Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ναι ή οχι Καβαφικό ποίημα.

Che fece .... il gran rifiuto

Κωνσταντίνος Καβάφης

1901


Σ μερικος νθρώπους ρχεται μι μέρα

πο πρέπει τ μεγάλο Να τ μεγάλο τ χι

ν πονε. Φανερώνεται μέσως ποιος τόχει

τοιμο μέσα του τ Ναί, κα λέγοντας τ πέρα

πηγαίνει στν τιμ κα στν πεποίθησί του.

ρνηθες δν μετανοιώνει. ν ρωτιονταν πάλι,

χι θ ξαναέλεγε. Κι μως τν καταβάλλει

κενο τ’ χι — τ σωστ — ες λην τν ζωή του.

H μέρα που ο καθένας πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του για το μέλλον έρχεται μια φορά και κάνει ένα βήμα μπρός ο άνθρωπος που δεν ξέρει αν θα του βγεί σε καλό! Αλλά τελικά το τολμάει … να κάνει κάτι που βαθύτατα θέλει, ρισκάρει το μέλλον του, συγκρούεται με το παρελθόν και με τα συμφέροντα αλλα τελικά πραγματώνεται η κλήση του για κάτι ανώτερο…

Το βήμα όμως μπορεί να έχει δύο ανακοινούμενες απαντήσεις το μεγάλο «ν α ι» ή το μεγάλο «ό χ ι», το βήμα που μπροστά μας πάει είτε αν συμπράξουμε με κάτι ή κάποιον και προχωρήσουμε, είτε αν αμφισβητήσουμε ανοιχτά τις προθέσεις του άλλου και αντιτάξουμε το δικό μας θέλημα!

Το «ν α ι» λέγοντας το ο άνθρωπος πέρα [πηγαίνει] προχωρά προς τον της δόξης αμάραντο στέφανο, πείθεται στην δική του θέληση και φεύγει από την καθημερινή λιμνάζουσα πραγματικότητα του.

Το «ό χ ι» λέγοντας το ο αγωνιστής, και λέω αγωνιστής διότι είναι πιο δύσκολο να αρνηθείς κάτι τις και να πας κόντρα σε κάθε σύστημα, κόντρα σε κάθε συμπαιχνία, κόντρα σε κάθε (λυκο)«φιλία», δεν μετανοιώνει, δεν υποχωρεί στην θέληση του για βολεμένη ανέλιξη και σίγουρη εξέλιξη.

Αν τον ξαναρωτούσαν εκείνον που είπε όχι λέγει ο ποιητής όχι θα ξαναλεγε, θα έμενε σταθερό στις απόψεις του, σταθερός στη θέληση του, σταθερός στην θέση του, σταθερός στην απόφαση του.

«Κι μως τν καταβάλλει

κενο τ’ χι — τ σωστ — ες λην τν ζωή του.»

κι όμως κατά πως λέγει ο ποιητής το όχι τον καταβάλλει, αλλα είναι το σωστό του μέλημα, η σωστή του θέση, η σωστή του στάση ζωής και για το υπόλοιπον της ζωής του!

Ναι ή Όχι κάτι θα πει ο καθένας κάθε στιγμή, εύχομαι ο ειπών : ναι, να παραμείνει εδραίος και ο ειπών : όχι να αρνείται επειδή ηθέλησε να αρνηθεί και όχι επειδή έτυχε!


modern father

Δεν υπάρχουν σχόλια: