Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Υδρας Αρχιθύτα ΙΕΡΟΘΕΕ σκέπε ημάς άνωθεν πρεσβεύων



Σαν σήμερα το 2008 έφυγε απο την ματαιότητα των επιγείων ο πολιός Ιεράρχης της Εκκλησίας μας ο Μητροπολίτης Υδρας κυρός Ιερόθεος τουπίκλην Τσαντίλης ο εκ Πατρών γόνος πνευματικός του οσιοτάτου Γερβασίου του Παρασκευοπούλου. 
Γόνος των δουλων του Θεού Γεωργίου και Βιολέτας. γεννηθείς εν Πάτραις το 1920, ο κατα κόσμος Σπυρίδων Τσαντίλης εδραστηριοποιήθη πνευματικώς αφού σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα, αφού έλαβε το πτυχίο του το 1948. Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1958. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας, Καθηγητής Μ. Εκπαίδευσης και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Μητροπολίτης Ύδρας εξελέγη το 1967 και το έτος 2001 παραιτήθηκε εκ της θέσεώς για λόγους υγείας. 
ο Βασικός λόγος παραιτήσεως του μακαριστού κυρού Ιεροθέου ήτο ότι ειχε 6 μήνες μακρυα απο το Ιερό Θυσιαστήριο και άρα δεν μπορούσε να ποιμαίνει αλειτούργητος το ποιμνιο του. Ομως ηθέλησε να τον διαδεχθεί δικό του παιδί, πράγμα το οποίο εισήκουσε ο τοτε μεγας εν Πρωθιεράρχαις Αθηνών κυρός Χριστόδουλος και η περι αυτό Ιεραρχία, τον νυν Μητροπολίτη μας κύριο Εφραίμ.
ο Γέροντας ηταν ενας λειτουργικός Αρχιερευς που εποίμανε προσευχητικώς και πολυδραστηρίως σε πλειστους όσους τομείς και ιδιαιτερα με πολυ προσοχή στις χειροτονίες Του! ηταν πολύ προσεκτικός στην επιλογή συνεργατών του είχε μια δράκα Ιεροκηρύκων που ξεχυνόταν ως και Εκείνος εκανε στα μηκη και τα πλατη της πολυνησιακης ιερας Μητροπόλεως Του και μαζι με τους ευλαβεις και ταπεινους Ιερεις-Εφημερίους των Ενοριών της ι.Μητροπόλεως προσεπάθησε για το καλύτερο των ενοριών και ιερων Μονών.
Αλλά ήτο και άφθαστος Ιεροκήρυξ ανυποχώρητος και ιδιαιτερως προσηλωμένος σε ότι παρέλαβε!δεν υπεχώρει εις τα της πίστεως ποτέ και νομίζω ενας πιστός Χριστιανός αυτό πρέπει να ζητάει απο τον Ποιμένα του, Επίσκοπο και Πρεσβύτερο να ποιμένει με φόβο Θεού και όχι καταχρηστικώς και παραχρηστικώς, κάνοντας χρήση ολο "οικονομίας"(πνευματικη η εννοια της, δηλαδη τροποποίηση συνηθειών και ειωθότων για το καλο του ανθρωπου)!
εμεις ως πιστοί χριστιανοι της περιοχής του θα τον θυμόμαστε σαν αναμμένη λαμπάδα ενώπιον του Ιερού Θυσιαστηρίου, λυγερόκορμο και σεβίζοντα προς το εν μερος να αναπέμπει δεήσεις και ικεσίας και να κηρύττει Χριστόν Εσταυρωμένο και Αναστάντα!
Αιωνία σου η μνήμη ευγενή και αρχοντικέ Μητροπολίτα μας κυρέ Ιερόθεε της Υδρας Αρχιθύταν Σεβάσμιε!
17-7-1967 έως 12-12-2000 που παρητ'ηθη τοπυ θρόνου του και εξεμέτρησε το ζήν την 15η Ιουλίου 2008 απο γεννήσεως Χριστού.


αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Λουμουσιώτης 
Ιεροκήρυξ της ι.Μητροπόλεως Υδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: