Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

αποσπασματα κηρυγματος Κυριακής 2ας Οκτωβρίου 2016



"Διότι ο Θεός είπε να λάμψει φως απο το σκοτάδι" (Β΄Κορινθίους κεφάλαιο 4ο στίχος 6) ποτε το είπε αδελφοι μου αγαπητοί αυτό ο Θεός μας? το είπε στην δημιουργία...και ακριβώς την πρώτη ημέρα της δημιουργίας. "Γεν. 1,3 καὶ εἶπεν ὁ Θεός· γενηθήτω φῶς· καὶ ἐγένετο φῶς. " χωρίς φως δεν μπορεί να υπάρξει ζωή και περαιτέρω δημιουργία. ο Θεός αναβει φως να φωτισθεί το σύμπαν και για εμας στέλνει το Φως του κόσμου στη γη!

Αυτόν τούτον τον Ιησού Χριστό μας. στο σκοτάδι της αγνωσίας και της άγνοιας του Θεού ,έρχεται η λυχνία η πάμφωτος και μας φωτίζει. ο Χριστός μας.

"αυτός έλαμψε μέσα μας" (στίχος 6ος) λάμπει το φως του Θεού εντός μας, εντός των αγωνιστών χριστιανών, εντός των πιστων που αγωνίζονται να βρουν τον "φωτισμόν ημων" στον "φωτίσαντα πάντα άνθρωπον", τον φωτισμόν μας απο τον Χριστό μας. Αυτό το φως λάμπει εντός μας με πρωτοβουλία δική του, Εκείνος λάμπει μέσα στις φθαρτές και υλικές υπάρξεις μας και στις καρδιές μας.

"για να φέρει εις το φως την γνώση της δόξης του Θεού εν τω προσώπω Ιησού Χριστού." (στιχος 6ος) να φέρει δηλαδή στο φως, στην επιφάνεια των πραγμάτων την γνωση της δόξα του Θεού. Να γνωρίσει στον άνθρωπο την πραγματικότητα της δόξας του αγίου Θεού. Τον δοξασμό του αγίου Θεού στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. την θέωση του ανθρωπου στο θεανθρώπινο πρόσωπο του Ιησού Χριστου μας του Σωτήρα και Λυτρωτή μας.

που τον βλέπουμε δοξασμένο? στην θεία του Μεταμόρφωση και στην αγια του Ανάληψη...εκει ανοίγουν τα μάτια των μαθητών και βλέπουν την δόξαν του "μονογενούς παρά Πατρός" και στην δευτερη μεγαλη εορτη τον βλέπουν σε δόξασμόν απόλυτον να δοξαζεται και να αναλαμβάνεται υπο των αγιων Αγγέλων και να επανερχεται εις τους κόλπους του Πατρός και την κοινωνιαν του αγιου Πνεύματος μετα του αναστημένου σώματος του.

"έχουμε τον θυσαυρό αυτό σε πήλινα-οστράκινα σκεύη" (στιχος 7ος) 

ο θυσαυρός ειναι η δικη μας βεβαιότητα της πίστεως αλλά τα σκεύη ειναι αμαρτωλά και άρα εύθραυστα αλλά σε αυτα επεφύλαξε αυτήν την τιμήν ο άγιος Θεός. Στους ανθρώπους εφύλαξε την μεγάλη τιμή να διακονουν το μυστηριο της δικής μας πίστεως. Κρατούν οι ανθρωποι-πιστοί τον Θεό ως Φως στις υπάρξεις του. και αυτό το φως της πιστεως εις τον χριστό μεταλαμπαδεύουν οι πιστοί ο ένας στον άλλον!με ζεση μεταδίδουν την φωτεινότατη πίστη μας, την βεβαιότητα οτι ο αγιο Φως ειναι ο Χριστός μας κατα την αδιαψευστη μαρτυρία Αυτού του Ιδίου : "εγώ ειμί το Φως του κόσμου" και όποιος με ακολουθεί φωτίζεται και ξέρει που πορεύεται πνευματικά! δεν περιμενει άλλον καθοδηγητή αλλά ακολουθεί τον Χριστό μέσα στην αγιαν Εκκλησία που φέρει τον Σταυρό και την μαρτυρία αυτής της θειας Αποκαλύψεως και του ιερού Μυστηρίου.
Κρανίδι 30 Σεπτεμβρίου 2016 +π.Ιερόθεος
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: