Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

με αφορμή την γειτονικη δραστηριοτητα&περι ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Η κριτική του Χρυσοστόμου, κατά των Ιουδαίων, προκάλεσε έντονη αντίδραση σε μερίδα συγγραφέων, ο οποίοι θεωρούσαν τον Χρυσόστομο σκληρό αντισημίτη. Βέβαια ο Χρυσόστομος συνεχίζει μια παράδοση από αρχής του Χριστιανισμού, με επιθέσεις κατά των Ιουδαίων με κυριότερους εκφραστές τον Ιουστίνο, Απελλή, Τερτυλλιανό, το Μεγάλο Αθανάσιο και τους Καππαδόκες ιεράρχες. Ο Χρυσόστομος αναφέρεται κατά των Ιουδαίων σε 8 ομιλίες του και καταφέρεται σε βάρος τους με σκληρές εκφράσεις και ασκεί έντονη κριτική των τελετών, των εθίμων και του λατρευτικής τους ακολουθίας.
Η κριτική αυτή θεωρείται εφάμιλλη σε σκληρότητα με τη συμπεριφορά των προφητών και του Χριστού κατά των Ιουδαίων και ο Χρυσόστομος έχει κατηγορηθεί για εκφράσεις κατά των Ιουδαίων όπως "οχιές", "δαίμονες", "σκυλιά", και παραλληλισμούς των συναγωγών με "πορνεία"[1][2].
Στην πραγματικότητα, ο Χρυσόστομος το δηλώνει, ότι υπενθυμίζει τις κρίσεις κατά του Ισραήλ από τον προφήτη Ιερεμία ("όψις πόρνης εγένετό σοι, απηναισχύντησας προς πάντας", Ιερ. 3,3) ο οποίος, μιλώντας για την πνευματική πορνεία του λαού του θεού, τους καλεί ταυτόχρονα σε μετάνοια για τις ειδωλολατρικές εκτροπές τους[3]: "Από προφήτου παράγω την μαρτυρίαν• Ουκ εισίν Ιουδαίοι των προφητών αξιοπιστότεροι. Τι ουν ο προφήτης φησίν; Όψις πόρνης εγένετό σοι, απηναισχύντησας προς πάντας"[4]. Και συνεχίζει: :"Ένθα δε πόρνη έστηκεν, πορνείον έστιν ο τόπος• μάλλον δε ουχί πορνείον και θέατρον μόνον εστίν η συναγωγή". Βεβαίως γνωρίζει ότι κάποιοι εναντιώνονται στα λόγια του, και γι αυτό επιχειρηματολογεί λέγοντας πως, αν όσα λέει είναι δικά του λόγια, ας τον κρίνουν, όμως δεν είναι δικά του: "Ει μεν γαρ οίκοθεν αποφαίνομαι, κατάγνωθι, ει δε του προφήτου λέγω τα ρήματα, δέξαι την απόφασιν". Χαρακτηριστικοί επίσης είναι οι λόγοι του Ιησού Χριστού που χρησιμοποιεί ο Χρυσόστομος, ο οποίος αποκαλούσε τους ομοεθνείς του "γεννήματα εχιδνών (οχιών)"[5] και "κύνες (σκύλους)
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC_%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD#cite_note-0

Δυστυχώς πολλοί ξεκινούν από διάφορες προϋποθέσεις και κρίνουν τα πάντα ως γνώστες και ειδήμονες…πως εγώ ο κληρικός μπορώ να πω στον αρχιτέκτονα πώς να οικοδομήσει ένα σπίτι? Αν το έπραττα θα μπορούσε…ο αρχιτέκτων να με ψέξει ότι μπαίνω στα δικά του χωράφια…
Σαρκοβόροι και σαρκολάτρες, τραγικές προσωπικότητες διότι διατηρούν στον τρόπο που εκφράζονται παπικό και αλλοπρόσαλλο αλάθητο, διότι είναι αλλοπρόσαλλο το υπερφίαλο αλάθητο … με περίεργες προϋποθέσεις όταν εκφράζονται για τους άλλους ή και για κάθε τι θέλουν να έχουν την απόλυτη ελευθερία να ομιλούν και όταν κάποιοι εκφραστούν εναντίον τους ή διαφορότροπα χρησιμοποιούν δόλια μέσα για σπιλώσουν τον εκφέροντα την αντίθετη άποψη!
Ο ιερός Χρυσόστομος που εορτάζει αύριο …από τον 11ο αιώνα από την πρώτη εορτή της συνάξεως των Τριών Ιεραρχών («Η καθιέρωση της εορτής των Τριών Ιεραρχών ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια, γύρω στα 1100 μ.Χ. στους χρόνους των Κομνηνών, προκειμένου να καταπαύσει μία διαμάχη ως προς την αξία ενός εκάστου εξ αυτών. Σημαντικό ρόλο έπαιξε τότε η προσωπικότητα του Ιωάννου Μαυρόποδος, Επισκόπου Ευχαϊτων.
Το έτος 1842 η Πανεπιστημιακή Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδοστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθιέρωσε για πρώτη φορά την εορτή των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων γενικότερα. » http://www.apostoliki-diakonia.gr/GR_MAIN/catehism/theologia_zoi/themata.asp?cat=patr&contents=contents_trionierarxon.asp&main=ierarxes&file=1.1.htm) για την κατάπαυση της διαμάχης του επικειμένου σχίσματος των Βασιλειανών, Χρυσοστομιτών και Γρηγοριανών…ορίστηκε κοινή εορτή όπως κοινή είναι και η δόξα που δοξάζονται και αντιδοξάζουν τον Κύριο μας!
Ο ιερός Χρυσόστομος δεν κάνει επιθέσεις με έργα αλλά με λόγια… ομιλεί και κηρύσσει για να ποιμάνει τους χριστιανούς, για αυτούς κηρύσσει και λέγει … και τι είπε ότι σας βλάπτει η συνοίκηση με τους Ιουδαίους γιατί μπορεί να επιρεασθεί η καρδιά μας αν είμαστε αστήρικτοι και αδαής στην πίστη!
Αλλά δυστυχώς αν θες να συκοφαντήσεις έναν αδάμαντα βρίσκεις μια σκιά στο κάτω μέρος που δεν την έχει φωτίσει ακόμη ο Ήλιος … ο Χριστός είναι εκείνος που τροφοδοτεί τον ιερό Χρυσόστομο!
Θέλουν να σβήσει το όνομα του Χριστού από τη γη ... αλλά ο μέγας Ιωάννης δεν θα τους αφήσει να το καταφέρουν διότι αυτά που λέγει έχουν ποιμαντική προοπτική και την πνοή του αγίου Πνεύματος και σφραγίδα προοδευτικότητος που οι νεοειδωλολάτρες και νεοπαγανιστές μάλλον ζηλεύουν για αυτό και διαστρεβλώνουν συχνά τα κείμενα τους!
Αν δεν μπορείς κατι να το διαγραψεις έστω βάζεις στόχο να το διαβάλλεις και να το διαστρέφεις…
Δυστυχώς και για εμάς τους χριστιανούς που είμαστε χλιαροί και μας κρίνει ο άγιος λόγος του ιερου Χρυσοστόμου και για τους ιουδαίους που εθελοτυφλούν και δεν ανεγνώρισαν τον Μεσσία στο πρόσωπο του Χριστού, αλλά και για τους ειδωλολάτρες που δουλεύουν στον σατανά είτε το θέλουν είτε όχι!
Ο Χρυσόστομος είναι μαχητικός διότι έτσι είναι οι άγιοι της Εκκλησίας μας και τον εορτάζουμε ως άγιο Ιεράρχη ως προστάτη των γραμμάτων από τον 11ο αιώνα στην διαχρονία του Γένους μας, από την αρχαία Ελλάδα, στον μεγάλο Κωνσταντίνο και στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία και στο σκλαβωμένο γένος με την εθναρχούσα εκκλησία αλλά και στο νεώτερο ελληνικό έθνος…από τότε εορτάζουμε τους Τρείς Ιεράρχες!
Ο Χρυσόστομος είναι ο ασκητής που δεν φοβάται για την κρίση και έλεγχο της ζωής του, είναι ο πατέρας εκείνος που αγαπα το διάβασμα και τα γράμματα, αν δεν τα αγαπούσε δεν θα ομιλούσε και δεν θα απευθυνόταν δια της ελληνικής γλώσσης στο λογικό του κάθε ανθρώπου ακροατού του..
Άρα ας αφήσουν τον Ιερό Χρυσόστομο, είναι προφητικός στο κήρυγμα, και στο εν λόγω άρθρο του κ. Δαμαλίτη, που περιέχει διαστρεβλωμένο τεμάχιο λόγου του ιερού πατρός εκει ο άγιος Ιωάννης αναφέρεται στους Ιουδαίους … που τους λέγει σκύλους αφου τρώνε την πνευματική ύπαρξη και υπόσταση των χριστιανών και γεννήματα εχιδνών.
Την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και την καύση της δεν μπορούμε να την ρίχνουμε στον ιερό Χρυσόστομο μετα 1600 χρόνια περίπου χωρίς πιστικές αποδείξεις αλλά με αντιεπιστημονικές διαστρεβλώσεις!
Ο άγιος μας ας σκέπει τα νείατα των Χριστιανών ανά την Οικουμένη!
modern father

3 σχόλια:

Lila Xagorari είπε...

Kαλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!

Anastasios είπε...

Καλό μήνα!

Ανώνυμος είπε...

καλο και ευλογημενο μηνα!να ειστε ολοι καλα!
modern father