Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

ο ημέτερος ΠΑύλος (1η Μαρτίου 2020 εκοιμήθη).




 Γέρων (πατήρ) Παύλος ο Σιναϊτης.(3η Μαρτίου 2020)

το Κρανίδι αποχαιρετά, σήμερα, τον δικο του ασκητή, τον δικο του συνδεσμο με τους αγίους Τόπους και ειδικά με την ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά!
ο παπα ΠΑύλος (τουπίκλην Μπουγιούρας) είναι γόνος της πόλεως μας, το πατρικό του είναι κοντά στην Κάτω Παναγία!
ένας ιερομόναχος παλιάς κοπής, ενας ασκητής που σε επιανε δέος όταν τον έβλεπες λιπόσαρκον όντα, έναν άνθρωπο που είχε κυριεύσει τις επιθυμίες του, έναν άνθρωπο που είχε παύσει να αγαπά τον εαυτό του, αυτοναρκισσευόμενος και ζούσε και ανέπνεε για την ωφέλεια των άλλων.
Τον συνήντησα, τελευταία, φορά στις 19 Φεβρουαρίου 2013 με το παλαιο εορτολόγιο, ήταν ο εσπερινός του αγίου Φωτίου του μεγάλου, πήγα με σκοπό να τον δω και να τον προσκαλέσω να μιλησει στο Πορτο Χέλι και στην ενορία που τότε προσωρινώς διηκόνησα, αλλά τελικώς δεν εδέχθη, όχι γιατί δεν ήθελε, αλλά διότι δεν ημπόρει το σώμα του πλέον!
Αν και ασθενής νόμιζα, ότι θα τον δω λιγάκι, εκείνος με εκράτησε σε όλη την ακολουθία του εσπερινού με έβαλε να διαβάσω διπλό "ψαλτήρι", με μάλλωσε που δεν ήξερα ότι στο Σινά δεν βάζουν σε κάθε εσπερινό ένα κάθισμα αλλά δύο.
Η αλήθεια είναι, αν άλλος με εμάλλωνε, θα έφευγα, αλλά ενώπιον του παπαΠαύλου ένοιωθα πάντα παιδί. Γιατί απο μικρός, ήθελα πολύ να τον βλέπω και να τον ακούω...
ίσως και μερικά πραγμα προσπαθούσα να μιμηθώ...αλλά ο π.Παύλος ήταν αμίμητος, επειδή ήταν ασκητής υπερ μέτρον!
Δυστυχώς, άλλες θλιβερές υποχρεώσεις, επιβάλλουν να είμεθα Κρανίδι την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του(ο χαμός του Δημήτρη μας του μηχανόβιου επιβάλλουν να είμαι πλησίον του παλληκαριού που θέλει την προσευχή του πατρός ΠΑύλου και όλων μας, αλλά περνώντας πεζηπορών την κηδεία και επικεφαλής αυτής, αλλά παλαιά, πέρασαμε έξω απο το πατρικο του Γεροντα και εκει του εκανα τρισάγιο που όφειλα εις Εκείνον όπως και το βράδυ παραμονή της Κηδείας του έκανα τρισάγιο με πετραχείλι του παπαΣταύρου που πολλές φορές είχε φορέσει ο παπαΠΑύλος μας)!
ας έχουμε την ευχη του Γέροντος και να εύρη συνεχιστές η ευλογία της προσευχής και της ασκητικότητος Του.
Αιωνία σου η μνήμη Γέροντα μου άγιε,
+π.Ιερόθεος ο εκ Κρανιδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: