Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

κήρυγμα της Κυριακής του Τελώνου και φαρισαίου 2019, απομαγνητοφωνημένο.

απομαγνητοφωνημένο κήρυγμα μας στον ιερο Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου 17η Φεβρουαρίου 2019.






Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, σεβαστέ μου συμπρεσβύτερε και αγαπητοί μου αδελφοί χριστιανοί, σήμερα και ξεκινάει η περίοδος του Τριωδίου.

Ανοίγουμε αυτό το βιβλίο της Εκκλησίας, ψάλλουμε άσματα και αυτά τα άσματα μας μαθαίνουν ποιός είναι ο τρόπος που μας καλεί ο Θεός να ζήσουμε. Τρόπος μετανοίας και επιστροφής αλλά επειδή την ευαγγελική περικοπή συχνά πυκνά την ακούμε ερμηνευομένη και δεύτερον την ξέρουμε διότι γιορτάζουμε και σήμερα ως υπερήφανοι όντες, ως οιημένοι, ως Φαρισαίοι εντός ή εκτός εισαγωγικών γιορτάζουμε. 

Γιορτάζουμε και την άλλη Κυριακή άσωτοι όντες, γιορτάζουμε και την παραπάνω Κυριακή που περιμένουμε την κρίση την δικαία του Κυρίου μας και δεν αφηνουμε αυτά τα πράγματα να μας κρατήσουν μακρυά απο τον Θεό, αυτές οι λεγόμενες εορτές δεν είναι εορτές αλλά είναι ο παραβολικός λόγος του Χριστού, που προσπαθεί να εγγίσει τον άνθρωπο και να τον φέρει κοντά. 

Τι κάνει ο Χριστός;;; απλοποιεί την διδασκαλία Του για χάρη του ανθρώπου και θα ακούσουμε επειδή την ξέρουμε καλα την ευαγγελική περικοπή, τον απόστολο Παύλο να μας λέγει, ακούστε τι μας είπε σε απλή γλώσσα: "συ όμως αδελφέ, (προς τον Τιμόθεον απευθύνεται για δεύτερη φορά και του γράφει επιστολή) παρακολούθησες τη διδασκαλία μου, τον τρόπον της ζωής, την πρόθεση, την πίστη, την μακροθυμία, την αγάπη, την υπομονή, τους διωγμούς, τα παθήματα τα οποία μου συνέβησαν στην Αντιόχεια, στο Ικόνιο, στα Λύστρα. Πόσους διωγμούς υπέφερα και απο όλα με έσωσε ο Κύριος και όλοι όσοι θέλουν να ζήσουν ευσεβώς εν Χριστώ Ιησού θα διωχθούν." Ο Κύριος, αδελφοί μου, δεν μας είπε ότι οι επι γης παρυσία σας,ο αγώνας της ζωής σας θα είναι εύκολος. Όταν προπονείται ένας αθλητής για να τρέξει μαραθώνιο...

sec 5.40

Δεν υπάρχουν σχόλια: