Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

εκκλησιαστικές κοινότητες ή κοσμικής εκδηλώσεως αίθουσες με φερετζέ θρησκευτικότητος?

εκκλησιαστικές κοινότητες ή κοσμικής εκδηλώσεως αίθουσες με φερετζέ θρησκευτικότητος?






Δεν ξέρω τι να πω...δεν ξέρω πως να αποκριθώ, όταν άνθρωποι(πιστοί ή μη-πιστοί, κατα άλλους άπιστοι, το τελευταιο περι απίστων δεν θα το δεχθώ, ούτε θα το υιοθετήσω) μου λενε ότι κάνατε (σεις οι παπάδες και οι μανάζοντες) την "εκκλησία" α(νώνυμη).ε(ταιρεία).!!! Κάνατε το σώμα του Χριστού αμαρτωλή κατάσταση, επιχείρηση ιερά, αλλά επιχείρηση...αλλά αυτό είναι σύμπτωμα ούτως ει άλλως του πολιτισμού μας, ψάχνουμε πάντα τις αιτίες του κακού και των εκτροπών σε άλλους και όχι σε εμάς!



Δεν θα υπήρχαν εκτροπές, αδελφοί μου, σε κανένα μυστήριο αν γινόταν σε ενοριακή - κοινοτική βάση, αν δεν υπήρχαν προσκλήσεις και συναγωνισμός μωροφιλοδοξίας και ανθρωπίνων πραγμάτων, αν δεν εστόλιζαν γραφεία και άλλοι αλλά οι κουμπάροι των μυστηρίων (νονοί - ανάδοχοι των νεοεισαχθέντων δια του αγίου Βαπτίσματος και στεφανωτές - κουμπάροι στο ιερό μυστήριο του γάμου), στη δε κηδεία δεν θα υπήρχε τόση εκτροπή στο να πετάγονται τόσα χρήματα σε στέφανα και άχρηστα λουλούδια που πολλές φορές καταλήγουν σε επαρχιακές ή μεγάλες πίστες μπουζουκιών, όπως ακούμε ότι γίνεται.



Τώρα ο καθένας νομίζει ότι του ανήκει ο ναός (ενώ είναι του Θεού) και ο ιερεύς ειναι υπάλληλος του ανθρώπου που αιτεί το ιερό μυστήριον (ενω ο Πρεσβύτερος είναι διάκονος των μυστηρίων του Θεού), και όπου υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις ιερέων , οι οποίοι τους απαγορεύουν να κάνουν τον ναό του Θεού, τσαρλατάνικο θέατρο, εκει οι άνθρωποι μας λένε ότι διώχνετε, σεις -οι παπάδες- τον κόσμο απο την εκκλησία, ενω ουσιαστικά οι προσερχόμενοι έρχονται όχι για μυστήριο αλλά για αμαρτίες εντός του ναού.

και εξηγούμαι:



  • ομιλούν συνήθως ακατάπαυστα, άρα βλάπτουν την προσευχητική ατμόσφαιρα που σίγουρα ο κληρικός θέλει και μερικές φόρές απαιτεί.



  • εχουν ντυθεί ή γδυθεί με τόσα πολλά ευρώ πάνω τους που δείχνουν εν τοις πράγμασιν την ανθρώπινη αθεϊα τους και ας ισχυρίζονται μετα μανιώδους φωνασκίας ότι είναι πολύ πιστοί και όχι απλά πιστοί!!!



  • αν (δε) δεχθούν κάποια ιερατική παρατήρηση εξανίστανται και αντιδρούν, είτε εκείνη την ώρα, είτε υστερα νομίζοντας ότι θα συμπεριφέρονται εντος του αγίου οικου του Θεού αναιδώς και όπως εκεινοι θέλουν χωρις να έχει κανεις δικαίωμα να ψέξει την ακαταστασια τους.



πολλά δε και άλλα θα μπορούσα να επισημάνω αλλά νομίζω ότι όσοι εξ ημων το διαβασετε αυτο το άρθρίδιο κάτι τις πολύτιμο θα έχετε να προσθέσετε!




πολλούς θα συνέφερε ακόμη και μερικούς συναδέλφους μου να γίνονται μυστήρια κάθε είδους αδιακρίτως και χωρίς προϋποθέσεις γιατί υπάρχει ο ανθρώπινος παράγων (της φιλοκτημοσύνης το αμεγέθες τεράστιο μέγεθος) για να υπάρχει έσοδο ακόμη ακόμη και εις τον ναό...αλλα δεν νομίζω ότι μας χάρισε ο Χριστός μας τα ιερά μυστήρια για ανθρώπινη - κοινωνική συνεύρεση και συναλληλία αλλά για να ερχόμαστε σε επαφή ανθρώπινη και ζεστή -καρδιακή- με τον Θεό μας και να λαμβάνουμε πλούσια την χάρη Του!



modern father

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι ο π. Ιερόθεος λέει τα πράγματα με το ονομά τους στο άρθρο αυτό. Αν μεταφέρουμε την Εκκλησία στα δικά μας μέτρα και σταθμά τότε μπορούν να "δικαιολογηθούν" όλα τα ευτράπελα που συμβαίνουν στα "κοσμικά γεγονότα", τα οποία έχουν μεταβληθεί τα Ιερά Μυστήρια.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η Εκκλησία είναι κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, το νοερό Θεραπευτήριο, όπου ιώνται οι ψυχές μας. Οπως σε ένα νοσοκομείο προσαρμοζόμαστε για την ίασή μας, έτσι και στην Εκκλησία θα πρέπει να προσαρμόζουμε το εγώ μας και να προσερχόμαστε με πίστη και ταπείνωση για να αγιαστούμε.
Με διάκριση και καλοσύνη να δίνουμε στον κόσμο να καταλάβει τη σπουδαιότητα της ενοριακής ζωής.
Καλή δύναμη στον π. Ιερόθεο!!!
Λάμπρος Σκόντζος