Τρίτη 6 Μαΐου 2008

ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΗΜΕΡΑ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ


Θα ανοίξουμε αυτό το blog, αυτό τον διάλογο μαζί σας ακολουθώντας τον δρόμο του Αναστάντος Ιησού Χριστού -όπως Εκείνος μιλούσε με τους μαθητές του και εκείνοι δεν τον αναγνώρισαν διότι ήταν αναστημένος, αναζωογονημένος και καινός (καινούργιος) βγήκε μέσα από του τάφου τη μεγάλη φυλακή και εμάς μας ελευθέρωσε με την δική του Ανάσταση- διαλεγόμενοι με κάτι που δεν είμαστε εμείς, αλλά με κάτι που θέλουμε να γίνουμε, δεν είμαστε μέχρι τωρα γνώστες και χρήστες (τέλειοι) του κόσμου του διαδυκτίου, που είναι η γλώσσα και ο τρόπος έκφρασης της γνώσης στην εποχή που ζούμε!
Αλλά θα το τολμήσουμε είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουμε άνθρωποι του σήμερα, γεγονότα, «παράγωγα» και άνθρωποι του πολιτισμού μας! Να μιλήσουμε στον άνθρωπο του σήμερα με τον τρόπο του σήμερα!
Αγαπητοί φίλοι και συνταξιδιώτες στο μεγάλο καράβι του cyber (ηλεκτρονικού) κόσμου,
Η Εκκλησία του Χριστού ενώ δημιουργήθηκε στα πλαίσια και στις παρυφές του ποταμού της αρχαίας Συναγωγής προτίμησε να εξέλθει του ποταμού και να εκχυθεί στην ανοιχτή θάλασσα, στην οποία πλέει το πλοίο, «η νοητή ναύς», του Χριστού, δηλαδή να μην ζητά από κανέναν εθνικό προ του να γίνει μαθητής του Αληθινά Ελεύθερου από κλισέ και παρωπίδες Ιησού Χριστού, να περάσει από την συναγωγή, να γίνει τηρητής του Μωσαϊκού Νόμου και να περιτμηθεί αν είναι άντρας για να έχει πάνω του το σημάδι πιστοποίησης ότι ανήκει στην ιουδαϊκή θρησκεία!
Η Εκκλησία τότε έκαμε αποστολική σύνοδο το 49 μ.Χ. και έλυσε το θέμα` είπε δε ότι όσοι έρχονται κοντά στο Χριστό δεν πρέπει κανείς να τους φορτώνει με βαρέα και δυσβάστακτα χρέη και καθήκοντα αλλά να λατρεύουν με ειλικρινή αγάπη τον Έρωτα τους Ιησού Χριστό και να απέχουν μόνο από τα ειδωλολατρικά έθιμα αλλά και να μην προσέρχονται ούτε να διδάσκονται τον μωσαϊκό νόμο και φυσικά να μην τον τηρούν στις διατάξεις του, αλλά να βλέπουν μέσα στο γράμμα του νόμου αυτό το πνεύμα του νόμου που το νοηματοδοτεί ο Ιησούς Χριστός.
Το σημαντικό και διαφορετικό που έχει ο Ιησούς Χριστός είναι ο Σταυρός και η Ανάσταση Του, είναι ο Γολγοθάς του και ο ανοιχτός τάφος με τον Άγγελο να λέει : «δεν είναι εδώ»! κάθε άλλος θεός, κάθε άλλη δημιουργημένη θεότητα αρχαία και νέα είναι παντοδύναμη είναι κυριαρχική επί των πραγμάτων και των ανθρώπων γύρω του, αλλά ο Χριστός θέλει ελεύθερες και χαρούμενες υπάρξεις δίπλα του, θέλει γεμάτους ανθρώπους! δεν θέλει μιζέρια, δεν θέλει ετερομεμψία, δεν θέλει να έρχεται ο άλλος κοντά του γιατί θαμπώθηκε από την παρουσία του!
Θέλει τον άλλον άνθρωπο να έχει την εμπειρία του Ιησού στην καρδιά του, θέλει ο άλλος να γίνει πιστός γιατί τον ερωτεύθηκε, θέλει να γίνει πιστός γιατί τον αγάπησε, θέλει να τον πιστέψει γιατί ελεύθερα ανέβηκε στο Σταυρό.
Γι’ αυτό μας είπε ότι ο ηγούμενος πρέπει να γίνει σαν αυτόν που διακονεί, ο δεσπότης να γίνει διάκονος και όποιος θέλει να γίνει πρώτος να γίνει δούλος όλων!
Αν δεν θέλουμε τον Σταυρό του Χριστού και θέλουμε μόνον την Ανάσταση, την χαρά, το πανηγύρι, τοτε να ψάξουμε σε άλλον Θεό, ο σωτήρας μας και θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός μας έδειξε το σταυρό του ως μέτρο και μέσο θυσίας, αλλά όχι θυσίας του άλλου για εμάς α λ λ ά του εαυτού μας για τον άλλο!
Σας παραθέτω μεταφρασμένο (ελεύθερα και χαρούμενα με βάση τη μεταγραφή του κειμένου από τη βιβλική εταιρεία) το ευαγγελικό ανάγνωσμα του μεγάλου Σαββάτου το πρωί:
«Το ξημέρωμα της επομένης ημέρας μετά το Σάββατο, η Μαρία η Μαγδαληνή και η άλλη Μαρία ήρθαν να δούν τον τάφο του Ιησού.
Έξαφνα έγινε σεισμός μεγάλος, γιατί ένας άγγελος Κυρίου κατέβηκε από τον ουρανό, ήλθε στο μνημείο, κύλισε τον λίθο (που έφραζε την είσοδο του τάφου)και καθόταν επ’ αυτού.
Ο άγγελος αστραποβολούσε και τα τα ρούχα του ήταν ολόλευκα σαν το χιόνι. Τόσο τον φοβήθηκαν οι φρουροί, που άρχισαν να τρέμουν και πήραν την όψη νεκρού (από τον φόβο). Ο άγγελος είπε στις γυναίκες: «Εσείς μη φοβάστε! Ξέρω ποιόν γυρεύετε, τον Ι η σ ο ύ, τον Ε σ τ α υ ρ ω μ έ ν ο. Δεν είναι εδώ, γιατί όπως σας είπε αναστήθηκε! Ελάτε να δείτε τον τόπο που βρισκόταν το σώμα του. Τρέξτε γρήγορα και πείτε στους μαθητές του, ότι “αναστήθηκε από τους νεκρούς και πηγαίνει πριν από σας και σας περιμένει στη Γαλιλαία` εκεί θα τον δείτε. Αυτά είχα να σας πω.”
Οι γυναίκες βγήκαν γρήγορα από το μνήμα με φόβο και με χαρά μεγάλη και έτρεξαν να ανακοινώσουν το χαρμόσυνο γεγονός στους μαθητές. Πηγαίνοντας να πουν τα νέα στους μαθητές Του, τις συνάντησε ο Ιησούς και τους είπε: «Χ α ί ρ ε τ ε!» Αυτές τον πλησίασαν, έπεσαν στα πόδια του και τον προσκύνησαν. Τότε λέει στις μαθήτριες του ο Δάσκαλος, Ιησούς : «Μη φοβάστε! Πηγαίνετε να στους αδελφούς μου να φύγουν για τη Γαλιλαία, κι εκεί θα με δούν, θα με συναντήσουν».
Όταν έφυγαν οι γυναίκες, μερικοί από τους φρουρούς πήγαν στην πόλη και ανέφεραν στους Ιουδαίους αρχιερείς τα γεγονότα, όλα όσα διαδραματίστηκαν . Οι αρχιερείς φώναξαν και τους πρεσβυτέρους , έκαναν συμβούλιο κι αποφάσισαν : Έδωσαν πολλά χρήματα στους στρατιώτες και τους είπαν : «Να πείτε ότι τη νύχτα και καθόσον εμείς κοιμόμασταν, ήλθαν οι μαθητές του και τον έκλεψαν». Κι αν αυτό φθάσει στα αυτιά του Ρωμαίου διοικητή, εμείς θα τον πείσουμε και θα σας απαλλάξουμε από τις ευθύνες σας.» Οι στρατιώτες πήραν τα χρήματα κι έκαναν όπως τους διέταξαν (οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι). Έτσι κυκλοφόρησαν αυτή την φήμη στους Ιουδαίους μέχρι σήμερα.
Οι ένδεκα μαθητές έφυγαν κατευθυνόμενοι προς την Γαλιλαία, στο βουνό όπου ο Ιησούς τους παρήγγειλε να πάνε.
(Και) όταν τον είδαν τον προσκύνησαν` μερικοί όμως είχαν αμφιβολίες. Ο Ιησούς τους πλησίασε και τους είπε : «ο Θεός (Πατέρας μου και Πατέρας σας) μου έδωσε όλη την εξουσία στον ουρανό και πάνω στη γη. Πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη, βαφτίζοντας τους πάντες (που φυσικά θα το θελήσουν ελεύθερα) στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και διδάξτε τους να τηρούν όλα όσα σας έδωσα ως εντολές. Εγώ δε από τώρα και στο εξής θα είμαι πάντα μαζί σας έως τη συντέλεια (καταστροφή - διάλυση) του κόσμου». Αμήν .»
Αυτή είναι η περιγραφή των περί την Ανάστασιν του Κυρίου μας γεγονότων, δεν έχουμε λεπτομέρειες του τρόπου της αναστάσεως διότι δεν μας ενδιαφέρει ο τρόπος και ο τόπος μόνον αλλά το γεγονός, το πρόσωπο του Αναστημένου Λυτρωτή μας! (ποίος είναι ο αναστάς Κύριος)
Γι ‘ αυτό έχουμε κενό μνημείο, άγγελο λαμπερό, ενδύματα παρατημένα και η καλύπτρα της κεφαλής παραπέρα διότι ο τάφος δεν είναι σκοπός, αλλά σκοπός μας είναι η υπαρξιακή και οντολογική συμμετοχή μας στο μυστήριο της Αναστάσεως και του Αναστημένου Κυρίου μας!
Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ -ΑΛΗΘΩΣ- Α Ν Ε Σ Τ Η!

Δεν υπάρχουν σχόλια: