Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

σχόλιο στο ευαγγέλιο της προ Χριστού γεννήσεως Κυριακής

Βίβλος γενέσεως Ιησού Χριστού

Η χάρις του Θεού, αδελφοί μου, επέτρεψε και εφέτος να φθάσουμε ζώντες εν σώματι και εύχομαι και ζώντες εν Αγίω Πνεύματι να φθάσουμε στην Μητρόπολη των Εορτών, στη μητέρα των μεγάλων πραγμάτων, στη μητέρα των μεγάλων ευλογιών του Θεού!

Ποια είναι αυτή η γιορτή?

Είναι η εορτή της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου, είναι η εορτή της θείας Σαρκώσεως, είναι απλά όπως λέμε τα Χριστού – γεννα.

Ακούσαμε δε την γενεαλογία του αγενεαλόγητου κατά την θεία του φύση! Ο Ιησούς Χριστός, αδελφοί μου, δεν είναι μόνον άνθρωπος, είναι και Θεός και ως Θεός δεν έχει προγόνους, είναι όπως λέει ένα τροπάριο (της Εκκλησίας μας): «ο αμήτωρ εκ Πατρός και απάτωρ εκ μητρός», Εκείνος που γεννήθηκε προαιώνια από τον Πατέρα, χωρίς να ξέρουμε εμείς το Πώς(?) και το Γιατί(?) και χωρίς εμείς να μπορούμε να κατανοήσουμε το μυστήριο της Γεννήσεως του εκ Πατρός (προ πάντων των αιώνων) χωρίς την παρουσία μητέρας (στο κήρυγμα είπα: εκει δεν είχε μητέρα, αλλά στο γραπτό το κείμενο έχει κάποιες ανεπαίσθητες διορθώσεις) και είναι απάτωρ εκ Μητρός, χωρίς πατέρα (γεννιέται)από την Παναγία Μητέρα, την μητέρα Του και μητέρα όλων (μας).

Θα μου πείτε, πάτερ μου, αυτά μας φαίνονται υψηλά γράμματα κι όμως αυτό είναι η ουσία της Θεολογίας μας. όποιος ξέρει αυτά, τα ζει κιόλας!

Ένας άνθρωπος ο οποίος τα έζησε και όχι απλά τα ήξερε είναι εκείνος ο αφανής ήρωας, ο άγνωστος για το ευαγγέλιο (αφού οι αναφορές στον δίκαιο Ιωσήφ είναι ελάχιστες), ελάχιστες φορές ακούμε το όνομά του κι όμως η εκκλησία μας τον γιορτάζει σήμερα. (Αυτός είναι) ο Ιωσήφ ο μνήστωρ, ο αρραβωνιαστηκός της Θεοτόκου.

Ας ακούσουμε τι λέει το ευαγγέλιο: « Ἰωσὴφ δὲ ὁ ἀνὴρ αὐτῆς, δίκαιος ὢν καὶ μὴ θέλων αὐτὴν παραδειγματίσαι, ἐβουλήθη λάθρα ἀπολῦσαι αὐτήν.» o Ιωσήφ δηλαδή ο άνδρας της, επειδή ήταν δίκαιος όπως τον ήθελε ο νόμος του Θεού και επειδή δεν ήθελε να την εξευτελίσει στα μάτια των ανθρώπων σκέφθηκε να την διώξει χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι! Τι κατάλαβε ο Ιωσήφ? Ότι η κοπέλα που του έδωσαν οι ιερείς από τον ναό του Σολομώντος, η δεκαεξάχρονη Μαριάμ,η Μαρία, που το όνομα της σημαίνει κυρία, εκείνη που κυριαρχεί επι της φύσεως διότι θα δώσει στον Κτίστη σώμα, στον Χριστό που ήταν Θεός θα δανείσει το σώμα της κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμα και έτσι Εκείνος θα γίνει άνθρωπος!

Ο Ιωσήφ την βλέπει να είναι έγκυος πριν συνοικήσουν, πριν μείνουν στο ίδιο σπίτι, αλλά επειδή αγαπάει τον Θεό και βλέπει κάθε άνθρωπο ξεχωριστά ως παιδί του Θεού, δεν ήθελε να την εξευτελίσει…και τι σκέφθηκε ο δίκαιος εκείνος, άγιος της Παλαιάς Διαθήκης και εποχής (ακόμη), σκέφθηκε να την διώξει και να μην γίνει προστάτης της ίδιας και του παιδιού της. Αυτό θα σκεφτόταν ο καθένας από εμάς σήμερα αλλά έχει προσωπικό «ευαγγελισμό»(κατ’ όναρ, στον ύπνο του) και εκείνος και έρχεται ο άγγλος και του λέγει: Ιωσήφ μην φοβηθείς να πάρεις την γυναίκα που σου εμπιστεύθηκαν οι ιερείς, αυτό που έχει στην κοιλιά της είναι εκ Πνεύματος Αγίου (λέμε στο Σύμβολο της Πίστεως στο κοινώς λεγόμενο «Πιστεύω»)!

Είναι «προϊόν» της δημιουργικής χάριτος του Θεού, δεν είναι «προϊόν» γαμικής σχέσεως και συναφείας, δεν είναι «προϊόν» συνευρέσεως δύο ανθρώπων όπως ήταν το φυσικό, για να σωθεί ο άνθρωπος.

Δια μέσου της αμαρτίας έφερε παιδιά στον κόσμο ο Αδάμ και η Εύα μετά τον Παράδεισον και την εξωση τους από εκει, έκαναν το παιδί τους και ηυξήθησαν οι άνθρωποι. Ηθέλησε ο Θεός να γίνει άνθρωπος υπερφυσικώς…



(συνεχίζεται...
εκφωνήθηκε στον ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ναυπλίας που διακονεί αγαπητός συλλειτουργός και αδελφός μας, ο παπα - Ελευθέριος Μίχος, ο μαχητικός και κοινωνικός, ο ζητών το έλεος του Θεού για τον ίδιον και έχων έλεος και αγάπη για τους αναγκεμένους του Ναυπλίου!
Δύναμη σε ότι αγαθό κάνει!

με πολλή αγάπη ΧΡΙΣΤΟΥ του Σαρκωθέντος για όλους μας, π. Ιερόθεος_)

Δεν υπάρχουν σχόλια: