Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Συνοδικότητα, τότε και σήμερα...

Συνοδικότητα.


Στην αρχαία Εκκλησία του Χριστού η Συνοδικότητα ήταν πολυ βασικη στην διοίκηση αλλά και αργότερα στην αποστολική Σύνοδο του 49 μ.Χ. ολοι ησαν συνοδικα συσκεπτόμενοι.
στις οικουμενικές Συνόδους είχαν συμμετοχοι επίσκοποι και άλλωνμ βαθμων κληρικοι και μοναχοι είτε άμεσα στις συνεδριάσεις είτε έμμεσα επιρεάζοντες τις συνεδριάσεις και όσα σε αυτές διαμείβονταν!
μα πλέον εδω στα Ελλαδικά δεδομένα είμεθα καλοί οι κληρικοι για κατα τόπους ιερες συνάξεις, για να συλλέγουμε δίσκους και να μεταφέρουμε την γνωμη του μητροπολιτου μας προς τον λαό αλλά δεν είμεθα ικανοί κληρικοί και να λαϊκοί να συμμετέχουμε και να συναποφασίζουμε μετα των Αρχιερέων μας τα της Εκκλησίας μας!
ειναι λογικο να αποφασίζονται πράγματα για εμάς χωρίς εμάς;
είναι πρέπον να διακυβεύεται ανθρωπινα και εκκλησιαστικά τομέλλον μας και εμεις να μην ξέρουμε τίποτα;
αυτό ειναι Εκκλησία;
ή ειναι το πλέον σκληρό πρόσωπο μιας ευγενούς ή αγενούς δεσποτικής διοικήσεως;
αν δεν ειναι η Εκκλησία του Χριστού αλλά εκχωρήθηκε εις τους δεσποτάδες μας ας το πουν ξεκάθαρα να παύσουμε εμείς να ακολουθούμε τέτοια Εκκλησία...δεν ειναι Εκκλησία -μιά τέτοια Εκκλησία- που οδηγεί σε "σωτηρία" αλλά όχι σε εκκλησιαστική - συλλογική σωτηρία αλλά σε μια αρετολογική ατομοκρατική σωστική δυνατότητα!
αυτή δεν ειναι απλή κρίση για το πως θα ζούμε αύριο αλλά για το με ποιον θα ζούμε αύριο; θα ζουμε και θα αναπνέουμε για τον Χριστό ή για να κάνουμε ευκολύνσεις στους ισχυρούς της μέρας;
απάντηση έχουμε δώσει όλοι οι χριστιανοί είτε είμεθα χιλιάδες είτε ολίγοι ακολουθούντες το ιερό ευαγγέλιο και τον ίδιο τον εμπνευστή του τον Ιησού Χριστό!
μετα αγάπης Χριστού,
+π.Ιερόθεος Λουμουσιώτης,
αρχιμανδρίτης,
Ιεροκήρυξ της ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: