Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

περι της Αγίας Άννης...

Δεν ξέρω γιατί και ποιος προκαλεί αυτή την έριδα περί της μοναχής που άνευ αδείας και ευλογίας του επισκόπου τείνει να έχει καταλάβει πραξικοπηματικά το παρεκκλήσιον της ενορίας των Εισοδίων της Θεοτόκου Κρανιδίου, την αγία Άννα…
Εκκλησιαστικώς το θέμα είναι απλούν, αφού ο επίσκοπος απεφάσισε ότι το «μοναστήρι» που δεν είναι νομίμως και κανονικώς ιδρυμένο ως μονή, να μην κατοικηθεί ακόμη, δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει την παρουσία του!
Ο μοναχός(ή μοναχή) δεν αποφασίζει μόνος του και αυθαιρέτως όταν η Εκκλησιαστική Αρχή θελήσει να μην γίνει αυτό που εκείνος είχε αποφασίσει, ο μοναχός κάνει υπακοή και ποιεί το θέλημα του επισκόπου.
Ο επίσκοπος είπε στην μοναχή να αποσυρθεί και να εγκαταβιώσει σε άλλο μοναστήρι!
Δεν της είπε απλά να φύγει από την αγία Άννα…δεν είναι τσιφλίκι κανενός και ιδιαιτέρως κάποιας που ήλθε μόλις προ λίγων μηνών εδώ…δεν έχει κανένα δικαίωμα η μοναχή να προκαλεί τριγμούς στην τοπική εκκλησία!
Ένας άλλος στο παρελθόν ευαίσθητος μοναχός (και ουχί αιθεροβάμων αναίσθητος που κάνει το θέλημα του!)διέγνωσε ότι στην τοπική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ξέσπασε το θέμα της αμφισβήτησης της προσωπικής του εκλογής στο θρόνο του Επισκόπου ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος παραιτήθηκε του θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως και δεν θέλησε να επιβάλλει τον εαυτό του ετσιθελικώς και με την υποστήριξη κοσμικών μέσων(ως είναι εν τη περιπτώσει μας, η συλλογή υπογραφών).
Που ακούστηκε μοναχή να μαζεύει υπογραφές για να εγκαθιδρυθεί σε μοναστήρι στο οποίο ούτε ένα λιθαράκι δεν έχει βάλει εκείνη ούτε πνευματικό ούτε υλικό!
Θα πείτε πολλοί ότι δεν τις μαζεύει εκείνη αν δεν το ήθελε να γίνει θα το είχε σταματήσει…δεν μπορεί ένα πνευματικό κεφάλαιο να θέλει να επιβληθεί με κοσμικά κριτήρια, τον μοναχό τον επιβάλλει η προσευχητική διάθεση του και μάλλον αυτή είναι άγνωστη οδός για πολλούς από όσους συλλέγουν υπογραφές και γνώμες!
Η Εκκλησία είναι του Χριστού, ούτε δική μου ούτε μοναχού ούτε κανενός και αποφασίζουν όργανα διακονίας ως είναι ο Επίσκοπος και οι κληρικοί του με τη γνώμη του λαού!
Εύχομαι να λυθεί το θέμα όχι κοσμικά αλλά πνευματικά!
modern father

2 σχόλια:

Vater Panajiotis είπε...

Γράψατε: "Ο μοναχός(ή μοναχή) δεν αποφασίζει μόνος του και αυθαιρέτως όταν η Εκκλησιαστική Αρχή θελήσει να μην γίνει αυτό που εκείνος είχε αποφασίσει, ο μοναχός κάνει υπακοή και ποιεί το θέλημα του επισκόπου."

Αυτό ακριβώς δεν κάνουν και όλοι όσοι υπέγραψαν τη γνωστή "Ομολογία Πίστεως";

Modern Father είπε...

πατερ συγνωμη για την καθυστερηση της απαντησεως μας!
δεν εχω υπογραψει και δεν προτιθεμαι να το κανω!
διαφωνειτε με αυτο που διετυπωσα επι χαρτου (παλαιοτερα και νυν επι ιστολογίου)!