Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΝ&ΠΑΛΑΙΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Κήρυξαν πόλεμο στην Εκκλησία
Το 37ο συνέδριο των Σοσιαλιστών στην Ισπανία ήταν ενδιαφέρον από κάθε άποψη. Είχε μια ανοιχτή διακήρυξη πολέμου στην Εκκλησία, κατατέθηκε πρόταση παροχής ψήφου στους μετανάστες εκτός Ε.Ε. και συζητήθηκαν τα θέματα της ευθανασίας και των αμβλώσεων. Ο Σοσιαλιστής ηγέτης Χοσέ Λουίς Θαπατέρο έρχεται στην Αθήνα με πολλές ιδέες.
Oι κηδείες δημοσία δαπάνη δεν μπορεί να είναι θρησκευτικές, η εικόνα του Εσταυρωμένου πρέπει να κατεβεί από τα δημόσια κτίρια. Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές επανέφεραν στο 37ο συνέδριό τους, το οποίο ολοκληρώθηκε προχθές, το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού Πολιτείας και Εκκλησίας τρία χρόνια μετά το πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της εκκλησιαστικής ιεραρχίας.
Τότε, οι επίσκοποι είχαν καλέσει τους πολίτες να μην ψηφίσουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις εκλογές. Ένα κείμενο που κατατέθηκε στο συνέδριο του ΡSΟΕ αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο εντάσεων, καθώς υπενθυμίζει στην Εκκλησία ότι «το Σύνταγμα δεν της αναγνωρίζει κανένα προνόμιο», ενώ σημειώνεται ότι δεν πρέπει να χαίρει καμίας διάκρισης σε σχέση με τις λοιπές θρησκείες. Ουσιαστικά πρόκειται για κήρυξη πολέμου στα θρησκευτικά σύμβολα του Καθολικισμού, ενώ στις πιθανές συνέπειες από μια μελλοντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Θαπατέρο περιλαμβάνεται και η κατάργηση της θέσης του στρατιωτικού ιερέα στις ένοπλες δυνάμεις.

Πανίσχυρος θεσμός
Από την εποχή του Φράνκο, οπότε είχε αναλάβει την ιδεολογική στήριξη του καθεστώτος, η Εκκλησία στην Ισπανία παραμένει πανίσχυρος θεσμός, παρά το γεγονός ότι στο Σύνταγμα του 1978 που σηματοδότησε τη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία αναφέρεται σαφώς πως καμία θρησκεία δεν μπορεί να έχει κρατικό χαρακτήρα. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης Θαπατέρο μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών στις εκλογές της 9ης Μαρτίου πυροδότησε μια νέα διαμάχη με αφορμή την ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι υπουργοί «υπόσχονται ή ορκίζονται» να σεβαστούν το Σύνταγμα μπροστά στην εικόνα του Εσταυρωμένου, ενώ όποιο από τα νέα μέλη της κυβέρνησης το επιθυμεί, έχει το δικαίωμα να ορκιστεί βάζοντας το χέρι στη Βίβλο. Κάποιοι σύνεδροι υπενθύμισαν την αντίφαση με τον καταστατικό χάρτη της χώρας και ο βουλευτής Αντόνιο Πέρεθ Ταπίας έδωσε το στίγμα: «Αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα ξαναδούμε σε ένα κλίμα ήρεμου διαλόγου».

Πηγή: Τα Νεα, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος

http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&task=view&id=235&Itemid=28


πολλοί νομίζουν ότι με νόμους και διατάγματα είναι εύκολο να αποκαθηλωθεί η πίστη στο Θεό από τους χριστιανούς, νόμισαν ότι με μια κυβερνητική πράξη θα εκδιωχθεί ο Χριστός από τις καρδιές των εραστών του…νόμισαν ότι οποιοσδήποτε πόλεμος της Εκκλησίας Του, η περιορισμός της θα την αποδιοργανώσει και θα την εξοβελίσει της συνειδήσεως του πιστού!
Εμάς ως πιστούς δεν μας κλονίζει τίποτα, δεν μας αποκαρδιώνει καμμιά πολεμική, δεν μας ωφελεί κανείς κρατικός εναγκαλισμός…άρα μακρυά από τις κρατικές δομές θα είμαστε εμείς περισσότερο πιστοί και πιο κοντά στον Χριστό μας που δεν ενεπλάκει ούτε με την θρησκευτική εξουσία του τότε(αφού ήρθε «ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσι»), ούτε και με την πολιτική εξουσία (που ουτε καν της αναγνώρισε το δικαίωμα να του επιβάλει ποινή παραπάνω από την επιτρεπόμενη «άνωθεν» εκ Θεού ο Πιλάτος, «ει μη σοι δεδομένη άνωθεν»)…αρα ήλθε ο Χριστος να εγκαταστήσει την ουράνιο Βασιλεία…και την εγκατέστησε επι γης και μας έδωσε την δωρεα της Εκκλησίας του Χριστού, μας έδωσε την χάρι Του και την χαρά Του και μας επροίκησε με την χαρισματική κοινότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας που δεν την φοβίζει ο παραγκωνισμός, δεν την φοβίζει το περιθώριο, δεν την φοβίζει ο διωγμός, δεν την φοβίζει κάθε απορφανισμός από την κρατική εξουσία…τότε θα μεγαλουργήσει, τότε θα έχει Χρυσόστομους και Βασίλειους, Γρηγόριους και Παλαμάδες…και όχι ηγουμένους ηγεμονίσκους με συνεργάτες κρατικους λειτουργούς!
Σας ευχαριστουμε που διοργανώνεται την δίωξη της Εκκλησίας του Χριστού μας…ναι θα φανεί παράδοξο αλλα δεν μας φοβίζουν κανένας διωγμός και καμμία δίωξη, κανένας πολεμος και καμμιά πολεμικη τακτική διότι «Τοιούτον έχει μέγεθος η Εκκλησία· πολεμουμένη νικά· επιβουλευομένη περιγίνεται· υβριζομένη λαμπρότερα καθίσταται· δέχεται τραύματα και ου καταπίπτει υπό των ελκών· κλυδωνίζεται, αλλ' ου καταποντίζεται· χειμάζεται, αλλά ναυάγιον ουχ υπομένει· παλαίει, αλλ' ουχ ηττάται· πυκτεύει, αλλ' ου νικάται»
[1]το λέγει χωρίς περιστροφές ο Ιερός Χρυσόστομος! Ευχομαι στις δυσκολίες ο άγιος να είναι με το Χριστο συν-αρωγός των πόνων μας και των δεινων που μας περιμένουν αλλα δεν μας φοβίζουν!
Modern Father

[1]ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ότε της Εκκλησίας έξω ευρεθείς Ευτρόπιος, Α.Α.Π. 10, 387 BC. http://www.sinevohia.gr/theologia/mpozovitis/nikosa7.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: