Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

προγραμμα λειτουργικης διακονιας Πορτοχελίου και σχολιο επι τη εορτη της ΠΕΡΙΤΟΜΗΣ


Θείες Λειτουργίες του μηνός Ιανουαρίου 2013
1η Ιανουαρίου  Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Κυρίου μας και μνήμη Αγ.Βασιλείου
5η Ιανουαρίου Παραμονή Φώτων και μέγας Αγιασμός
6η Ιανουαρίου Δεσποτική Εορτή της Βαπτίσεως του Κυρίου μας, Άγια Θεοφάνεια, τελετή Μεγάλου Αγιασμού και ρίψις Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα περί τις 11.30 π.μ.
7η Ιανουρίου Σύναξις Τιμίου Προδρόμου
10η Ιανουαρίου Αγίου Γρηγορίου Επισκόπου Νύσσης (αδελφού Μεγ.Βασιλείου)
13η Ιανουαρίου Κυριακή Μετά τα Φώτα
18η Ιανουαρίου Αγίου Αθανασίου
20η Ιανουαρίου Κυριακή και μνήμη Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου
25η Ιανουαρίου Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου
27η Ιανουαρίου Κυριακή και Ανακομιδή λειψάνων Ιερού Χρυσοστόμου
30η Ιανουαρίου Τριών Ιεραρχών, εορτή της Παιδείας των Ελλήνων-Χριστιανών.

Εορτή της αγίας του Χριστού περιτομής, τήρησε το έθιμο και τυπικό της αφιερώσεως δια της αφαιρέσεως κομματιού της ακροβυστίας του Χριστού μας και έτσι ευλογήθηκε το πρωτότοκο αρσενικό τέκνο της Θεοτόκου, έτσι ο Νομοθέτης έγινε υπηρέτης-εφαρμοστής-τηρητής-του Νόμου, ούτως  ώστε να μπορέσει να τον αναμορφώσει, να μπορέσει ο Κύριος να δώσει νέο "νόμο", τις "σταυρικές εντολές" που η μία περνά μέσα από την άλλη, που η μιά είναι συνάρτηση της άλλης!
  Αγάπη στον Θεό και αγάπη στον συν-άνθρωπο, αν δεν μάθεις να αγαπάς τον άνθρωπο δεν θα μπορείς να λατρεύεις και να εμπιστεύεσαι τον αόρατο Θεό-Πατέρα, δεν θα αποζητάς τον 
σαρκωθέντα Θεό-Λόγο, Σωτήρα Χριστό, και δεν θα φωτίζεσαι από τον Θεό-Άγιο Πνεύμα όταν τον παρακαλάς για φωτισμό.
  Αν δεν μάθεις να αγαπάς τον Θεό τότε όλους θα τους εκμεταλλεύεσαι και όλους θα τους χρησιμοποιείς, όλοι θα θέλεις να σε διακονεύουν σαν ζητιάνοι(και δεν έγραψα διακονούν διότι το διακονώ θα το χρησιμοποιήσω ευθύς αμέσως) ενώ είναι σημαντικό να μάθεις να διακονείς τους άλλους και να μπορείς όταν τους χρειασθείς να ζητήσεις την διακονία-βοήθεια τους! αν τους δώσεις απλόχερα την βοήθεια σου τότε κανείς δεν θα σου αρνηθεί την δική του συνδρομή όταν την αποζητάς!
  ενώ αν σταθείς παγερά στο βλέμμα του άλλου που πονά, στο χέρι του άλλου που ζητιανεύει, στον πόνο του γέροντα και του ασθενούς, στην φτώχια και την εξαθλίωση του αναγκεμένου πως μπορείς να λες ότι είσαι μαθητής Εκείνου, του περιτετμημένου ως βρέφους, αφού εσύ δεν έχεις ούτε τυπική περιτομή, ούτε η καρδιά σου έχει περιτμηθεί στην κακία, δεν έχεις περιτέμνει εαυτόν πνευματικώς, δεν έχει σημάδι αγάπης στον εν τη ογδόη μέρα περιτετμημένο Θείο Λόγο!
    πόσο σημαντική θεολογικά είναι τοποθετημένη η εορτή του "μορφήν αναλλοιώτως ανθρωπίνην" προσληφθέντος Θεού Λόγου, για μια ακόμη φορά ο Χριστός δεικνύει με την περιτομή ότι έγινε αληθώς και κατά πάντα άνθρωπος για να σώσει τον άνθρωπο!
  Έγινε άνθρωπος όπως εμείς όλοι χωρίς αμαρτίας! 
  ας γίνουμε εύχομαι και εμείς Θεοί κατά χάριν αφού με την πρόσληψη της ανθρωπίνης φύσεως εις το πρόσωπον του Ιησού Χριστού, του Θεανθρώπου, η σωτηρία έγινε για εμας και για όλους τους ανθρώπους πολλή μεγάλη ευκαιρία για να γίνουμε παιδιά του Χριστού, ας εν - ΧΡΙΣΤΩ -(σω)σουμε τις ζωές μας.
Αγιασμένο νέο έτος και να βασιλεύει στις καρδιές μας ο Χριστός μας. Γένοιτο.
Εφημέριος-ιεροκήρυξ του Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πορτοχελίου
π. Ιερόθεος

Δεν υπάρχουν σχόλια: