Τρίτη 14 Απριλίου 2009

ΚΥΡΙΕ ΟΙ ΕΝ ΠΟΛΛΑΙΣ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΚΥΡΙΕ ΟΙ ΕΝ ΠΟΛΛΑΙΣ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ…
Το τροπάριο της Κασσιανής σε ποιητική απόδοση Κωστή ΠαλαμάΚύριε, γυναίκα αμαρτωλή, πολλά,πολλά, θολά, βαριά τα κρίματά μου.Μα, ω Κύριε, πώς η θεότης Σου μιλάμες στην καρδιά μου!Κύριε, προτού Σε κρύψ΄ η εντάφια γηαπό τη δροσαυγή λουλούδια πήρακι απ΄ της λατρείας την τρίσβαθη πηγήΣου φέρνω μύρα.Οίστρος με σέρνει ακολασίας... Νυχτιά,σκοτάδι αφέγγαρο, άναστρο με ζώνει,το σκοτάδι της αμαρτίας φωτιάμε καίει, με λιώνει.Εσύ που από τα πέλαα τα νεράτα υψώνεις νέφη, πάρε τα, Έρωτά μου,κυλάνε, είναι ποτάμια φλογεράτα δάκρυά μου.Γύρε σ΄ εμέ. Η ψυχή πώς πονεί!Δέξου με Εσύ που δέχτηκες και γείρανάφραστα ως εδώ κάτου οι ουρανοί.και σάρκα επήραν.Στ΄ άχραντά Σου τα πόδια, βασιλιάμου Εσύ θα πέσω και θα στα φιλήσω,και με της κεφαλής μου τα μαλλιάθα στα σφουγγίσω.Τ΄ άκουσεν η Εύα μες στο αποσπερνότης παράδεισος φως ν΄ αντιχτυπάνε,κι αλαφιασμένη κρύφτηκε...Πονώ,σώσε, έλεος κάνε.Ψυχοσώστ΄, οι αμαρτίες μου λαός,Τα αξεδιάλυτα ποιος θα ξεδιαλύσει;Αμέτρητό Σου το έλεος, ο Θεός! Άβυσσο η κρίση.

Οι σκέψεις του αγίου Ιουστίνου του Νέου του εν Σερβία, του Πόποβιτς:
" Οι άνθρωποι κατεδίκασαν τον Θεόν σε θάνατο . Ο Θεός όμως δια της Αναστάσεώς Του καταδικάζει τους ανθρώπους σε αθανασία. Για τα κτυπήματα τους ανταποδίδει τους εναγκαλισμούς . Για τις ύβρεις τις ευλογίες . Για τον θάνατο την αθανασία. Ποτέ δεν έδειξαν οι άνθρωποι τόσο μίσος προς τον Θεό, όσο όταν Τον σταύρωσαν . Και ποτέ δεν έδειξε ο Θεός τόση αγάπη προς τους ανθρώπους, όση όταν ανέστη. Οι άνθρωποι ήθελαν να καταστήσουν τον Θεό θνητό, αλλ' ο Θεός δια της Αναστάσεώς Του κατέστησε τους ανθρώπους αθανάτους. Ανέστη ο σταυρωθείς Θεός και απέκτεινε τον θάνατο. Ο θάνατος ουκ έστι πλέον. Η αθανασία κατέκλυσε τον άνθρωπο και όλους τους κόσμους του...".

http://iereasanatolikisekklisias.blogspot.com/2009/04/blog-post_14.html
Μακαρι να είμαστε και εμείς σ’ αυτή την πνευματική κατάσταση που να είναι ένα μεγάλο χαμόγελο η απάντηση μας σε κάθε αδικία…ο χριστιανός δεν κάνει υπομονή από αδυναμία αλλα από δύναμη πνευματικη…καανείς δεν μπορεί να χωνέψει ότι ο Χ ρ ι σ τ ό ς δεν αντιδρούσε σε καμμία αδικία από αυτές που του έγινε εκτός μιάς περιπτώσεως!
Ο βίαιος που πέταξε όλους έξω από τον ναό, Ο ταπεινός και καθημερινός συμπατριώτης των Ιουδαίων έρχεται και λέγει ναι κύριοι…ο Θεός δεν ενδιαφέρεται για κάποιο λαό αλλα για κάθε άνθρωπο!
Έσωσε κάθε άνθρωπο και όλους μαζί αλλα σε εμάς επαφίεται να σωθούμε κοντά στον Χριστό ή να καταστρέψουμε τον πνευματικό μας εαυτό μακρυά!
Καλή Ανάσταση!
modern father

2 σχόλια:

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Καλή ανάσταση πάτερ μου. Πραγματικά, γι'αυτό το τροπάριο της Κασσιανής σκορπά τέτοια ρίγη συγκίνησης στον καθένα μας, γιατί ο καθένας μας βλέπει στην ηρωΐδα πόρνη γυναίκα του ποιήματος τον αμαρτωλό εαυτό του. Όλοι αδιάφοροι και μη συνειδητοποιούν μπροστά στο φως της αλήθειας την πίκρα και το σκοτάδι της αμαρτίας και ζητούν την ελευθερία, τη λύτρωση τους.

modern father είπε...

πιάσατε τον κοινο σφιγμό μας...αυτό θα πω απόψε στο κηρυγμα μου στα Δίδυμα ενα ωραιο κεφαλοχώρι και μια θαυμάσια ενορία με ενα παπα δραστήριο...οτι ολοι είμαστε λίγο έως πολλοί "πόρνοι" απέναντι στον πτωχό και πληγωμένο Θεό που έπαθε για εμάς!
καλή Ανάσταση αλλα αφού κάνουμε επανασταση μετανοίας κατα της αμαρτίας, Γεροντα μου!