Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΣάΡκΩσΙς ΘεΟύ ΛόΓοΥ (μΕ αΦοΡμΉ τΑ χΡιΣτΟύΓεΝνΑ)

ΣΑΡΚΩΣΙΣ, ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΠΙ-ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – ΘΕΟΥ!

Λγοι το γου Νικοδμου το γιορετου για την

νδυνμωση τς πστεως

«Ἐξτασε τ μσα που μεταχειρζεσαι γι ν δυναμωθες στν πστη:

α) προσευχ, δι μσ τς ποας πρπει ν ζητς π τν Θε να χρισμα τσο

ψηλ τς πστεως, καθς τ ζητοσαν ο πστολοι π τν Κριο "πρσθες μν πστιν",

β) ν πιμεληθες ν μελετς συχν τν περοχ τς πστεως τν Χριστιανν π λες

τς λλες θρησκεες,

γ) ν κρατς τν πστη μ πλτητα σν νπιο κα χι μ γνση κα περιργεια· καθς

λει γιος σακ· πειδ στ μν τν πλτητα πστη κολουθε, στν δ περιργεια κα

λεπτολογα κολουθε οηση κα πιστα·

τ δ μσο γι ν δυναμωθε κα ν ζωοποιηθε πστη εναι τ καλ ργα.

(πσπασμα π τ "Πνευματικ Γυμνσματα", ξταση Η`)»

Σίγουρα μπορεί κάθε θεολογικά σκεπτόμενος νους να βρει και να αναλύσει θετικά ή αρνητικά και να αποτιμήσει πολλές και διάφορες θεολογικές σκέψεις, αλλά για να προσεγγίσει το μυστήριο της Σαρκώσεως του Θεού Λόγου είναι σημαντικό να εγγίσει το Κυριακό γεγονός μόνον πιστεύοντας!

Κανείς εξ ημών δεν μπορεί να πει ότι η λογική εξηγεί και κατανοεί, αποφαίνεται υπέρ ή κατά του Σαρκωμένου Θεού μας!

Μόνον με το αίτημα του να προσθέσει πίστη ο Χριστός μας, προσευχομένη η ύπαρξις μας αναφωνεί : «πρσθες μν πστιν», στον αγώνα μας τότε και μόνον τότε ο νους μας εισέρχεται στο ενδότερο καταπέτασμα της καρδίας μας και προσκυνεί το μυστήριον της Βηθλεέμ!

Ας προσπέσουμε με τα μύρα των καρδιών μας ως δώρα και ας προσκομίσουμε κάθε πολύτιμο αλλά και κάθε αμαρτωλό που υπάρχει στις καρδιακές μας «φάτνες» και ο Χριστός μας θα το συγχωρήσει και ιατρεύσει ή θα χαρεί και ευλογήσει τον όλον άνθρωπο και θα εξαγιάσει το σώμα και την ψυχή μας!

Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα του γεγονότος του ταπεινού και σεσαρκωμένου Θεού Λόγου, και λέγουμε και τονίζουμε την λέξη γεγονός διότι συνετελέσθει εις το παρελθόν και εκτίνεται εις το παρόν και εκθειάζει την είσοδο μας εις το γεγονός και μυστήριον της θείας Ευχαριστίας και με εσχατολογική διάθεση από τώρα και εις το μέλλον στο μυστήριο της Βασιλείας!

Ο άγιος Νικόδημος λέγει ότι πρέπει να έχουμε διάθεση υπεροχής μάλλον προς τις άλλες θρησκείες και πίστεις των ανθρώπων, αλλά τελικά μάλλον δεν είναι ορθό να μπαίνουμε σε τέτοια λογική: εμείς οι τέλειοι και οι άλλοι οι ατελείς! από τη μια οι χριστιανοί και από την άλλη η αλλόδοξοι! διότι αυτό μπορεί να μας στρέψει προς την μισαλλοδοξία…η πίστις μας εις τον Χριστόν δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγκριθεί με καμμιά άλλη πίστη – θρησκευτική παράδοση ή παραδοσιακή θρησκεία ανατολής ή δύσεως, διότι αυτές αντιδιαστελλόμενες με την πίστη στον Χριστό είναι άλλου είδους. Είναι ανθρώπινες και γαιώδης προσεγγίσεις του ουρανού, αλλά για να εγγίσεις τον ουρανό έ π ρ ε π ε Εκείνος, ο «κάτοικος» του Ουρανού να έλθει στη γη μας, για να μας γνωρίσει εκ του συν-εγγύς, αν και μας εγνώριζε ως πλαστουργός και δημιουργός, και να γίνει όμοιος με εμάς κατά πάντα εκτός της αμαρτίας, της πληγής της ανθρωπίνης υπάρξεως και της τραγικότητος της ιστορίας μας Ο αγιορείτης όσιος συνεχίζει : «ν κρατς τν πστη μ πλτητα σν νπιο κα χι μ γνση κα περιργεια· καθς λει γιος σακ· πειδ στ μν τν πλτητα πστη κολουθε, στν δ περιργεια καλεπτολογα κολουθε οηση κα πιστα·

τ δ μσο γι ν δυναμωθε κα ν ζωοποιηθε πστη εναι τ καλ ργα.»

μόνον νήπιο μπορεί να έχει αγνή και απλή πίστη, αγαθή προσέγγιση του Θεού, έτσι και γι’ αυτό ενηπίασε ο αναφής και απρόσιτος Θεός και εσαρκώθει για χάρη μας!

Το έδειξε με έργα ότι ήθελε και θέλει την σωτηρία μας! Και η σάρκωση αυτό σημαίνει την βεβαιότητα της επικοινωνίας μας με τον Σαρκωθέντα Λόγο…επι-κοινωνεί μαζί μας και μας σώζει, στο πρακτέο και με έργα μας λέγει ότι η αγάπη μου είναι πραγματικότητα!

Σας αγαπώ γι’ αυτό και γίνομαι ένας από εσάς…αυτό με την θεία Σάρκωση μας «είπε» ο Χριστός μας…δεν μας εγγίζει περίεργα και δυναμικά, ούτε γνωστικά και γνωσιολογικά αλλά μοναδικά και ιστορικά μπορείς να αμφισβητείς άνθρωπε του Θεού (ένθεε) ή ά-Θεε (δηλαδή αρνητά της παρουσίας του στη ζωή σου)!

Διάλεξε απλότητα ζωής και καθημερινότητα επισκέψεως στο ανθρώπινο γίγνεσθαι…αλλά δεν απιστεί οιημένος - επηρμένος ο Χριστός και δεν αρνείται να γίνει ένας με εμάς και να μας σώσει!

Ας πιστέψουμε μέσα στην ψυχή μας ότι η χάρις του Θεού επέλεξε την Σάρκωση για χάρη του παιδιού Του…τι δεν θα έκανε ο πατέρας για χάρη του παιδιού του??? Ποιός πατέρας δεν θα έτεινε χείρα βοηθείας και δεν θα έκανε παντοίους έστω και ευτελείς κοινωνικά τρόπους να σώσει το παιδί του??? Άρα και ο Χριστός μας είναι ένας αληθινός Σωτήρας του Ανθρώπου και του κόσμου!

Χριστός ε τ έ χ θ η!

Αληθώς ε τ έ χ θ η!


modern father

2 σχόλια:

-=IMAGINOS=- είπε...

Καλές γιορτές και χρόνια πολλά από το Υγρό Πυρ. Να είστε πάντα καλά με αγάπη, ευτυχία και υγεία.

Modern Father είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩ...ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ , Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ...
ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΓΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!