Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ

ΑΥΡΙΟ η Εκκλησία του Χριστού δια των Πατέρων και διδασκάλων της εν τη εκκλησιαστική αυτοσυνειδησία της όρισε να εορτάζεται η μνήμη της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, του ιερού συμβόλου εκείνου που ματαιώνει την καταδυνάστευση του πνεύματος υπό της ύλης και την απελευθέρωση του ανθρώπου από την υλώδη (υποδουλωμένη στην ύλη και αγκιστρωμένη ύπαρξη στην) αμαρτία!
Ο υλισμός δεν είναι απλώς ένα φιλοσοφικό – θεωρητικό κίνημα…αυτή την εργώδη μανία για επίκαιρα και επίκυρα επίγεια αγαθά –αυτή την μανία της υλικότητος που επικυριαρχεί στα πάντα- αντιστρατεύεται το γεγονός της Θείας του Χριστού και αγίας Σταυρώσεως…
«Ο υλισμός γεννήθηκε από την ανάγκη του ανθρώπου να εξετάσει, να ερμηνεύσει και να επηρεάσει τα φυσικά φαινόμενα και την κοινωνική πραγματικότητα, με τη λογική του έξω και πέρα από τους κάθε λογής μύθους και ιδέες που επικρατούσαν. Η τάση του ανθρώπου να εξηγήσει και να ερμηνεύσει τα κοινωνικά φαινόμενα με το λογικό του μέσα στα πλαίσια, αστήρικτων ίσως, αλλά πάντως, φυσικών αιτίων, τον έφερε αντιμέτωπο με όλους όσους εφεύρισκαν αυθαίρετες και εξωπραγματικές λύσεις στην αδυναμία τους να πλησιάσουν ένα πρόβλημα. Αλλά ο υ. δε γεννήθηκε μόνο μέσα από τη λογική των οπαδών του. Θεμελιώθηκε πρωταρχικά μέσα σε μια δεδομένη κοινωνική πραγματικότητα, εμφανίστηκε ως αντίθεσή της, την αμφισβήτησε και λίγες φορές δυστυχώς κατόρθωσε να την ανατρέψει.»
http://www.live-pedia.gr/index.php/%CE%A5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82
το διαφορετικό που έρχεται και λέει ο Χριστός είναι το έλα κοντά μου : και πλέον δεν θα είσαι μόνος εγώ θα είμαι δίπλα σου…ενώ σε κάθε φιλοσοφικό κίνημα ο φιλοσοφών νους (ο θεωρητικός του κινήματος είναι και παραμένει μοναχός του!
πάρε το σταυρό μου : που γίνεται και δικός σου Σταυρός, είναι ο σταυρός μας, ο σταυρός του Χριστού … και προσπάθησε στη ζωή σου, να πορευτείς μέσα στις ιστορικές συγκυρίες και συνθήκες για να συναντήσεις τον Αναστημένο Λυτρωτή στην μεταϊστορική και εξω – υλιστική εμπειρία της Εκκλησίας!
ακολούθησε με : είναι το τελευταίο στάδιο…να βηματίσεις το θυσιαστικό βηματισμό και τον αγαπητικό τρόπο ζωής του αληθινού και μοναδικού Μεσσία, που έκανε την σωτηρία γεγονός της ιστορίας και μας έδειξε ότι η ύλη αν μπει στην προοπτική της Βασιλείας του Θεού μπορεί να γίνει μέσω προσωπικού εξαγιασμού στην μοναδική σαρξ –γεννώσα εν τω κόσμω- εμπειρία Χριστού…
Γι’ αυτό γίνεται άνθρωπος ο Άγιος Θεός να δείξει ότι η ύλη δεν είναι κακό…η ύλη δόθηκε δια της θεϊκής δημιουργικής χάριτος … εκτίσθη δε ο κόσμος όπως η χάρις του πανσθενουργού θέλησε!
Εύχομαι να βρούμε κοιτώντας τον Σταυρό του Χριστού την ανοιχτή αυτή αγκαλιά που δέχεται τον καθένα μας όπως είναι και όπως υπάρχει με την μόνη προϋπόθεση ελεύθερα να προσέλθει στο εν Χριστώ είναι και στο εν ανθρώπω μοναδικώς συνυπάρχειν!
Με βοήθεια και όπλο τον Σταυρό του Χριστού να διώκουμε κάθε λογισμό που μας απομακρύνει από τον Χριστό και μας δένει με αμετροεπές υλιστικό φρόνημα στα γαιώδη και φθαρτά δήθεν «αγαθά»!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ!

3 σχόλια:

ParosClubG.13 είπε...

πάρα πολύ αξιόλογο. Συγχαρητήρια πάτερ μου

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΩΣΥΝΗ ΣΑΣ...ΠΕΡΙΕΝΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΝΑΙ ΜΕΝ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΦΙΛΟΚΑΛΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΣΑΣ ΗΘΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΑΓΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΩΣΥΝΗ ΣΑΣ...ΠΕΡΙΕΝΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΝΑΙ ΜΕΝ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΦΙΛΟΚΑΛΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΣΑΣ ΗΘΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ... ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΣΠΥΡΟ!