Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

ο αγιος μας Γρηγόριος ο Παλαμάς Κυριακή Β Νηστειών 2017

ευρύνους και βαθυστόχαστος Θεολόγος, οχι του λόγου και της θεωρητικής παιδείας, αλλά του λόγου περι του πρακτέου της πίστεως και του ανοίγματος μας στην ορθοδοξη ανοιχτοσύνη που μπορεί να δεχθεί καθε καλοπροαίρετο αναζητη της Αληθείας, που ειναι μία το πρόσωπο του Χριστού.
ο ιερός Παλαμάς μας επικαιροποιεί το μυστήριο του αγιασμού μας, το πως ο άνθρωπος γίνεται Θεός όχι μετα παρατηρήσεως και σκαπάνης αλλά δια μετανοίας και επιστροφής εις τον Θεό.
ο αγιος μας, ο προστάτης μας, οσιος Γρηγόριος ειναι και παραμανει πρότυπο του κληρικού που νομίζει οτι πανω απο ολα ειναι οι φιλανθρωπικες και εν γενει δραστηριότητες και χάνει το μείζον, που ειναι χρόνος για την πνευματική μας καλλιέργεια.
μας θυμίζει οτι δεν ειναι θεωρία αλλά πράξη το ευαγγελιο, ειναι τρόπος βιώσεως της παρουσίας του Χριστου η ζωή μας, για αυτό γινήκαμε ορθόδοξοι Χριστιανοί για να συνταφούμε και να συναναστηθούμε εν Χριστώ δια του αγιου Βαπτίσματος και να χριστούμε τα δώρα του Πνεύματος του αγιου δια του αγιου Χρισματος!
αν όλα αυτά δεν ηταν βιωμενη εμπειρια στην Ορθοδοξια μας, στην αγια Εκκλησία μας τότε γιατι να τοποθετηθεί η μνήμη του αγίου μας τουτη την Κυριακή αφου εκοιμήθη την 14η Νοεμβρίου του 1360(αν δεν κανω λάθος, απο μνημης το γράφω,αν κανω λαθος διορθωσατε το παρακαλω), θελει να διατρανώσει η αγια μας πίστη ότι ορθοδοξία των λόγων χωρίς βιωμα πνευματικο της ζωής του Χριστού παραμένει τραγικη κατασταση αφού στη θεωρητικη τοποθετηση ειμεθα σωστοί μεν αλλα εν τοις πράγμασι καταντούμε εμπαίζοντες τον Θεόν αφου δεν ζούμε κξαθώς πιστεύουμε αλλά υποκρινώμεθα πιστεύοντες!
αγαπητοι μου χριστιανοί, ο αγιος μας μας θυμιζει οτι δεν υπαρχει στόχος για τον στόχο απλά, αλλά στόχος για εναν σκοπό και ο σκοπός ειναι ο αγιασμός, όχι ο σκοπος να αγιαζει τα μέσα, αλλά τα μεσα που χρησιμοποιουμε να ειναι ασκητικως πως εξαγιασμένα!
εγραφον οσιου ΠΑλαμά του αγιου Γρηγορίου , αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, Κυριακή Β Νηστειών, εν Κρανιδίω, τη 12 Μαρτίου 2017 ετους απο γεννήσεως ΧΡΙΣΤΟΥ
+π.Ιερόθεος
(μονον κοινοποιήσεις...αλλιώς θα εχει διαδυκτιακο επιτίμιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: