Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

μακάριοι οι καθαροί τη καρδία! ο άγιος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ο πλανάς

ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚ ΝΑΞΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010-02-25

μακάριοι ο καθαρο τ καρδί, τι ατο τν θεν ψονται.

Είναι μακάριοι και τρισμακάριοι , σεβαστέ μου Γέροντα και Εφημέριε μας και αγαπητοί Χριστιανοί παιδιά του Κυρίου μας, ευτυχισμένοι είναι όσοι έχουν καθαρή καρδιά, διότι αυτοί θα δουν τον Θεό.

Αυτή είναι η πίστη της Εκκλησίας μας, αυτό είναι το κήρυγμα των αποστόλων, αφού ο λόγος αυτός ανήκει στους μαθητές εκείνους που είδαν και άκουσαν τον Χριστό μας και με τα μάτια του σώματος και με τα μάτια της ψυχής τους, κάθε αίσθηση τους και κάθε μέλος τους μετέχει και μετείχε στο Χριστό και αισθητά στην πραγματικότητα δηλαδή, και εκτός των σωματικών αισθήσεων, δηλαδή με το νου και την καρδιά εγγίζουν τον Χριστό μας.

Ένας ηγιασμένος με αγωνίσματα και πολύ ευλογία από τον αγωνοθέτη αλλά και βραβευτή όσων αγωνίζονται … είναι ο σήμερα τιμώμενος όσιος, για να λάβουμε την χάρη του Θεού συναχθήκαμε σε τούτο τον ναό της ενορίας μας, της οποίας ο υπόγειος ναός τιμάται στο όνομα του αγίου Νικολάου του Πλανά.

Ο λόγος του ευαγγελιστού Λουκά, βρίσκει την πραγμάτωση του, παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο του αγίου Νικολάου, ο άγιος μας είναι ευτυχισμένος!

Γιατί όμως είναι ευτυχισμένος?

Για υλικά αγαθά? Για πλούτο? Για δόξα? Για τιμές και οφφίκια? Για θέσεις και πρωτοκαθεδρίες? Για περγαμηνές και γνώσεις? Για κατάρτιση πνευματικού κύκλου κυριών και δεσποινίδων που να θεραπεύει καθετί που θέλει ο Γέρων?

Η ευτυχία του αγίου βρίσκεται στον αγώνα τον πνευματικό…ο άγιος αποφασίζει να ζει την εν Χριστώ ζωή! Διαλέγει την ανηφόρα του δρόμου της αρετής! Επιλέγει να αναλύεται και να ενυπάρχει μέσα στις αδυναμίες του μόνον με τη χάρι του Χριστού!

Ευτυχία υπέρλαμπρη, ευτυχία απόκοσμη, ευτυχία παράξενη…αλλά ο άγιος γίνεται «τρελλός» για τη χάρι του Θεού!

Δεν ζει για εκείνον, δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί τον εαυτό του, θέλει καθετί δικό του να ανήκει στους άλλους…και υπάρχουν μαρτυρίες γι’ αυτό: ο άγιος συντηρούσε με τις προσφορές των πιστών 11 οικογένειες γυναικών που ήσαν σύζυγοι ιερέων της εποχής εκείνης, και όταν έφευγαν οι ιερείς από τη ζωή, κανείς δεν έδειχνε πρόνοια γι’ αυτές και τα παιδιά τους…και έτσι ο άγιος Νικόλαος έδινε όσα μπορούσε για τις βασικές τους ανάγκες…και άρα έκαμε τον εαυτό του καθαρότερο από το καθάριο νερό της πηγής, Πηγή ο Χριστός, νερό καθάριο και δροσερό κατευθείαν από την πηγή του Χριστού, ο όσιος Νικόλαος,! διότι δι’ αυτού του παπά-Νικόλα, του αγίου Νικολάου σήμερα, επεσκέπτετο ο Χριστός τις πονεμένες γυναίκες και τα ταλαιπωρημένα από την φτώχεια και την ορφάνια παιδιά των ιερέων.

Επίσης ο άγιος βοηθούσε και νεαρούς διακόνους, νεαρούς κληρικούς να σπουδάζουν και εκείνος τους έβρισκε πόρους και αντικείμενα που χρειάζονταν για να είναι αμέριμνοι στις σπουδές του.

Εκείνος φτώχαινε υλικά και πλούτιζε καρδιακά, φτώχαινε εξωτερικά και πλούτιζε εσωτερικά…μάθαινε να δίνει για να είναι καθαρή η καρδιά από την μερίμνα της καθημερινής ανάγκης!

Επέρριπτε στον Κύριο κάθε μέριμνα του και ο Κύριος έτρεφε την ψυχή και την καρδιά του!

Και τελικά τη ζουν στη γη οι άγιοι τη θεά της ουράνιας Βασιλείας, αυτή την πρόγευση του τελικού σκοπού αλλά και χαρίσματος του Θεού προς το πλάσμα του τον άνθρωπο την ζούσε ο άγιος Νικόλαος , από μικρό παιδί, που διακονούσε στο ιερό έως βαθέως γήρατος ο όσιος Νικόλαος, έβλεπε αγγέλους να είναι πλησίον του Ιερέως όταν ήταν παιδί και αργότερα δίπλα του κοντά του είχε την χαρά και την θεϊκή ευλογία να βιώνει την παρουσία των αγίων στη ζωή του!

Ο μικρός Νικολάκης ήταν πλησίον – κοντά και όχι απλά κοντά αλλά βοηθούσε τον ιερέα και επηρέαζε η χάρις του Θεού την αγνή καρδιά του μικρού και επεσκίαζε την καθημερινότητα του ο άγιος Θεός και τότε και στο γάμο του είχε χάρη Θεού, και στο χαμό της πρεσβυτέρας του εκείνος έλπιζε στο Θεό και το παιδί του ο Θεός έστειλε την αδελφή του να το μεγαλώσει και όλα έγινα αφορμή να είναι πιο κοντά στον Χριστό και να τον τρώγει και εκείνον και την ύπαρξη του ο παράδεισος!

Όλος ο Χριστός είναι το κέντρο και η ευλογία της καρδιάς του…και τελικά και ως ιερεύς, ξυπνά πρωί και κατατρώγει τα βιβλία της Εκκλησίας προσευχόμενος! Αργεί να τελειώσει τις ακολουθίες που τελεί…αλλά η καρδιά του βλέπει τον Θεό με βεβαιότητα το επισημαίνει όχι με λόγια αλλά με κόπους και μόχθους, με πολλές μετάνοιες και αγρυπνίες, με πολλή προσευχή και κατάνυξη!

Αλλά για να εγγίσουμε τον άγιο και την εμπειρία του την αγιοΠνευματική, θα δώσουμε τον λόγο σε έναν σύγχρονο αγιασμένο κληρικό τον παπά - Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη και θα δούμε ότι οι άγιοι και του πρώτου και του δευτέρου και μέχρι του σημερινού αιώνος που πολλοί τον ονομάζουν απατεώνα και αιώνα απωλείας και καταστροφής κάθε πνευματικής αξίας, είναι ίδιοι σε αξία και κάνουν κοινό αγώνα κατά του κακού και προσπαθούν ο Χριστός να φωλιάσει στις καρδιές τους, ας ακούσουμε τον άγιο Γέροντα και ας κρατήσουμε τα λόγια του στις καρδιές μας : « όταν είναι κανείς άδειος από τον Χριστό, τότε έρχονται χίλια δυό άλλα και τον γεμίζουν : ζήλειες, μίση, ανία, μελαγχολία, αντίδραση, κοσμικό φρόνημα, κοσμικές χαρές. Προσπαθήστε να γεμίσετε την ψυχή σας με τον Χριστό, για να μην την έχετε άδεια. … Ποτέ ο άνθρωπος δεν πρέπει να εμπιστεύεται τις δυνάμεις του αλλά το έλεος και την ευσπλαχνία του Θεού. Ο άνθρωπος θα τα κάνει μια μικρή προσπάθεια, αλλά ο Χριστός θα τη στεφανώσει. Είναι πλάνη να πιστεύσετε ότι πετύχατε κάτι μόνοι σας. Όσο προχωράει ο άνθρωπος και πλησιάζει προς τον Χριστό, τόσο αισθάνεται περισσότερο ότι είναι ατελής». (ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΟΥ, ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΙ, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ, ΧΑΝΙΑ)

Σεβαστέ μου Πατέρα και άγιοι αδελφοί μας, «Προσπαθήστε να γεμίσετε την ψυχή σας με τον Χριστό», έτσι μας είπε ο παπά-Πορφύριος επειδή μόνον έτσι θα κατανοήσουμε γιατί μόνον οι καθαρές καρδιές θα δουν ως παρατηρητές αλλά και θα είναι εκείνοι που θα γευθούν τον Χριστό ως προσωπικό σωτήρα και λυτρωτή!

Ο άγιος Νικόλαος να είναι ο προστάτης της δικής μας σωτηρίας που το έλεος του Χριστού μας την χαρίζει με αγώνα πνευματικό. Αμήν.


(κήρυγμα με εντολή του πατρός μας και Επισκόπου σε ναό που θα παρίστατο αλλά τελικώς δεν ημπόερε να είναι εκει!)

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

παρα πολυ ωραιο!ευχαριστουμε

p+ είπε...

yΠΑΡΧΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ;...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟ...

ΦΙΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ είπε...

πολυ διδακτικο ...

xeiristos είπε...

ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΔΕΛΦΕ!

Modern Father είπε...

ευχαριστω τους δύο "ανωνύμους" αδελφούς!
δεν ξερω...αλλα υπάρχει το ιερο λείψανο του αγίου Νικολάου του Πλανά στον άγιο Ιωάννη της Βουλιαγμένης, της ιεράς Αρχιεπισκοπής αθηνών!
και εσεις φιλοι μου διδαχθήκατε διότι θέλατε να διδαχθείτε...εσείς είχατε διάθεση προς διδαχήν και σας ευχαριστω εγω παρα πολυ!
και εσείς "χείριστε" μαλλον καλλιστος είστε αφου ευχεσθε να μιμηθουμε τον αγιο και να κηρρυσουμε Ιησουν τον Χριστόν!

kallistos είπε...

ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΔΕΛΦΕ...

Modern Father είπε...

γιατι καλλιστε συγγνωμη δεν σας καταλαβαινω!?

xeiristos είπε...

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΦΕΙΣΜΠΟΥΚ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΟΥ...

Modern Father είπε...

ΤΟ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟ MANIFESTO ΠΕΡΙ FACEBOOK???

xiristos είπε...

ΟΧΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΔΩ