Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ωφελεί ο πνευματικός τουρισμός ή η προσευχη?

μα αυτοί που βρίσκουν αιτία και μας κατηγορούν?
(η αιτία ήταν κατά την ερώτηση του αδελφού προς τον Γέροντα Ιωσήφ τον Σπηλαιώτη και Ησυχαστή, ότι κάποιες ημέρες και στιγμές της ημέρας η πόρτα είναι κλειστή για να μπορούν να ησυχάζουν οι μοναχοί, δική μας σημείωση)

Συνεχίζει δε την απάντηση του ο Γέρων που είναι πνευματέμφορος και λέγει κατά λέξη: “Μη φοβάσαι. Αυτοί που κατηγορούν είναι συνηθισμένοι να το κάμνουν και με ότι τρόπον και αν τους αναπαύσης, θα βρεθή μια αιτία που κάποτε δεν θα μπορέσης να τους αναπαύσης και τότε θα κατηγορήσουν πάλι. Πού βρέθηκε το δικαιώμα εις τον άνθρωπον να κατηγορεί τον συνάνθρωπον του? Άραγε λοιπόν, την κατάκρισιν δεν την γεννά η αιτία, αλλά η κακή διάθεσις. Ημπορούμεν εμείς να πληροφορήσωμεν όλους τους ανθρώπους? Ημπορούμεν όμως να ευχαριστήσωμεν τον Θεόν και αυτός θα τους πληροφορήση κάποτε να τον γνωρίσουν τον πραγματικόν μας σκοπόν. (δηλαδή την αφιέρωση τους στην προσευχή και την ησυχαστική τους πολιτεία και τρόπο ζωής!)



Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, Θείας χάριτος εμπειρίες, Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής, Επιστολιμαία Βιογραφία – Ανέκδοτες επιστολές και Ποιήματα, Ψυχοφελή Βατοπαιδινά, σελάδα 25.

Ο Γέροντας που είναι θεοφώτιστος βλέπει στις πιο πολλές ψυχές των προσκηνητών τον κομπασμό του κοσμικού ανθρώπου, που πηγαίνει εκεί με τον λογισμό να γυρίσει πίσω και να πει όχι ότι είδα στα πρόσωπα των μοναχών - αδελφών μου τον Θεόν μας να αποκαλύπτεται, αλλά είδα και γνώρισα (ΕΓΩ ο τάλας-με περιφρόνηση προς τους άλλους το λέμε και όχι περιφρονώντας το «εγώ» μας που είναι με κεφαλαία και χρυσά γράμματα χαραγμένα μέσα μας)έναν άγιο Γέροντα και με καθοδήγησε πνευματικά… (συνεχιζεται)

π.Ι. (modern father)

Δεν υπάρχουν σχόλια: