Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ Ι.Ν.ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ Μην Ioύλιος 2013


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ

Ι.Ν.ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ

Μην  Ioύλιος 2013:


  Κυριακή 7 Ιουλίου, θ.λ. εις Ευαγγελίστριαν
  Κυριακή 14 Ιουλίου, θ.λ. εις Ευαγγελίστριαν.
 Τετάρτη 17 Ιουλίου, θ.λ. εις Ευαγγελίστριαν και το απογευμα εσπερινός στον εορτάζοντα Αγιο Αιμιλιανό(παρεκκλήσιον της Ενορίας μας) στις 20.00.
  Πέμπτη 18 Ιουλίου, θ.λ. εις Αγιον Αιμιλιανόν, 7 με 10 π.μ..
  Κυριακή 21 Ιουλίου, θ.λ. εις Ευαγγελίστριαν.
  Παρασκευή 26 Ιουλίου,θ.λ. εις Ευαγγελίστριαν.
  Σαββάτο 27 Ιουλίου, θ.λ. εις Ευαγγελίστριαν.
  Κυριακή 28 Ιουλίου, θ.λ. εις Ευαγγελίστριαν.

  Πως φέρνουμε το πρόσφορο στο ναό μας?

  Το πρόσφορο, είναι ο άρτος εκείνος στο οποίο εξεικονίζονται τρεις μερίδες με το επίγραμμα ΙΣ, ΧΣ, ΝΙ, ΚΑ, 
μία μερίδα τριγωνική η οποία εξάγεται επι του ιερού διασκαρίου για την Θεοτόκο και 9 μερίδες μικρές τριγωνικές που εξάγονται για τα εννέα αγγελικά τάγματα στα οποία μνημονεύονται κατα σειράν οι Αγιοι Αγγελοι, ο Τίμιος Πρόδρομος και οι Προφήτες, οι Αγιοι Απόστολοι, οι Αγιοι Ιεράρχες, οι Αγιοι Μαρτυρες, οι Αγιοι Ασκητές (όσιοι), οι Αγιοι Ανάργυροι, οιΠροπάτορες του Χριστού αγιοι Ιωακείμ και Αννα μαζί με τους αγίους που τελείται η ακολουθία τους κατά τον όρθρο της θ.Λειτουργίας εκείνης και η μερίς για τον Αγιο που έχει συγκεντρώσει ή γράψει καθ'ολοκληρίαν την θεία Λειτουργία που τελείται (συνήθως ιερός Χρυσόστομος ή μέγας Βασίλειος μνημονεύονται).
  το πρόσφορο ή άρτος της προθέσεως δίδεται απο την παραμονή σε λευκή πετσέτα(ειδική για αυτή την περίσταση) και ετοιμάζεται με ζήλο απο προζύμι λιγάκι πριν επιδοθεί για να είναι φρέσκο. για να φτιαχθεί το πρόσφορο θελει να προσευχηθεί η καρδιά μας αλλιώς ειναι δώρον άδωρον. τα ετοιμα πρόσφορα ειναι μιά πατ-κιουτ λύση που απλά διογκώνει το πνευματικό μας πρόβλημα.
  παρατηρείται δε η συσσώρευσις κατα μεγάλες εορτές και ψυχοσάββατα απλά εθιμικώ δικαίω. δίκαιον επαινον έχουν να λαμβάνουν(εφόσον το έχουν φέρει με περσέτα, εις την ενορίαν μας αυτό και μόνον, κομμάτι αντιδώρου τυλιγμένο μετ' άυτής) όσες εκ των κυριών και κυρίων ετοιμάζουν πρόσφορο και το φέρνουν με ευλάβεια για να μνημονευθούν τα ονόματα τους εις την αγίαν πρόθεσιν!
  αρχικώς ετοποθετήτο μόνον η μέση της σφραγίδος εις το άγιον Δισκάριον,τον 14 αιώνα εισήχθησαν και οι υπόλοιπες μερίδες να τοποθετούνται επι του αγιου Δισκαρίου και η μεσαια μεν να κοινωνείται απο τους πιστούς ως Σώμα, του Κυρίου Ιησού Χριστού, οι άλλες δε να μνημονεύονται τα Αγια Πρόσωπα των Αγίων μας, εξαιρέτως δε της Θεοτόκου το όνομα και η εξαγωμένη μερίς Αυτής.
  Συνάμα δε να τοποθετούνται η μερίδα του Επισκόπου της Περιοχής, στην Ερμιονίδα του Μητροπολίτου μας πατρός Εφραίμ και οι μεριδες των ζώντων και κεκοιμημένων αδελφών μας.
  Ας έχουμε εύχομαι και εις το μέλλον ανθρώπους που θα ζυμώνουν χειροποίειτα πρόσφορα!
 καλό υπόλοιπο καλοκαίρι,
εφημέριος-Ιεροκήρυξ, +π.Ιερόθεος  
  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: