Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

περι Φωτιάς και Χριστού, Εκκλησίας -Ιεραρχίας και Κλήρου- σωστότερα και τα δικα μας απαντηματα στο λογο του αδελφου

mporouse na dwsei voh8eia s'autous pou toso kairo vasanizontan mesa stis floges...mporouse na dwsei t kinhtro stis arxes na suntwnistoun kalutera..mono gia t ssumferon sas 8umaste na askhsete tn terastia dunamh pou askeite s'authn tn xwra..epishs mporei akoma k twra na kata8esei kapoio genaiwdoro poso apo thn amu8hth periousia pou dia8etei s'autous pou eginan ta spitia tous staxth!!8elete k alla??oi apestalmenoi tou xristou k ths panagias einai fthnoi psefto hrwes..
ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK MAΣ ΤΗΝ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ!


ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΛΛΑ ΜΠΗΚΕ ΑΠΟ ΧΕΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΜΕΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΔΕ! ΑΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΝΕΒΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ -ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ - ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΕΛΙΚΑ!ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΜΑΓΟΣ ΜΙΑΣ ΦΥΛΗΣ!ΕΔΩ ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ 300 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ...ή ΜΑΛΛΟΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΘΕ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΛΙΓΟ ή ΠΟΛΥ ΑΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΕΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ-ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΩ!

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΤΗΝ ΑΣΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ-ΕΔΩ Ο ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΕ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΦΩΧΟ ΜΕ ΟΤΙ ΕΧΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΟΥ!ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΜΙΛΩ...ΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ!

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΩΘΕΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ...ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΟΙ Τ Υ Μ Π Α Ν Ο Κ Ρ Ο Υ Σ Ι Ε Σ!ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΔΟΘΕΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ 1981 Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ 20.000.000 ΔΡΑΧΜΕΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΝ ΖΩΗ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡεΙ ΚΑΝΕΙΣ!ΑΡΑ ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΩΣΑΜΕ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΘΑ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΜΕ!ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΦΟΥ ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ!
ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΦΤΗΝΟΙ ΨΕΥΤΟΗΡΩΕΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΓΡΑΨΕΙ ΦΙΛΕ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΜΕ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΣΕΙ, ΝΑ ΜΕ ΘΥΜΩΣΕΙ ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΗΝ ΧΥΔΑΙΑ, ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΗ, ΠΙΚΡΟΧΟΛΗ, ΑΝΕΡΜΑΤΙΣΤΗ, ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΗ, ΕΓΩΤΙΚΗ, ΕΓΩΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΠΕΧΘΕΣΤΑΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΥΒΡΙΝ ΣΟΥ…ΠΕΡΙ ΦΘΗΝΩΝ ΨΕΥΤΟ – ΗΡΩΩΝ…ΣΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΣΥ ΠΟΥ ΗΡΩΪΚΩΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΣΑΙ???
δυστυχώς και επειδη γράφηκε για το facebook εχει κεφαλαια και greeklish ... συγνωμη για την ατελεια και την προχειροτητα του κειμενου δεν ειναι επιστημονικη ανακατευθυνση ύβρεων αλλα απλη καρδιακή απαντηση σε φίλο απο το ίντερνετικο μεγα-χώρο!
modern father

3 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Κατ' αρχήν το πρόβλημα της "θεοδικίας" δεν είναι σημερινό αλλά πανάρχαιο και αφορά όλες τις θρησκείες και όλους τους πολιτισμούς.
Οι άνθρωποι πάντα αναρωτιόντουσαν "γιατί ο καλός Θεός ανέχεται την ανθρώπινη δυστυχία, γιατί επιτρέπει οι άδικοι να ευημερούν και οι δίκαιοι να υποφέρουν;" κλπ
(διαβάστε, π.χ., στην Παλαιά Διαθήκη την προφητεία του Αββακούμ)

Νομίζω πως πλήρη και ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να δοθεί. Φυσικά, έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί διάφορες απόψεις, π.χ. ο Θεός θέλει να μας δοκιμάσει, να μας διαπαιδαγωγίσει, να μας τιμωρήσει, να ενισχύσει την πίστη μας κλπ
Δεν ξέρω αυτές οι απαντήσεις αν μπορούν να καλύψουν τον καθένα.

Πάντως, πρέπει να γίνει μια διάκριση:
α) αν αυτοί που καταφεύγουν στη Θεοδικία είναι άθεοι, ποιος ο λόγος να απορούν; Αφού δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού, η απάντηση είναι απλή: δεν υπάρχει Θεός άρα ουδείς ευθύνεται για τις συμφορές των ανθρώπων και ουδείς μπορεί να παρέμβει για να τους σώσει.
β) οι πιστοί, καλύτερο θα ήταν να μείνουν σιωπηλοί μπροστά στο μέγα μυστήριο του Θεού και να αποφεύγουν να "λεπτολογούν" σε ζητήματα για τα οποία ως άνθρωποι έχουμε άγνοια...

καλό σ/κ

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πάτερ, όπως καταλάβατε δεν ασχολήθηκα καθόλου με το αν η Εκκλησία βοήθησε και πόσο κι αν έπρεπε να δώσει περισσότερα ή λιγότερα.
Έχω την εντύπωση πως εκείνο που περισσότερο σκανδαλίζει τις ψυχές των ανθρώπων δεν είναι η τυχόν αδράνεια των ανθρώπων της Εκκλησία, όσο το πρόβλημα της θεοδικίας.
Γιατί δηλ. ο Θεός επιτρέπει να πέφτουν επάνω μας όλες αυτές οι συμφορές...

Modern Father είπε...

επιτρέπει, ανέχεται, ευλογεί, παρατηρει τι τελικά ΄κάνει ο Κύριος στα ανθρώπινα γεγονότα, πράξεις και λόγους?
μάλλον ανέχεται και παρατηρει και μας δίνει έλεος...δεν είναι δικό του το θέμα και το πρόβλημα του κακού!
είναι επιλογή του ανθρώπου το κακο να εισελθει στη σφαίρα των όντων και να γίνει εχθρός του αγαθού!
η ελευθερία μας έγινε το δίκοπο μαχαίρι που δεν μας κάνει πάντα καλο ή κακό ή και τα δύο μαζι...ελεύθερα διαλέγουμε εμείς το πως θα ειναι το μέλλον μας!
ελεύθερα βάλαμε φωτιές...ελεύθερα δεν αφήνουν κάποιοι να διοριστούν πυροσβέστες...ελεύθερα κινείται ο κάθε άνθρωπος...εμεις ως ελευθεροι πολίτες του τόπου τούτου πως καταδεχόμαστε να αγαράζουμε οικοπεδα στα πρώην δάση και να χ΄τίζουμε βιλλάρες τις οποιες πάλι τα στοιχεια της φ'ύσης μπορεί να καταστρέψουν! αφου δεν σεβόμαστε την ελευθερία ακόμη και του φυτού που θέλει να αναπτυχθεί και να "ζήσει" και αυτό!
άρα δεν φταίει ο Θεός αλλα ε γ ω φταίω ο κάθε άνθρωπος και ο κάθε ένας έχει μερίδιο ευθύνης και εγω που γράφω τώρα και δεν έχω κάνει ούτε κατι καλο ούτε κάτι κακ΄΄ο για τα δάση!

στο α και β που θέτετε θα συμφωνησω απόλυτα!