μας μιλούν στο σήμερα για τον Θεό και Κύριο των Δυνάμεων και πάσης Κτίσεως Δημιουργό.

Είναι ο ίδιος Κύριος που τους μισθώνει στην υπηρεσία του ευαγγελίου της ειρήνης και της ελπίδος στον Ιησού Χριστό. Δεν μας λεν κάτι άλλο, αλλά αυτό το μήνυμα του Θεού προς τον άνθρωπο το επικαιροποιούν.

Θέλει πίστη όμως για να κατανοήσεις και να κανείς πράξη της ζωής σου αυτό το θείο μήνυμα αλλιώς ότι και να γίνει ενώπιον σου θα το αντιμετωπίζεις με ολιγοπιστία ή και απιστία. Για αυτό και ο πατέρας του νεαρού του ζητά να του προσθέσει πίστη. Του λέγει δηλαδή, έχω μεν εγώ πίστη αλλά ίσως αυτή δεν φθάνει για αυτό σε παρακαλώ έλα και πρόσθεσε σε αυτή την πίστη που θα βρεις. Έλα και δυνάμωσε την, έλα και όπλισε την με ικανότητα αλλά και ιλαρότητα, έλα κάνε την στέρεη και απροσπέλαστη στο κακό. Έλα και κάνε την χωρίς να έχει μέσα της την αμφιβολία και την αμφιταλάντευση της προς το κακό. Διότι αν η πίστη μας έχει τέτοια ροπή ολιγοπιστίας τότε δεν θα είναι γερή και δυνατή και με τα πρώτα εμπόδια και δυσκολίες τότε θα ολιγοπιστήσει προς τον Κύριος της και μπορεί στο τέλος να φθάσει και στην αμφισβήτηση της την απόλυτη δηλαδή στην απιστία.

Κοντά είναι η πίστη με την απιστία, διότι ο διάβολος μπορεί εύκολα να αποσπάσει την πίστη του ανθρώπου αν δεν είναι θεόσδοτη και ευλογημένη από τον Θεό και να την κάνει απιστία προς τον Ιησού Χριστό άρα πίστη εις εκείνον, τον διάβολο. Κάθε άνθρωπος έχει μία πίστη εντός του, άλλος έχει μία πίστη στον Θεό ελεύθερη από εξαρτήσεις και εξαναγκασμούς, άλλος έχει μία πίστη που βασίζεται σε φόβο για την αμαρτία, άλλος έχει πίστη γιατί θέλει το καλό του επί γης και στα μετά τον θάνατον επακολουθούντα. Ενώ ο Θεός μας δωρίζει πίστη χωρίς εξαναγκασμούς και μισθώσεις αιωνίων πραγμάτων. Μακάρι να μας χαρίζει τέτοια πίστη σε όλους μας. Πίστη ελεύθερη και χωρίς ανταλλάγματα αυτή η πίστη είναι αγαπητική και δοτική προς Εκείνον τον Βασιλέα των πάντων.

Αυτή την πίστη θέλει να εμπνεύσει στον πατέρα του παιδιού και η θεραπεία του παιδιού γίνεται με αυτή την προϋπόθεση. Πιστεύει ο πατέρας εκζητών ενίσχυση παρά του Ιησού της πίστεως του και ο Ιησούς θεραπεύει και ανασταίνει τον νέο με την ζωοποιό δύναμη του για να χαρίσει την τελειότητα της πίστεως και στο παιδί που έγινε καλά και είναι πλέον σώο και ήρεμο ενώπιον όλων και στον πατέρα παρέχει την απόδειξη εκ μέρους του Χριστού ότι έδρασε πάνω στην ελεύθερη και απλή πίστη του ανθρώπου εκείνου που του ζήτησε να γίνει καλά ο άνθρωπος και συγκεκριμένα το παιδί του. 

Μακάρι να έχουμε και εμείς, αδελφοί μου, την συναίσθηση ότι η πίστη μας αδυνατεί και ολιγωρεί και χρειάζεται ενίσχυση παρά του Ίδιου της του εμπνευστού. Την πίστη μας να την στηρίζει ο Κύριος με το ευαγγελικό του μήνυμα. Η ζωή μας να ευωδιάζει μια τέτοια ελεύθερη και ευλογημένη πίστη που μας βοηθεί στην πνευματική μας ζωή και κάνει και την επίγεια συναναστροφή μας με τους ανθρώπους γεύση παραδείσιας χαράς και μακαριότητος. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: