Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

ΠΟΝΗΡΟΙ, ΓΟΗΤΕΣ...ΜΕΝΕ ΣΕ ΟΣΑ ΕΜΑΘΕΣ ΑΜΠΟ ΜΕΝΑ ΛΕΓΕΙ Ο ΘΕΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

«πονηρο δ νθρωποι κα γόητες προκόψουσιν π τ χερον, πλανντες κα πλανώμενοι.

σ δ μένε ν ος μαθες κα πιστώθης, εδς παρ τίνων μαθες,»

β΄ Τιμόθεον γ΄, 13-14

Άνθρωποι κακοί και μοχθηροί, πλάνοι και απατεώνες θα προκόψουν στο χειρότερο πλανώντες τους άλλους, πλανώμενοι και οι ίδιοι. Συ όμως μένε σταθερός σε εκείνα, που έμαθες, και την αλήθεια των οποίων την έχεις πλέον βεβαιωμένη μέσα σου, έχων υπ' όψιν σου και από ποιόν διδάσκαλο εδιδάχθης αυτά.

Οι Π ο ν η ρ ο ί άνθρωποι, τους οποίους περιγράφει ο μέγας των Αποστόλων Έξαρχος, ο μέγας Παύλος, είναι οι υιοί του διαβόλου, παιδιά του σκότους και αρνητικης διάθεσεως προς κάθε τι που φαίνεται να στρατεύεται και να ακολουθεί το καλό.

Οι Γόητες που λέγει ο θείος Παύλος είναι όλοι εκείνοι που μας γοητεύουν, γιατί μας λένε ευχάριστα και χαρούμενα πράγματα που δεν απευθύνονται όμως στην πραγματικότητα της ζωής του Χριστού και άρα στην αληθινή διάσταση της δικής πραγματικής ζωής.

Οι πονηροί και οι γόητες που αναφέραμε και πριν είναι εκείνοι που προκόβουν στο κακό, άρα ουσιαστικά δεν προκόβουν αλλά πηγαίνουν στο κακό και οδηγούνται στην περισσοτέρα αμαύρωση του κατ’ εικόνα που αντί να το οδηγήσουν προς ομοίωσιν με τον Θεό τον οδηγούν προς ομοίωσιν και εξαχρείωσιν τελικώς με τον διάβολο και το σκοτεινό τρόπο ζωής του!

Με σκοπό αφού έχουν οι ίδιοι πλανηθεί, να πλανήσουν εί δυνατόν και τους εκλεκτούς…

Πως κινδυνεύουν σήμερα οι χριστιανοί?

@ Κινδυνεύουμε να απομακρυνθούν από τον Χριστό και την διδασκαλία του, λέγοντας μέσα μας ότι είναι δύσκολο να ακολουθηθεί σήμερα ο νόμος του Χριστού και το ευαγγέλιο του! Εμείς οι κληρικοί δυστυχώς αυτό το λέμε όχι στα λόγια αλλά στα έργα μας και στον τρόπο ζωής μας και οι λαϊκοί το λέγουν με τα λόγια του και με τη ζωη τους!

@ κινδυνεύουμε από κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς που δεν λένε λόγο Χριστού με γνήσιο ζήλο, φρόνημα και πνεύμα αλλά θέλουν οι άνθρωποι να ακολουθούν αυτούς αντί τον Χριστό, όχι όμως φανερά δεν το λένε και δεν το ζητούν να τους ακολουθούμε αντί του Χριστού, αλλά το λένε με τον δικό τους τρόπο ζητώντας συνήθως πλήρη και ανεπίστροφη υπακοή την οποία ο Κύριος δεν την θέλει αφού δεσμεύει την ελευθερία μας και δεν μας οδηγεί σε επιλογή της ευαγγελικής συνεπείας . Δηλαδή καλόγεροι και παπάδες στρεφόμαστε κατά της Εκκλησίας δηλαδή κατά των επισκόπων και των κληρικών της που διακονούν το σώμα του Χριστού αλλά και κατά των χριστιανών που ζητούν ζωή αληθινή κοντά στο Χριστό και όχι μέσα από εμάς και μ ό ν ο ν για να πάμε στο Χριστό. Στρέφονται εναντίον των γνησίων ποιμένων μας αλλά και εναντίον των όπλων του Βαπτίσματος που όλοι οι πιστοί έχουμε!

@ κινδυνεύουμε από τους μάγους και τις μάγισσες που δουλεύουν τον διάβολο και καταστρέφουν ανθρώπους που τους εμπιστεύονται.

@ κινδυνεύουμε από τους συγχρόνους αθέους, που όλοι μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα των μειοψηφιών, να σεβόμαστε όσους μας επισκέπτονται!

Αλλά τελικώς εκείνοι θέλουν να ρυθμίζουν την ζωή μας…είναι αδύνατον να έρθει επισκέπτης σπίτι μας και να θέλει να μας πει πως θα ζούμε και τι θα διακοσμεί το σπίτι μας!

Αλλά το ποιο σημαντικό με το οποίο προτρέπει τον πνευματικό του γιο και επίσκοπο, απόστολο Τιμόθεο ο μέγας των Αποστόλων Παύλος είναι να μείνει σε όσα έμαθε πιστός, όχι από τον καθένα, όχι όσα άκουσε από ανθρώπους που δεν έχουν πνευματική ζωή και ηλικία Χριστού , αλλά όσα άκουσε από το στόμα του Χριστού τον απόστολο Παύλο!

Άκουσε με και θα ζήσεις αιώνια, έτσι ουσιαστικά του λέγει ο μέγας Παύλος, άρα και εμείς σας λέμε ακούτε μόνον όσους κήρυκες του θείου λόγου εκφράζουν την γνήσια ευαγγελική φωνή στο σήμερα!

Και πως θα το ελέγχουμε αυτό?

Είναι απλό ακούμε μόνον την διδασκαλία των κανονικών κληρικών της Εκκλησίας μας, διότι εκείνοι θα δώσουν λόγο στο Θεό για την διδασκαλία που μας κάνουν.

Αλλά έχουμε και εμείς οι πιστοί ευθύνη για την πνευματική μας κατάσταση και για όσα λέμε!

Άρα και εμείς, αδελφοί μου πρέπει να μένουμε πιστοί στην διδασκαλία της Εκκλησίας του Θεού και στο κήρυγμα του Ευαγγελίου του και να κάνουμε καθημερινό βίωμα μας την πίστη μας!

Αφού η πίστη μας κινδυνεύει εξωτερικά αλλά και εσωτερικά, από εμάς τους ίδιους, μόνον εμείς μπορούμε να γίνουμε αρνητές της πίστεως μας στην πραγματικότητα όταν δεν τηρούμε το θέλημα του Θεού!

Μακάρι να τηρούμε το θέλημα του Θεού και μακάρι να είμαστε πιστοί σε όσα μάθαμε στους πνευματικούς μας πατέρες και κληρικούς μας. Αμήν!

MODERN FATHER

8 σχόλια:

πηνελοπη είπε...

καλη εν κυριω ημερα πατερ...ειναι παρα πολυ δυσκολο σημερα να εισαι πραγματικος χριστιανος---καπου θα σε βρει το ταγκαλακι και θα σου την στησει αλλα αυτο ειναι καλο γιατι βλεπεις ποσο ατελης εισαι...αυτο σε ταπεινωνει,σου δινει να καταλαβεις οτι σημερα εισαι εσυ,αυριο ειναι ο αλλος που θα κανει σφαλμα...και εν τω μεταξει δεν φτανει μονον οτι πειραζεσαι απο τον αλλον---πειραζεις ,και τον αλλον και αυτο ειναι στεναχωρο ...διατι να πειραζω τον αλλον,διατι να τον στενοχωρω?οπωτε λες μεσα σου''αυτον τον αλλον εγω πρεπει να τον αγαπησω---οχι αυτος εμενα,εγω να τον αγαπησω''ε! εκει ειναι ολη η υποθεση της αγαπης του πλησιον κατα την ατελη μου γνωμη βεβαια του πως θα αγαπησω τον πονηρο,τον κακο,κ.λ.π και τι διακριση θα εχω ετσι ωστε να μην πλανηθω απο αυτη την αγαπη---Στην κενη Διαθηκη λεγει μεσα να αποφευγομεν το πονηρον και να το αποστρεφομεθα αλλωστε....Αλλα πονηροι ειμεθα ολοι αφου το να ειναι κανεις πονηρος σημαινει οτι ειναι υπερηφανος...υπερηφανεια ενα δενδρο με πολλους κλωνους που το κουβαλαμε μεχρι τον θανατο μας---ολοι ειμεθα ασθενεις----ολοι πρεπει να περνουμε μηνυματα απο τις πτωσεις των αλλων για να βλεπουμε οτι την ιδια υφη εχουμε ολοι---ολοι αρρωστοι--ατελεις--γιαυτο καταλαβα και απο τις δικες μου πτωσεις πως αν δεν αγαπησουμε τον κυριο βαθυτερα και ουσιαστικοτερα+να γαντζωθουμε κυριολεκτικα απο εκεινον καθε στιγμη και καθε λεπτο+και παντα το πνευμα μας να ειναι στα ουρανια και οχι στα επιγεια θα βλεπουμε συνεχως πυλους στην πορεια μας οι οποιοι αποσπανε και την προσοχη μας απο ε κ ε ι ν ο ν!!! ηθελα να μοιραστω και γω καποιες δικες μου σκεψεις που μην τις παρετε και πολυ στα σοβαρα ,μια συζητηση κανουμε και ανταλλαγη σκεψεων ---μακαρι ο κυριος να δωσει σε ολους την αρετη της διακρισεως και τοτε ολη η οικουμενη θα αλλαξει!!!

Haris είπε...

Sorry που ξαναεπεμβαίνω, αλλά μπορείς να μου εξηγήσεις τον κίνδυνο που διατρέχεις εσύ και οι υπόλοιποι "εκλεκτοί" από αυτό που γράφεις: "κινδυνεύουμε από τους συγχρόνους αθέους, που όλοι μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα των μειοψηφιών, να σεβόμαστε όσους μας επισκέπτονται!"
Δηλ, οι μειοψηφίες δεν έχουν ανθρώπινα δικαιώματα;;;;;
Κινδυνεύεις από το να σέβεσαι όλους;;;

Ονομάζεις τον εαυτό σου εκλεκτό, περιφρονείς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την επιλογή της διαφορετικότητας. Τι να σου πω; Βρομιά και δυσωδία. Το αγαπάτε αλλήλους το κάνατε αγαπάτε ομοίους, καημένοι.

Haris είπε...

"-Στην κενη Διαθηκη λεγει μεσα να αποφευγομεν το πονηρον και να το αποστρεφομεθα αλλωστε"

Πάτερ λογοκριτή, διόρθωσε την από πάνω που σχολίασε γιατί έγραψε την Καινή με ε (κενή). Εκτός και αν είσαι από τους δικούς μου και συμφωνείς με το ορθογραφικό λάθος :P
Αστιεύομαι πάτερ.

Modern Father είπε...

συμφωνω με την διορθωση...κενη παραμενει η Καινή Διαθήκη όταν δεν βρίσκει νόημα στη ζωή μας!

Modern Father είπε...

ειναι τοσο μεγάλα τα σχόλια της Πηνελόπης...που δεν μπορώ να τα υπομνηματίσω σχολιαστικώς!

Haris είπε...

Μικρό το κακό για το ορθογραφικό λάθος. Αλλά γιατί δεν απαντάς στο πρώτο μου σχόλιο, θα θελα να μαθω τι εννοείς με αυτά που σχολίασα.

πηνελοπη είπε...

Hθελα να διορθωσω τις λεξεις πυλος και κενη....με συνχωρειτε λογω ταχυτητας της γραφης εγινε αυτο....εχει δικαιο ο αδελφος....

Haris είπε...

Ανθρώπινο λάθος Πηνελόπη, αλλά αδελφός δεν είμαι :)