Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

σχολια επι σχολιων δικων μας περι του 1821

1821
Μαρτίου 25, 2009 in
Uncategorized
Οπως παντα θα ξεκινησω προσωπικα.Θαμαι συντομος.
Αρχες της δεκαετιας του ΄’60 η οικογενεια του πατερα μου βρεθηκε στο Κογκο.
Εκει εζησα τα πρωτα χρόνια της ζωης μου.Χιλιαδες Ελληνες στην τοτε Λεοπολντ βιλλ την πρωτευουσα, ανθουσα και πλουσια η παροικια με μεγαλη εκκλησία και μονοθεσιο εξαταξιο δημοτικο. Δασκαλα μας η κ Καλιβρούση απο την Αιγυπτο.Λογω ζεστης η αιθουσα ειχε τρεις τοιχους.Πισω μας το γηπεδο μπασκετ και ο χωρος εορτασμου των εθνικων γιορτων.
Οι γονεις, η γενια του πολεμου, πρωτα κατα του ξενου κατακτητη και μετα του εμφυλίου.
Ολοι ανακατα δεξιοι και αριστεροι οταν ακουγανε τον εθνικο υμνο δακρυζαν.Το αιμα ηταν ακομα νωπό.Ανεξαρτητα με τον βαθμο πιστης στον θεο ολοι μαζευονταν στην εκκλησία στις γιορτες ηταν κομματι της ταυτοτητας μας ευκαιρία να συναντηθουμε να ακουσουμε την γλώσσα μας.
Φαγωμαρα; Φυσικά. Ειμαστα ομως ολοι Ελληνες μεσα στο περιβολο του χωρου της Ελληνικης κοινοτητας και τριγυρω οι μαυροι μας κυταγαν με περιεργεια και καποιες φορες μισος.Μην ξεχνατε τοτε γινοταν η δικη τους επανασταση κατα των κατακτητων και οι διαφορες εθνοτητες των λευκων ειχαν το μονοπωλιο βασικων τομεων της οικονομιας.Οι Ελληνες το ψωμι και το φαρμακο ηδη απαραιτητα. Γενικα παντως μας εβλεπαν καλυτερα απο τους Βελγους που ηταν απανθρωποι.
Μην ξεχνατε ειχαμε βγει απο εναν εμφύλιο και οσοι εφυγαν ηταν οι πιο προοδευτικοι που δεν εβρισκαν δουλειά στην Ελλάδα.Οι συνεργατες των Γερμανων ειχαν βολευτει πισω στην πατριδα.Ακομα στην Αφρικη πηγαν τα πιο μορφωμενα κομματια των Ελλήνων οι αλλοι εφυγαν για Βελγιο και Γερμανία.
Φουστανέλες λοιπον και τσαρουχια,απογονοι των αρχαιων Ελλήνων χριστιανοι ορθοδοξοι.
Καθαρα πραγματα.Την επανασταση την εκαναν οι προπατορες μας ΟΛΟΙ μαζί την ιδια στιγμη στις 25 Μαρτιου του Ευαγγελισμού και εδιωξαν τους Τουρκους που κατελαβαν την Ελλάδα για τετρακοσια χρόνια.
Μετα ειδα το κελί του Κολοκοτρώνη,εμαθα πως οι εφοπλιστες της Υδρας σκοτωσαν τον Δεκεμβρη του 1821 τον Αντωνη Οικονομου λιγους μηνες αφου τους ειχε υποχρεωσει να μπουν στον αγωνα.
Εμαθα και αλλα πως δεν ηταν μονο οσοι μιλουσαν την Ελληνικη γλώσσα αλλα και Αρβανίτες και Σερβοι και Βουλγαροι και Αρμενηδες ακομα και Τουρκοι που ξεσηκώθηκαν να ριξουν την οθωμανικη αυτοκρατορία. Εμαθα πως πολλοι Ελληνες συνεργαστηκαν με τους κατακτητες για να υπερασπιστουν τα πλουτη τους και την δοτη εξουσία (οπως εγινε και με τους Γερμανους κατακτητες 100 χρόνια αργότερα).
Εκει ειναι ολα οσοι θελετε ψαχτε να τα βρειτε.
Σημερα λοιπον που στα σχολεια ενα μεγαλο ποσοστο των παιδιών ειναι οπως και τοτε απο διαφορες χωρες η απο γονεις απο δυο διαφορετικες χωρες η σχολικη γιορτη αναζητα την γλώσσα της.Γιατι γινεται σχολικη γιορτη στις εθνικες επετειους;
Γινεται για να νιώσουν αυτα τα παιδια κομματι της κοινωνίας και του κρατους μας . Να ενσωματωθούν στο κοινωνικο σωμα.Να γινουν οι αυριανοι ισοτιμοι πολιτες. Να γινουν Ελληνες πολίτες.
Δεν θα γινει αυτο αν πεισουμε το αγορακι απο τις Φιλιππίνες το κοριτσακι απο την Ινδία το αλλο που οι γονεις του ειναι Αλβανοί η ο ενας γονιος Ελληνας και ο αλλος Ιταλος η Αγγλος πως ειναι απογονοι απο αιμα των αρχαιων Ελλήνων, η αλλιως δεν υπαρχουν εκει στην γιορτή, εδω στον τοπο.
Στην Αφρικη του 1960 τετοια διλήμματα δεν υπήρχαν. Στην Ευρωπαικη Ελλάδα του 2009 υπαρχουν.Και η επανασταση στα 1800 πριν και μετα για εκατο περιπου χρόνια(τα επτανησσα υπο Αγγλικη κατοχή ηρθαν αργότερα το ιδιο και η Κρητη τα δωδεκαννησα η Μακεδονια η Θρακη η Ηπειρος η Κυπρος εχασε το τραινο στο παραπεντε) η συγκροτηση του εθνικου κρατους της Ελλάδας εχει καταγωγη και στην Γαλλικη επανασταση τον διαφωτισμο και τις αξίες του.Εκει ισως βρουμε εργαλεια για να χειριστουμε τα προβλήματα που παρουσιαζωνται.
Ποιος απο τους απογονους εκεινων των Αρβανιτών που ηρθαν πριν απο πεντακοσια χρόνια δεν θεωρει τον εαυτο του σημερα Ελληνα.Και οι αλλοι . Οι Αβέρωφ, οι Εβερτ, οι Αλαβανοι. οι Καραμανληδες ,οι Λαζοι, οι Καρατζαφερηδες, οι Χατζηκατι, οι Αραπογλου, οι Σκλαβούνοι και τοσοι αλλοι
Τι σημασια εχει αν μια προγιαγια μου ηταν Σερβα.Χαλασε το αιμα η η συνειδηση μου;
Πειραζει αν δεν ειμαι εξ αιματος απογονος του Περικλή.Και ποια ειναι η αφετηρία των Ελλήνων τελικά. Ποιος καθαρος λαος Δωριαιων Αχαιών Μακεδόνων και Πελασγών ,Κρητων και Θρακων , Ρωμαιων και Βαλκανιων…
Ποια θρησκεία κανει τους Ελληνες . Το δωδεκαθεο των εθνικων η ο Χριστιανισμος των Ρωμαιων(Ανατολικης και Δυτικης Αυτοκρατορίας). Ο Ποσειδωνας η ο Αγ Νικόλαος. Η μηπως ο αθεισμός της Γαλλικης Επαναστασης και των Φιλελληνων που εδωσαν την ζωή τους για την ελευθερια και την ανεξαρτησία μας, για την συντριβη των μεγαλων αυτοκρατοριων της γης.
Σε αυτο τον τοπο διαμορφωσαμε και διαμορφωνουμε μια κοινη συνειδηση μια ταυτοτητα.Και αυτο δεν γινεται με τον ιδιο τρόπο η τα ιδια μεσα παντα.
Ας μην φοβομαστε τον πολιτισμο μας .Αντεξε χιλιαδες χρόνια
Απλωθηκε σε ολη την πλευρα της Ανατολικης Μεσογειου αλλαξε ρουχα αντισταθηκε με τα οπλα εμπλουτιστηκε με στοιχεια των κατακτητών η και πλυθησμους που εγκατασταθηκαν στον τοπο.Εδω ειμαστε να ορισουμε το νεο του προσωπο. Στο χερι μας ειναι να αντεξει και αλλα τοσα.

Αφιερωμενο στα Ελληνοπουλα του αυριο που θα νιωθουν πολιτες του κοσμου.
αυτα ειναι τα σχόλια που προκάλεσαι το πρώτο μας σχόλιο επ' αυτού του άρθρου!
Μαρτίου 27, 2009 στο 1:04 πμ
modern faTHER
http://www.youtube.com/watch?v=U3KS70aVZ2g&eurl=http%3A%2F%2Fmodern%2Dfather%2Eblogspot%2Ecom%2F&feature=player_embeddedνομιζω συμβαλλει ο λογος του ειδημονος και ειδικου καθηγητου μας πατρός Γεωργίου Μεταλληνού προς την ορθή και επιστημονικα κατευθυνση!
Μαρτίου 28, 2009 στο 7:32 πμ
Φιλη σχολιαστρια:
καλημέρα καλέ μου φίλε,οφείλω να πω πως σε αυτό το κείμενο δεν συμφωνώ με το κομμάτι να ενσωματωθούν και να νοιώσουν έλληνες πολίτες
έλληνες πολίτες είναι μόνο οι έλληνες και κακώς μπερδεύουν τους αριστούχους με την σημαία της παρέλασηςναι μεν σεβόμαστε τους ξένους λαούς καθώς και οι έλληνες έδωσαν τα φώτα τους παντού……….
μην τα μπερδεύουμε όλα όμως- είναι κρίμα
τα εθνικά σύμβολα είναι του κάθε έθνους ξεχωριστά και όχι όλων
Μαρτίου 28, 2009 στο 9:17 μμ
modern faTHER
ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ή ΜΕ ΤΙ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΕΣΥ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ Η ΑΝΟΙΧΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΥ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΗΣΑΝ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΡΔΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!
Μαρτίου 29, 2009 στο 12:24 μμ
modern faTHER
δεν καταλαβα ομως επισης και τα κριτηρια σας για να πουμε οτι καποιος ειναι ε λ λ η ν???περιμενω απαντηση!
Μαρτίου 29, 2009 στο 1:50 μμ
Σχολιο που εγινε επι δικου μας σχολίου:
έλλην είναι ο έλλην από τους αρχαίους έλληνες προγόνουςδεν μπορώ να καταλάβω γιατί να χρειαστεί να κάνω επεξήγηση σε συτό το κομμάτιούτε επίσης μπορώ να καταλάβω αυτήν την ισοπέδωση όσον αφορά τα έθνηδεν είμαι ούτε ρατσίστρια ούτε εθνικίστρια…. είμαι εθνικήοφείλω σαν ελληνίδα να δώσω τα φώτα στους άλλους λαούς όπως έκαναν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι αλλά επίσης οφείλω να υπερασπιστώ την πατρίδα μουθνήσκε υπέρ πατρίς - προγόνους στεφάνουνα θυμίσω λίγο και τα δελφικά παραγγέλματα
Μαρτίου 29, 2009 στο 9:28 μμ
modern faTHER
το τι σημαινει οτι εισθε εθνικη δεν μπορεσα να το καταλαβω!ελλην ειναι οποιος μετεχει της ελληνικης παιδειας κατα τον Ισοκράτη και οπως ενεγραφει στο συνταγμα των ελληνων το 1822 οποιος μενει στην ελλαδα, οποιος δηλωνει ελληνας, οποιος ελκει την καταγωγη του αποτ ους αρχαιους ελληνες αλλα και οποιος ήταν χριστιανός!αυτα πιστευαν τοτε!αρα μπορει παιδια που καταγονται απο αλλες χωρες και γεννιουνται εδω να θελουν να δηλωνουν ελληνες δεν νομιζω οτι υπαρχει ειδικο τεστ dna για να αποδεικνυει οτι ειναι ελλην καποιος!αυτο που ωφειλεται να δωσετε τα φωτα σας καπου το αντιπαρερχομαι…διοτι ξερω οτι ελληνικα υπαρχουν ανθρωποι στο εξωτερικο που ξεουν καλυτερα και απο εμε και απο εσας αλλα και οτι για να δωσεις κατι πρεπει να το εχεις πρωτα και η Ελλάς πολλά τα εχει χασει!δυστυχως ξερουν την ελληνικη γραμματεια στη διαχρονια της, αρχαια, μεσων χρονων(διοτι το βυζαντικη ειναι λαθος ορος επιστημονικα) και συγχρονη πολύ καλύτερα απο εμάς σήμερα!
http://sikam.wordpress.com/2009/03/25/1821/#comments

2 σχόλια:

modern father είπε...

καλημέρα
θα διαφωνήσω στα μισά……….
ειδικά στο σύνταγμα της ελλάδος το οποίο έχει πολλά ανθελληνικά στοιχεία μέσα

όσον αφορά θέμα θρησκείας - έθνους μην τα συγχέουμε αυτά τα δύο
το πρώτο είναι επιλογή (θρησκεία) και υπάρχουν πολλοί έλληνες μη χριστιανοί και το δεύτερο (έθνος) η πραγματική ταυτότητα…….

το αυτά πίστευαν τότε δεν υφίσταται ειδικά όταν πολλοί έλληνες σφαγιάστηκαν από τους σταυροφόρους… αλλά επει΄δη δεν θα συμφωνήσουμε στο θέμα θρησκείας αφού πιστεύω άλλα πράγματα πάω παρακάτω

φυσικά και πολλοί ξένοι είναι μορφωμένοι γνωρίζοντας αρχαία ελληνικά και μελετώντας φιλοσοφία που είναι η βάση όλων….. και τους δίνω πραγματικά συγχαρητήρια…. δεν σημαίνει όμως πως θα τους δώσω στην παρέλαση την σημαία του έθνους


το σχολιο που μας εσταλει επι των ανωτερω και η δικη μας απαντηση:

το θέμα δεν είναι να διαφωνούμε για την διαφωνία με διάθεση σκαιωδών αψιμαχιών αλλά να έχουμε στοιχεία για την στοιχειοθέτηση της διαφορετικής μας απόψεως!
το σύνταγμα στο οποίο και ανεφέρθην είναι σύνταγμα των αγωνιστών του 1821...αφού κατεγράφη!απευθείας από αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για να είναι αυτή η πατρίδα ελεύθερη!...δεν μπορείτε εσείς χωρίς ιστορικές περγαμηνές και άνευ συνταγματολόγων σπουδών(ενώ αυτοί που τα λέγουν αυτά είναι ιστορικοί-όπως ο π.Γεώργιος Μεταλληνος, πρώην κοσμήτωρ και ομότιμος καθηγητής της νεώτερης ιστορίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και της Ελλάδος γενικότερα- να το διαγράφετε τόσο εύκολα κάθε νέο σύνταγμα στηρίζεται στο προηγούμενο ή στα προηγούμενα!
Άρα είναι σημαντικό να ξέρουμε ή όσοι ξέρουν να μας λένε λεπτομέρειες περί αυτών των θεμάτων, όπως κάνει ο σοφός πατήρ Γεώργιος στο βίντεο που πρώτο αναρτήθηκε σε σχόλιο μας!
«όσον αφορά θέμα θρησκείας - έθνους μην τα συγχέουμε αυτά τα δύο
το πρώτο είναι επιλογή (θρησκεία) και υπάρχουν πολλοί έλληνες μη χριστιανοί και το δεύτερο (έθνος) η πραγματική ταυτότητα…» γιατί προτάσσετε και θέλετε να επιβληθεί ως σωστή μια δική σας άποψη? Σας απαντά ο Μακρυγιάννης που πολέμησε στον αγώνα, ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, μαζί του συμφωνούν οι άγιοι νεομάρτυρες της Εκκλησίας αλλά και οι Εθνομάρτυρες, Γρηγόριος ο Ε΄ και Κοσμάς ο Αιτωλός, αλλά και ο παπαΦλέσσας(αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δικαίος), Σαμουήλ στο Κούγκι, παπα –Αρσένης (αρχιμανδρίτης Αρσένιος Κρέστας), Διάκος Αθανάσιος(έγγαμος κληρικός) και πλήθος άλλοι διαβάστε το κείμενο ενός ιστορικού να δείτε ποιος ήταν ο σκοπός του αγώνα, ήταν να ελευθερωθεί η Ελλάδα με σύνθημα : για του Χριστού την πιστή την αγία και της πατρίδος την ελευθερία, για να μπορούν να λατρεύουν τον Χριστό τους που ήταν ο συνδετικός τους κρίκος και για να είναι η πατρίς μας ελεύθερη, αυτός ο ιστορικός είναι ο Νίκος Σβορώνος, αριστερός αλλά και αξιόλογος επιστήμων: «Οι αξιόλογες προσπάθειες της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την εκπαίδευση , η οποία στους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της, οι αγώνες της για την διαφύλαξη της χριστιανικής πίστης και την καθαρότητα της Ορθοδοξίας, τα μέτρα για το σταμάτημα των εξισλαμισμών , αποτελούν θεμελιακή συμβολή για την διατήρηση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων. Οι Νεομάρτυρες, συχνό φαινόμενο της εποχής, που δέχονται τον μαρτυρικό θάνατο για την χριστιανική πίστη , είναι συγχρόνως και οι πρώτοι εθνικοί ήρωες του Νέου Ελληνισμού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται έτσι επικεφαλής των δυνάμεων που οργανώνουν την άμυνα του Ελληνισμού και εξασφαλίζουν την διατήρησή του μέσα στις δύσκολες συνθήκες της κατάκτησης , και συνδέεται άρρηκτα με το έθνος.»
Νίκος Σβορώνος
«Το Ελληνικό Έθνος-Γένεση και διαμόρφωση του Νέου Ελληνισμού». Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, Αθήνα 2004, σελ. 84-85

το αυτά πίστευαν τότε δεν υφίσταται ειδικά όταν πολλοί έλληνες σφαγιάστηκαν από τους σταυροφόρους… αλλά επειδή δεν θα συμφωνήσουμε στο θέμα θρησκείας αφού πιστεύω άλλα πράγματα πάω παρακάτω
το ότι μπορείτε να πιστεύετε σε ότι θέλετε αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αυθαιρετείτε αντιεπιστημονικώς και άνευ ανυστεροβουλίας(δηλαδή υστεροβούλως, να φανείτε ότι έχετε επιχειρήματα εκεί που ούτε ο φοίνιξ δεν θα ανίστατο από τας ιδίας αυτου στάχτας)…καμία σχέση δεν έχουν οι Σταυροφόροι(ξέρετε ποτέ έγιναν οι σταυροφορίες, αν ναι` γιατί τους συγχέετε ώδε??? απορώ με την συγχυστική λογική και νοοτροπία σας) με την Ορθόδοξη Ανατολική παράδοση αφού είχε ξεκινήσει το σχίσμα από το 870 μ.Χ. που οριστικοποιήθηκε το 1054 μ.Χ..

επίσης, πρέπει να ξέρετε…ότι προσωπικώς την σημαία θα την έδινα ευχαρίστως σε κάποιο αριστούχο αλλοδαπό διότι η Ελλάς είναι Οικουμενική και Παγκόσμια, δεν κλείνεται σε ένα έθνος αλλά είναι το γένος εκείνο που δέχεται και επιζητεί την πρόοδο και ο αριστούχος εκείνος είναι άλλην με την ιπποκράτεια λογική(επειδή μετέχει της ελληνικής παιδείας!), από το να την κρατά ένα ελληνόπουλο(φυλετικά)το οποίο δεν είναι κατά βάσιν παιδί της Ελλάδος αφού δεν μετέχει στη γνώση και την πρόοδο του Γένους μας, δεν μετέχει της ελληνικής παιδείας!

modern father είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=dmZgjpcABPI&eurl=http%3A%2F%2Fmodern%2Dfather%2Eblogspot%2Ecom%2F&feature=player_embedded