Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009

απαντησις σε εκκοσμικευμενο τρόπο ζωής ενός Συγχρόνου Αγίου!

Η μοναχικη υπόσχεση της ακτημοσύνης
Τελειώνοντας η σύνεδρίαση της Σερβικής Συνόδου στο Βελιγράδι,ο πατριάρχης Παύλος ξεκίνησε κατά τη συνήθεια του να πάει στον εσπερινό στον Καθεδρικό Ναό.
Βγαίνοντας είδε στο πάρκινγκ ένα πλήθος από πολυτελή μαύρα αυτοκίνητα και ρώτησε:
-Σε ποιόν ανήκουν αυτά τα αυτοκίνητα;
-Είναι των επισκόπων που ήρθαν για τη σύνοδο μακαριώτατε,του απάντησε ένας ιερέας που τον συνόδευε.
Ω,ο Θεός να τους φυλάει.Με τι θα κυκλοφορούσαν άραγε εάν δεν είχαν δώσει τη μοναχική υπόσχεση της ακτημοσύνης;
Ο καθένας βλέπει ότι θέλει!
Ο διάκονος που συνόδευε τον πατριάρχη στις εξόδους του στο Βελιγράδι διηγείται για το μάθημα που πήρε από αυτόν μια φορά που πήγαιναν στην εκκλησία Μπάνοβο Μπρντο.-Με τι θα πάμε, με το αυτοκίνητο;ρώτησε ο διάκονος.-Όχι,με το λεοφωρειο!,απάντησε κατηγορηματικά ο Πατριάρχης.-Μα το λεωφορείο είναι πάντα γεμάτο και η ζέστη είναι αποπνιχτική.
Και δεν είναι και κοντά.
-Ετσι θα πάμε του λεει κοφτά ο πατριάρχης.-Μακαριώτατε,προσπαθούσε να τον πείσει ο διάκονος.,είναι καλοκαίρι ο κοσμος πηγαίνει για μπάνιο στο νησάκι Τσιγκάλια και οι πιο πολλοί είναι ημίγυμνοι,δεν είναι σωστό…
-Πάτερ.του λέει ήσυχα ο πατριάρχης,ο καθένας βλέπει ότι θέλει!
Αύξηση;Για ποιόν λόγο;
Ο πατριάρχης αρνούνταν πολλές φορές να πάρει και το μισθό του και αρκούνταν στη σύνταξη που είχε ως πρώην επίσκοπος Ράσκα και Πρίζρεν.Τα ρούχα του και τα παπουτσια του τα διόρθωνε μόνος…Του έμεναν και χρήματα από τη μικρή του σύνταξη τα οποία έδινε στους φτωχους και σε άλλες αγαθοεργείες.
Διηγούνται κάποιοι ότι όταν οι ιεράρχες ζητησαν το 1962 αυξηση μισθών ο Παύλος-επίσκοπος τότε-είπε έκπληκτος:’’Γιατί να γίνει αύξηση αφου δε μπορουμε να ξοδεψουμε ούτε αυτά που έχουμε;
Πολυτέλεια.
Οι κάτοικοι του Βελιγραδίου συναντουσαν συχνά τον πατριάρχη Παύλο στο δρόμο,στο τραμ ή στο λεοφωρείο.
Μια φορά ενώ περπατούσε επί της λεοφώρου Πέτρος ο Α΄κατευθυνόμενος προς το πατριαρχείο σταματησε δίπλα του μια Μερσεντες,τελευταιο μοντέλο.
Στο τιμόνι ήταν ο ιερέας μιας πλουσιας βελιγραδινής ενορίας
-Μακαριώτατε, παρακαλώ επιτρεψτε μου να σας πάω όπου επιθυμείτε του λέει περιποιητικά.
Ο πατριάρχης μόλις ανέβηκε ρώτησε:-Πατέρα, ποιανού είναι αυτό το πολυτελές αυτοκίνητο;
-Δικό μου μακαριώτατε!
-Σταματα αμεσως! τον διέταξε ο πατριαρχης.
Κατέβηκε έκανε ταπεινά το σημείο του σταυρου,τον ευλογησε και του είπε:O Θεός να σε προστατεύει!
http://proskynitis.blogspot.com/

σημερα μας λείπουν τα βιωμένα παραδείγματα της εμπράκτου αγιότητος…μας λείπει ενας Παύλος εν Ελλάδι???ο μακαριστός Πατριάρχης ήταν τύπος και υπογραμμός!
Τι να πούμε???μακαρι να του μοιάζαμε…αλλά που…σήμερα στα εκκλησιστικά πράγματα…
Όσοι φορούν απλά άμφια χαρακτηρίζονται γύφτοι ή και μη γνωρίζοντες της λατρείας το μεγαλείο λες και θέλει λαμπερά ενδύματα για να δειχθεί η δόξα της Βασιλειας που φαινόταν στο ταπεινό και μειλίχιο πρόσωπο του μακαριστου αγίου Πατριάρχου Παύλου!
Οσοι δεν θέλουν να παίρνουν χρήματα από τους πιστούς χαρακτηρίζονται βλάκες και γραφικοί και τελικά ή ενδίδουν στην πολυκαιρισμένη συνήθεια ή δεν έχουν άλλο εταιρικό μέλος να τους αναπαύει στους συναδέλφους Πρεσβυτέρους , μένουν φιλοσοφώντες την μοναξιά τους ή φιλοσοφούν μονάζοντες επι δωμάτων πολλών ή λίγων!
Ο Παύλος ο άγιος Γέρων εκείνος ήταν αντιστάρ επίσκοπος, διάκονος Χριστού και των τέκνων αυτού πιστός οικονόμος!
Ήταν φωνη αντιεκκοσμικευμένη, μισούσε κάθε κοσμική εκδήλώση - δραστηριότητα με την έννοια ότι ο κόσμος δεν κοσμεί την σχέση μας με τον Θεό εν υπηρεσία και σχέση αλληλεγγύης αλλά εκείνος μας κάνει υποχείρια του κόσμου και του διαβολικού πνεύματος που υπηρετεί αυτός ο κόσμος, και που η υποδούλωσης του σε αυτόν σημαίνει μαμωνικόν πνεύμα και παγερή αδιαφορία μας για τον Θεό!
Το καταπληκτικό δε είναι ότι αντιδρά χωρίς να ψέγει, αντιδρά χωρίς να μαλλώνει με κανέναν…αλλά αντιδρά στον εαυτό του…δεν αλλάζει τον τρόπο ζωής του ούτε ως μοναχός ούτε ως διάκονος ούτε ως ιερομόναχος ούτε ως επίσκοπος ούτε ως πατριάρχης διότι έχει στόχο να βρίσκει τον Μεσσία σε κάθε στάδιο της ζωής του και όχι να έχει άνεση κοσμική!\
Μακαρία η ευχή του αγίου Πατριάρχου κυρού ΠΑΥΛΟΥ του πατέρα και επισκόπου όλων των Σέρβων να σκέπει και να ευλογεί τους αδελφούς μας κληρικούς και μοναχούς αλλα και τους λαϊκούς Χριστιανούς!
modern father

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δεκαετία μνήμης Ιεροθέου Αρχιερέως

Δέκα μετά την προς Κύριον εκδημίαν του Μακαρίου και Πολυαγαπημένου Πατρός και Αοιδήμου Ποιμενάρχου κάποτε Μητροπολίτου Υδρας κυρού Ιεροθέο...