Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ α΄

Σε απάντηση του προηγουμένου διαλόγου με δυο φιλους εκ του "πειρασμού" του Facebook μας εστειλε ενας φιλος το παρακατω μηνυμα :

"σεβαστά αυτά που αναφέρεις\ουν αλλά δεν με ενδιαφέρουν διότι όπως είπε και κάποιος ...οι ανησυχίες των ανθρώπων βρήκαν στήριγμα στις θρησκείες. όλα αυτά περί θεών και μετά θάνατον ζωές και άλλα διάφορα ,τα δημιουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος διότι 1) 3000 χρόνια πριν, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αποδεχτούν ότι πεθαίνουν σαν μία απλή γάτα 2) 1500 χρόνια πριν κάποιοι εκμεταλλευόντουσαν τις μάζες 3) 200 χρόνια πριν κάποιοι μετάλλαξαν τις θρησκείες επιχειρήσεις. O καημένος ο Χριστός μιλούσε για την αγάπη με αλληγορικά λόγια και ήθελε να αλλάξει τον κόσμο , και τελικά όπως όλοι οι φιλόσοφοι τη πάτησε, μόνο που οι άλλοι εξορίστηκαν ενώ αυτόν τον κρέμασαν (βλπ. άλλες εποχές)τέλος πάντων θα τελειώσω με μία φράση που είναι πολύ πιο σημαντική από κάθε θρησκευτική φράση . <<Πολλά ξέρει η αλεπού, ένα ξέρει ο σκαντζόχοιρος , ένα για όλα!>> '' Αίσωπος'' 580π.χΣόρυ φίλε που μιλάω σκληρά αλλά ελπίζω να μην ενδώσεις στους χρυσούς σταυρούς και σύ , αλλά να τους μοιράσεις στο φτωχό κόσμο. :-)


Η δική μας απάντηση είναι η κάτωθι με κεφαλαία γράμματα (είναι ακομψα τα κεφαλαία αλλα πρωτογραφηε για την προσωπικη μας ηλεκτρονικη αλληλογραφια) :

" ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ…ΑΛΛΑ Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ, ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ…ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΔΕΛΥΓΜΙΑΣ ΝΑ ΑΠΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ…ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΘΕΙΣ ΟΤΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ…ΠΟΛΛΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΤΟ «ΕΙΝΑΙ» ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ!

1) ΑΝ ΕΣΥ ΘΕΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΙΡΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΜΑΣ, ΕΜΑΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ…ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΤΡΑ ΑΝΑ ΧΕΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΑΓΑΛΜΑ, ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΣΤΑΡΙ ΚΑΙ ΔΙ’ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΨΩΜΙ…ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ…ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΑΤΑ…ΓΙΑ ΕΜΑΣ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΒΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΗ ΑΛΛΑ ΕΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ (ΟΣΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΡΑΤΑΜΕ ΚΛΕΙΣΤΗ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΩ)!
2) ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΩ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΝ ΤΙΣ ΜΑΖΕΣ…ΓΙΝΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΟΚΡΙΘΩ!
3) ΟΝΤΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ…Σ’ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ…ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΨΕΓΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΜΑΣ…
ΕΜΕΙΣ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ «ΣΤΑΥΡΟ» ΤΟΥ , ΩΣ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΑΥΡΟ, ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ «ΠΙΣΤΕΥΩ» ΤΟΥ, ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ! ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΔΩΘΕΙ ΩΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ…ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!
Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΣΑΡΚΩΘΗΚΕ ΑΠΛΩΣ ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΕ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕ…ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΜΑΣ «ΜΙΚΡΟΥΣ ΘΕΟΥΣ», ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ!
ΕΠΙΣΗΣ ΟΥΤΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΗΜΕΝΟΣ…
ΚΑΗΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΑΛΛΙΩΣ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΚΗΡΥΤΤΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ (ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΘΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ, ΚΑΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΑΝ ΖΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΚΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΩΝ ΤΟΥ)!
ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΡΕΜΑΣΑΝ ΑΠΛΩΣ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΣΤΟ ΑΤΙΜΩΤΙΚΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΕΣΟ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΚΑΚΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ…ΑΝΕΒΗΚΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΗΘΕΛΕ…ΑΝ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ…
ΠΡΕΠΕΙ ΔΕ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΙΔΕΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ…ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ…ΚΑΙ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΣΚΗΤΩΝ!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΦΙΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΝΑ ΣΥ-ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝ-ΕΥΡΕΘΟΥΜΕ ΟΜΙΛΙΤΙΚΩΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK!
«Ει ό κόσμος υμάς μισεί, γινώσκετε ότι εμέ πρώτον υμών με-μίσηκεν. Ει εκ του κόσμου ήτε ο κόσμος αν το ίδιον εφίλει· ότι δε εκ του κόσμου ουκ εστέ, αλλ' εγώ εξελεξάμην υμάς εκ του κόσμου, διά τούτο μισεί υμάς ο κόσμος.» ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ
ΠΑΝΤΑ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΝΕΥΜΑ ΑΝΤΙ-ΧΡΙΣΤΟ (ΕΝΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ) ΘΑ ΜΙΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΠΙΣΤΟ…ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΑ Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΘΩ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΡΕΦΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ…ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ «ΘΕΣΜΟΣ» (ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ) ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ…
ΧΑΡΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΟΓΟ ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΣΟΥ, ΦΙΛΕ...!"

περιμένω τα σχόλια σας, για να προαγεται η διαλογικη συζήτησις και να καλλιεργειται η προσωπικη μας (δικη σας και δικη μας) κριτικη ικανότητα!

modern father

2 σχόλια:

ParosClubG.13 είπε...

δυστυχώς, είναι γεγονός, ότι κάτι τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, κάτι τα πρόσφατα με τα μοναστήρια και κάτι η στάση πολλών κληρικών ας μου επιτραπεί η λέξη -επαγγελματιών-, αμαυρώνει την εικόνα όλου του ιερού κλήρου και παρασέρνει την εικόνα που έχουν οι πιστοί για αυτούς. Αν το δει κάποιος από μία λογική μεριά, μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όπως όλες οι δουλειές έχουν τους λίγους κακούς που χαλάνε το όνομα των υπολοίπων, π.χ. ταξιτδήδες, έτσι και στον κλήρο. Όμως η πικρή αλήθεια είναι ότι στον κλήρο δεν πρέπει να υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ο οποίος θα λερώνει το ύφος και τη στάση των υπολοίπων. Πάτερ μου είστε φωτεινό παράδειγμα άξιου κληρικού και ας πολεμήσουμε να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της αγνής εκκλησίας μας. Η Παναγία Ημυρτιδιώτισσα των Θαψανών να σας χαρίζει δύναμη και υγεία.

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα έχετε δίκαιο, Σεβαστέ μου Πατέρα, αλλά δεν φτάνει η σκληρή και απλή διαπίστωση ότι υπάρχουν «επαγγελματίες» (ας μου επιτραπεί θεομπαίχτες – επιλήσμονες των ιερατικών υποσχέσεων τους)…πρέπει αυτοί να απομονωθούν και να εξωσθούν του ιερατικού καταλόγου…ως πιστοί μπορούν να μείνουν ως κληρικοί βλάπτουμε αν είμαστε επαγγελματίες…ας κάνουμε αγώνα πνευματικό για να μπορέσουμε να μην αλλοτριωθούμε μέσα στο ράσο και αντί να σώσουμε τους περί ημάς και τον εαυτό μας…χάσουμε τις ψυχές μας (και τις κερδίσει ο διάβολος) και χάσουν και οι άλλοι τις ψυχές τους και την πίστη τους στον Χριστό επειδή εμείς δεν είμαστε γνήσια παιδιά του όπως θέλουμε να δειχνόμαστε…
Όταν πάψουμε να ζούμε με υποκρισία τότε όλα θα αλλάξουν αμέσως…ας είμαστε ειλικρινείς έστω και αμαρτωλοί!
Στενοχωρήθηκα για τα καλά Σας λόγια…να χαίρεσθε την σύζυγο και την κόρη!
Βοήθεια την Παναγία την Θαψανιώτισσα την εν Μυρτιδίοις ευρισκομένη και υπ’ αυτών μοσχοβολημένη και μοσχοβολούσα!
Έτη πολλά!