Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

διαμαρτυρια γονέα και δικη μας αντι-διαμαρτυρια!

"Στις 28/12/2009 υπέγραψα, με την ιδιότητα του γονιού δύο παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο αλλά και με την ιδιότητα του πολίτη, μία επιστολή/έκκληση προς τον Συνήγορο του Πολίτη (και δι’ αυτού προς τον Υπουργό Παιδείας) προκειμένου να απομακρυνθούν όλα τα δημόσια εκτεθειμένα θρησκευτικά σύμβολα από το σχολείο των παιδιών μου, να μην υπάρχει οποιαδήποτε μορφή ομαδικής θρησκευτικής προσευχής σε αυτό και να σταματήσει η οποιαδήποτε μορφή εκκλησιασμού (ή άλλης ιερουργίας) κατά την ώρα του σχολείου. Θεωρώ πως ήδη καθυστέρησα αδικαιολόγητα γι’ αυτή την έκκληση: εδώ και χρόνια είναι προφανές για μένα πως η ύπαρξη θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία (και σε κάθε άλλο χώρο δημόσιου χαρακτήρα), η σχολική προσευχή, ο ομαδικός εκκλησιασμός κατά την ώρα του σχολείου καθώς και η κάθε μορφή προσηλυτισμού μέσα στην υποχρεωτική εκπαίδευση ανηλίκων (δηλαδή το μάθημα των Θρησκευτικών όπως διαχρονικά διδάσκεται) συνιστούν μια βαθιά προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και παραβιάζουν ευθέως βάναυσα το στοιχειώδες και θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα για ελευθερία της συνείδησης (: άρα και της θρησκευτικής συνείδησης).

Πολλοί από τους αναγνώστες των βιβλίων μου θα θεωρήσουν τούτη την έκκληση ως αυτονόητη συνέχεια της εκπεφρασμένης από χρόνια θέσης ενάντια στις θρησκείες, σε κάθε είδους καθολική πίστη, ενάντια ακόμη και στη μεταφυσική έννοια ενός παντοδύναμου παντεπόπτη «Θεού»/«Ανώτερης Δύναμης» που εποπτεύει-ελέγχει-υποτάσσει τους «αδύναμους»-«ατελείς»-«ανεπαρκείς»-«αμαρτωλούς» ανθρώπους στην ισχύ της τάξης του. Κάνουν λάθος: οι αντιθρησκευτικές θέσεις μου βεβαίως και ισχύουν – μα θα υπέγραφα την ίδια έκκληση ακόμη κι αν ήμουν βαθιά θρησκευόμενος• ίσως τότε μάλιστα να ήμουν ακόμη πιο ενοχλημένος, καθώς θα ένιωθα πως η πίστη μου θα υπαγόταν στην απανθρωπιά της υποχρεωτικής εκπαιδευτικής κανονικότητας και θα ευτελιζόταν σε διατακτική τελετουργία…

Εξηγούμαι: πράγματι εδώ και χρόνια έχω χαρακτηρίσει τις θρησκείες φιλοσοφικά συστήματα που σκλαβώνουν τους ανθρώπους υπάγοντάς τους σε μια τελετουργία θανάτου, μίσους και απανθρωπιάς (καθώς λογαριάζουν την αγάπη και το μίσος ως προαποφασισμένες διαταγές και όχι ως ανθρώπινες εκδοχές). Επίσης έχω χαρακτηρίσει τον «παντεπόπτη»/«ελεγκτή»/«τιμωρό Θεό» ως το φριχτότερο από τα τέρατα που έχει επινοήσει ο νους του ανθρώπου – πολύ χειρότερο από την κάθε Λερναία Ύδρα και τον κάθε σχιζοφρενή δολοφόνο με το πριόνι. Θεωρώ όλα τα «Ιερά Βιβλία» όλων των θρησκειών εξαγγελίες διαχρονικών και εξακολουθητικών φόνων – που σκλαβώνουν τους ανθρώπους στον τρόμο του επικείμενου αφανισμού τους. Κι όσο μπορώ να αντιληφθώ την ανθρώπινη ιστορία, βλέπω πως όλες θρησκείες που κυριάρχησαν ιστορικά (με προεξάρχοντα τον Χριστιανισμό) αιματοκύλισαν και αιματοκυλίζουν την ανθρωπότητα επιχειρώντας να επιβληθούν ως ή μία και αναμφισβήτητη αλήθεια."
το κείμενο το παρέπεμπα...αλλά έβγαλα την παραπομπή στο ιστολογικό χώρο του εν λόγω κυρίου, αφού έμοιαζε σαν διαφήμιση...αλλά τελικώς κατέληξε ως δυσφήμιση του δικού μας μπλόγκ!

Πολύ φόβος (διότι αυτή η επιθετική διάθεση για μένα φόβο δηλώνει και θρασύδειλη διάθεση) και πολύ προκατάληψη υπάρχει σε αυτό το κείμενο, δεν μπορεί ο κ. Τριαρίδης, να μας λέγει ότι κάθε κακό και κάθε αρνητικό σε αυτό τον κόσμο υπάρχει και εκπορεύεται από όσους πιστεύουν!
Δεν ξέρω τι να πω, αν νομίζει ότι προσβάλλεται το παιδί του από τον εκκλησιασμό του σχολείου και από την κοινή πρωινή προσευχή, γιατί δεν αφήνει ελεύθερο το παιδί του να δει αν θέλει να μετέχει ελεύθερα και άνευ αναγκασμού στην προσευχή και τον εκκλησιασμό, γιατί εκείνος θέλει να ελέγχει και το παιδί του και τα παιδιά των άλλων!
Δεν κατανοώ πως η δική μου πίστη μπορεί να τον προσβάλλει … εκφράζεται δυστυχώς σκληρά και υποκριτικά προς έναν Θεό που εκείνος ο κ. Τριαρίδης έχει στο νου του…δεν έχει ο Κύριος και Θεός μου σχέση με τον Θεό που έχει εκείνος στο νου του, όμως δεν μπορώ να του επιτρέψω να μιλά έτσι για τον Θεό μου!
Όπως εκείνος ζητά σεβασμό πρέπει τον ίδιο σεβασμό να αποδίδει και σε εμάς αλλά και στην πίστη μας!
Πως η ελευθερία της συνείδησης καθυποβάλλεται και καταστρατηγείται από την εικόνα εντός του σχολείου??? Και δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει καταστρατήγηση της δικής μας ελευθερίας έκφρασης της πίστεως μας αλλά και του παιδιού μας που πιστεύει όταν του αφαιρείται αυτό το δικαίωμα??? Σε λίγο θα μας πούνε ότι και εμείς οι κληρικοί που φέρουμε το ιερό ένδυμα του ράσου πρέπει να το βγάλουμε διότι ενοχλείται ο άθεος και ο άθρησκος αλλά και ο αλλόπιστος που ήρθε εδώ και αντί να με σεβασθεί πρέπει εγώ να αλλάξω σεβόμενος την δική του ελευθερία, αλλά η δική μας ελευθερία των χριστιανών γιατί να πηγαίνει μόνιμα περίπατο???
Αυτό ας μας το εξηγήσει κάθε άνθρωπος που έχει τη σκέψη του εν λόγω κυρίου…θα αναμένουμε!
Το μίσος του κ. Τριαρίδη εμφαίνεται από την εξής φράση : «αυτονόητη συνέχεια της εκπεφρασμένης από χρόνια θέσης ενάντια στις θρησκείες»
Ενάντια σε κάτι που μάλλον του δημιουργεί εμμονές και θέσεις απόλυτες…δογματικές…κάτι που κατηγορούν συχνά τους πιστούς το μετέρχονται όσοι στρέφονται ενάντια στους πιστούς και στην πίστη τους.
Δεν κατανοούμε το μίσος τους, δεν μπορούμε να δεχτούμε τις θέσεις τους διότι δεν ξέρουν την πίστη μας ούτε και έχουν διάθεση να την κατανοήσουν και να συν-διαλεχθούν μαζί της. Άρα να έλθουν κοντά μας και να μας γνωρίσουν, έχουν παγιωμένη άποψη για εμάς από μερικά που έχουν δει στα (ψευδό-) μέσα ενημέρωσης (βλέπε παραπληροφόρησης) και έχουν δει να λέγονται και γράφονται για την πίστη μας, μπορείς να πεις ότι είσαι μελετητής του μουσουλμανισμού χωρίς να μελετάς το κοράνιο και τα ιερά κείμενα των διδασκάλων του μουσουλμανισμού? Άρα για να εκφρασθείς για τον χριστιανισμό πρέπει να μελετάς την δική μου αγία Γραφή ως ιερό κείμενο μόνον και μόνο που πιστεύουν και ζούν σύμφωνα με αυτή χιλιάδες χριστιανοί ανά τους αιώνες και τόσοι πιστοί έδωσαν και το βιολογικό αγαθό της ζωής για τον Θεό της Αγίας Γραφής!
«ενάντια ακόμη και στη μεταφυσική έννοια ενός παντοδύναμου παντεπόπτη «Θεού»/«Ανώτερης Δύναμης» που εποπτεύει-ελέγχει-υποτάσσει τους «αδύναμους»-«ατελείς»-«ανεπαρκείς»-«αμαρτωλούς» ανθρώπους στην ισχύ της τάξης του.»
Άλλη μια μορφή εναντίωσης και έχθρας έχει την έδρα της στη «μεταφυσική έννοια» , για εμένα ως κληρικό και πιστό χριστιανό σε έ ν ν ο ι α δεν πιστεύω, δεν υπάρχει για εμένα έννοια, ούτε ιδέα, ούτε κάτι το δυναμικό και αόρατο, υπάρχει ο Κύριος μου ως Θεός σεσαρκωμένος, ως θεάνθρωπος Χριστός, που είναι ο σωτήρας και δημιουργός μου! Άρα δεν πιστεύω σε έννοια πιστεύω σε πρόσωπο, ένα πρόσωπο ιερό το οποίο και λατρεύω και ποθώ να το έχω προ οφθαλμών μου, δια της ιεράς του Εικόνος και έτσι θέλω να διαπαιδαγωγείται στην ορθόδοξη πίστη όποιος το διαλέγει ελεύθερα δια της οράσεως και εποπτείας της ιεράς του Εικόνος του Χριστού μου σε κάθε χώρο!
Ισχύ και τάξης μπορεί να υπάρχει σε νομικό κείμενο, εγώ ως αμαρτωλός δηλαδή ως άνθρωπος που πληγώνω τον πατέρα μου με τα λάθη μου, μπορώ να του ζητώ συγνώμη και Εκείνος με δέχεται κάθε φορά κοντά του!
Μπορεί να μας πει ο κος Τριαρίδης πως είναι απεγκλωβισμένος από κάθε σκλαβιά και γιατί θέλει να μας πείσει ότι εμείς είμαστε σκλάβοι της πίστης μας? Γιατί προσπαθεί να μας πει ότι «το φριχτότερο από τα τέρατα που έχει επινοήσει ο νους του ανθρώπου – πολύ χειρότερο από την κάθε Λερναία Ύδρα και τον κάθε σχιζοφρενή δολοφόνο με το πριόνι.» είναι ο Θεός μας??? Γιατί δεν αφήνει τον πιστό ελεύθερο και αστασίαστο στο να διαλέξει στάση και τρόπο ζωής με την κυριαρχία και την πίστη του στο Θεό του??? Παραβιάζουμε την ελευθερία του εμείς επειδή πιστεύουμε??? Αν ναι τότε του ζητούμε συγγνώμη αλλά θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε!


«Θεωρώ όλα τα «Ιερά Βιβλία» όλων των θρησκειών εξαγγελίες διαχρονικών και εξακολουθητικών φόνων – που σκλαβώνουν τους ανθρώπους στον τρόμο του επικείμενου αφανισμού τους. Κι όσο μπορώ να αντιληφθώ την ανθρώπινη ιστορία, βλέπω πως όλες θρησκείες που κυριάρχησαν ιστορικά (με προεξάρχοντα τον Χριστιανισμό) αιματοκύλισαν και αιματοκυλίζουν την ανθρωπότητα επιχειρώντας να επιβληθούν ως ή μία και αναμφισβήτητη αλήθεια.»
Δυστυχώς απαξιώνει με τρόπο φασιστικό κάθε θρησκευτικό κείμενο που για κάθε πιστό έχει ρυθμιστικό χαρακτήρα στη ζωή και στην πορεία του… δεν έχει καμμία σχέση το αιματοκύλισμα με την πίστη, κάθε αιματοκύλισμα είναι εκτροπή από τον τρόπο που κάθε πίστη εισάγει!
Ειδικά ο χριστιανισμός και συγκεκριμένα η ορθόδοξη πίστη δεν μπορεί να κατηγορηθεί για εγκλήματα και φόνους … όσοι από τους πιστούς της ή κληρικούς της κι αν μετέχουν σ’ αυτή την κίνηση που στοίχισε στη ζωή των ανθρώπων που δεν είχαν σχέση με εμάς, δηλαδή ακόμη και στην παλιγγενεσία του 1821 οι ήρωες για το έθνος κληρικοί δεν είναι μάρτυρες της πίστεως διότι θυσίασαν ανθρώπινες ζωές για εδαφική και εθνική ελευθερία, που όμως δεν έχει σκοπό τον εξαγιασμό των ανθρώπων!
Άγιος και μάρτυς της πίστεως μας είναι μόνον ο άγιος Γρηγόριος ο Ε΄, ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως που εθυσίασε την ζωή του και όχι έθεσε τις ζωές άλλων σε κίνδυνο…!
Εμείς κ. Τριαρίδη από την ίδια πίστη με τον άγιο Γρηγόριο και εμφορούμεθα και αυτήν ακολουθούμε!

Modern father


(μάλλον θα συνεχίσει ο σχολιασμός των θέσεων του κ. Τριαρίδη που βρήκαμε το άρθρο του αυτό, στο ιστολόγιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, http://mkka.blogspot.com/)

9 σχόλια:

πηνελοπη είπε...

οποιος θελει να ειναι αθεος εχει καλως....και οποιος θελει να πιστευει ..ας το κανει...ο κυριος προγνωριζει...αλλα δεν προοριζει για την πνευματικη ζωη καποιου.μονοι μας αποφασιζουμε ποια σχεση θελουμε να εχουμε.αλλα πολλα σφαλματα του παρελθοντος που καναμε ολοι μας ,τωρα τα αναθεωρουμε εκ του ασφαλους για αυτο εκει που βλεπεις τον αλλο αθεο ξαφνικα με ενα χαστουκι παιδαγωγικο ,ο θεος γυριζει το θεμα απο την υπερηφανεια στην ταπεινωση...και το αντιθετο...ευχομαι αυτοι που δεν αγγιζουν τον κυριο,να εχουν καποτε αυτην την εμπειρια και αυτοι που τον αγγιζουν....να ευχονται να μην τους φυγει....γιατι τοτε η ορφανεια θα ειναι ορατη απο τους λεγομενους ψυχικους οφθαλμους...και τοτε η θεα του κυριου μας θα ειναι δια αυτους παρελθων.μη γενοιτο!!!////////με εκτιμηση πηνελοπη

Modern Father είπε...

μακαρι να ζει ο Κυριος στις καρδιες μας!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πάτερ μου,
η δική μου άποψη είναι υπέρ ενός κράτους "άθρησκου" κι όχι "άθεου".
Κάτι ανάλογο με τη Γαλλία.
Αλίμονό μας αν η εκκλησία έχει την ανάγκη του κράτους για να επιβιώσει, αλίμονό μας αν περιμένουμε από τις εικόνες του Χριστού στα δικαστήρια ή τις "προσευχές" που γίνονται στα σχολεία να διαπαιδαγωγηθούν χριστιανικά οι άνθρωποι...

Ο χωρισμός εκκλησίας-κράτους πρέπει να προχωρήσει, όχι, όμως, σε συνθήκες ρήξεως, όπως θα ήθελαν κάποιοι άθεοι ή κάποιοι φανατικοί χριστιανοί, αλλά "βελούδινα", κατόπιν συνεργασίας κυβέρνησης-ιεραρχίας, με κάποιο μεταβατικό-ενδιάμεσο στάδιο.

Έτσι, ούτε οι άθεοι θα έχουν την όποια πρόφαση να κατηγορούν τη θρησκεία, ούτε το κράτος θα απειλεί με χωρισμό σε κάθε ευκαιρία, αλλά και η Εκκλησία θα αναγκαστεί να κινητοποιηθεί και να πάψει να είναι μια "προβληματική ΔΕΚΟ"...

Modern Father είπε...

συμφωνω απολυτα με την θεση σας...αλλα δεν κατανοω την μαχητικοτητα μερικων δηθεν προοδευτικων!

πηνελοπη είπε...

τιποτα δεν παει κατ ευχην να ξερετε ...αν δεν ειναι εν κυριω...ο κυριος το ειπε καθαρα χωρις πολλα πολλα λογια ''χωρις εμενα δεν μπορειτε τιποτα να κανετε''...ετσι ηρθαν τα δικαιωματα της ελευθεριας των παθων στην ζωη μας αψιφωντας τον θεο ,γιαυτο τα καναμε θαλασσα...Ναι γιατι η πραγματικη ελευθερια μονον στην εκκλησια ζειται και οχι στον τροπο ελευθερας ζωης των παθων που εμεις διαμορφωνουμε...και αυτη ειναι γνωμη μιας που ζητουσε την ελευθερια και την ευτυχια σε ολησθιρους δρομους////αλλα οι δρομοι ερχονται και παρερχονται---οι λογοι ομως του κυριου +++μενουν εις τον αιωνα+++

Modern Father είπε...

για να βιωθει στην εκκλησια μας ως σωμα Χριστου η ε λ ε υ θ ε ρ ί α πρέπει η το εκκλησιαστικο σωμα να είναι ελεύθερο απο κάθε κοσμική θέαση των πραγμάτων και να βιώνει στο έπακρο την ευαγγελική ζωή καθετι αλλο είναι εκτροπη, ειναι εξωεκκλησιαστικο και απορριπτεο, αγαπητη Πηνελοπη, ευχομαι να γευθουμε την ιατρεια των παθων στο σωμα του Χριστου στις καρδίες μας και με πολλή εικρίνεια!

πηνελοπη είπε...

δεν θα διαφωνησω..η παραβολη του σπορεως επιβεβαιωνει ...για αυτο και ο κυριος επειδη δεν μας θελει χλιαρους στην πιστη αλλα θερμους...ερχεται σε ολους αναλογα την προερεση του καθε ανθρωπου...τι να κανουμε αλλος καταλαβαινει αλλα μηνυματα και αλλος αλλα το ζητημα ειναι να αγαπησω τον κυριο οχι για να βολευτω στον παραδεισο,αλλα επειδη μου αρκει που αισθανομαι αυτη την τρελλα την πνευματικη δια αυτον...ο κυριος ομως σε ολους διδει ασχετως που οι βιωτικες μεριμνες αποσπουν την θεια προσοχη...ναι ειναι εκτροπη ακομα και καθε πονηρος λογισμος...τι να κανουμε ανθρωποι ειμεθα και παιδια παραβασεως...κανεις δεν γεννηθηκε αγιος...μακαρι να γινοταν αυτο..

Haris είπε...

Το μόνο χρήσιμο στοιχείο αυτής της ανάρτησης είναι ότι μου γνώρισες (φαντάζομαι και σε άλλους) τον πολύ ενδιαφέροντα κ. Θανάση Τριαρίδη.
Ούτε μια δικιά σου φράση δεν αξίζει να την πάρει κανείς στα σοβαρά.

Modern Father είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ haris, ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΔΩΣΑ ΤΑ ΣΚΟΤΗ ΤΟΥ k. Τριαρίδη ... να τον χαίρεσθε!ευχαριστω για τα σχόλια σας!