Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

απλούς και πένης ο άγιος Σπυρίδων.





Πολλά λείπουν από την σημερινή κοινωνία μας, ένα από αυτά είναι εκείνο που είχε ως χάρισμα ο σήμερα εορταζόμενος Άγιος μας Σπυρίδων, ο επίσκοπος Τριμυθούντος, ο ταπεινός και πράος αλλά και θαυματουργός και αθόρυβος. 



Ο κάθε άγιος μας έχει το χάρισμα του, ο ιερός Σπυρίδων, ως επίσκοπος και πατέρας, ως οικογενειάρχης, ως καθημερινός άνθρωπος, ως φίλος και συνοδίτης των χριστιανών είναι δίπλα σε όλους τους χριστιανούς. Είναι δίπλα στους υιούς της βασιλείας του Θεού ο Άγιος μας και πως είναι δίπλα σε όλους μας; 



Έχει ένα μοναδικό χάρισμα που ίσως δεν το έχουν όλοι οι άνθρωποι, αλλά και όλοι οι άγιοι μας δεν το είχαν, ο άγιος μας ήταν απλός και απλούστατος στην καθημερινή συναναστροφή, στην απλή διάθεση με την οποία προσέγγιζε τους αδελφούς του. 



Γι' αυτό τον ιερό Σπυρίδωνα τον αγαπάει πολύ ο πιστός λαός του Θεού, για την απλότητα του, την ευλογητή απλότητα που επλούτιζε την καρδιά του και τον έκανε να είναι πλησίον στον καθένα. 

εσύ που τον χρειάζεσαι ως πατέρα σαρκικό, εκεί είναι να σε κάνει να νοιώσεις οικεία με την παρουσία του. 

εσύ που τον χρειάζεσαι ως αδελφό πνευματικό, εκεί είναι ο άγιος να σου προσφέρει το χέρι του και να ζεσταίνει την καρδιά σου έχοντας έναν απλό και ταπεινό αδελφό δίπλα σου. 

εσύ που θες έναν δίκαιο κριτή που να σου λύσει τα νομικά σου αδιέξοδα και τις αδικίες που σε καταπνίγουν, εκεί είναι να σου θυμίσει ότι Δίκαιος Κριτής είναι Ένας, ο Κύριος, άρα, εκείνος θα είναι εκεί να σου το θυμίζει αλλά και να σου λέει ότι με απλότητα μπορείς να λύσεις τα θέματα που σε κατατρύχουν και σε καταπληγώνουν. 

εσύ που θες έναν οικονομικό αναλυτή για να σε βοηθήσει στα επίγεια, ο ταπεινός άγιος σου θυμίζει ότι όταν ξεχνάμε να τακτοποιήσουμε τα οικονομικά μας αυτά μας συνοδεύουν στις εν γένει μελλοντικές δυσκολίες, άρα πηγαίνει στον τάφο και μιλά στη νεκρή κόρη του και αυτή του θυμίζει που είχε κρύψει κάτι που ήταν ξένο και ο άγιος το επέστρεψε εκεί που ανήκε, βρήκε λύση στο πρόβλημα και ταυτόχρονα εκείνος είναι που δεν ασχολείται με τα επίγεια και υλικά αγαθά. 

Ο απλούς και ταπεινός όσιος Σπυρίδων είναι ένας επίσκοπος που δεν επισκοπεύει απλά, αλλά διακονεί, που δεν θέλει θρόνους και μεγαλεία, αλλά ψάχνει για να βρει τρόπο να θυσιάσει τον εαυτό του. είναι το χέρι του Θεού που απλώνεται για να εγγίσουν οι άνθρωποι τον Χριστό. Ζει τον Χριστό και αυτόν με πολλή απλότητα προσφέρει σε εμάς που δεν είμεθα απλοί, που δεν ψάχνουμε να βρούμε απλότητα και ταπεινότητα αλλά μέσα για αυτοπροβολή και μέσα για να ανέλθουμε ψηλά και να κατακτήσουμε μεγάλες θέσεις. 

Τελικά, όμως δεν είναι τίποτα από αυτά που μας κάνει χαρούμενους και μας κάνει να έχουμε την χάρη του Θεού δρώσα και ζώσα εν ημίν, μέσα μας, δεν έχουμε απλή και ταπεινή σκέψη και απλή και ταπεινή προσέγγιση προς όλους και όλα τα πράγματα που μας εγγίζουν. 

Η απλότητα του αγίου μας διδάσκει να είμεθα απλοί και απαλοί προς τους αδελφούς και οικείους αλλά και προς τους εχθρούς μας. αν δεν αγαπήσω τους πάντες δεν θα αποκτήσω απλότητα στην καθημερινότητα μου αλλά και στα πιο σύνθετα που μας περιβάλλουν. 

Ο άγιος Σπυρίδων μας φωνάζει, γίνετε απλοί για να χαρίσετε στους εαυτούς σας χαρά πνευματική και έτοιμη διάθεση να συνεργασθείτε με τον καθένα, μην απορρίπτετε κανέναν πριν δοκιμάσετε την σχέση του μαζί του. Αφεθείτε να ζήσετε κοντά στους άλλους και μην κρίνετε, πριν γνωρίσετε και αν γνωρίσετε, μην κρίνετε, αλλά διακρίνατε, τι θέλετε να βρείτε πίσω από την κάθε κίνηση του κάθε αδελφού ή φίλου αλλά και όποιου είναι λιγάκι μακρυά μας. 

Απλότητα μέσα από την ταπεινή μορφή του αγίου Σπυρίδωνος, ας απολαύσουμε πλούσια και ταπεινά μέσα από την απλούστατη καρδιά του. Γένοιτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: