Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

αγια ? ποιών ή ποιά απο των δύο τελετών τις εκφάνσεις?

http://ierapostoliko.blogspot.com/ απο εκει πηραμε την φωτογραφία αυτη...σε λίγες ώρες θα την σχολιάσουμε!

Θεοφάνεια στην Ιεραποστολή.

Άλλου είδους εμπειρία ο ιεραποστολικός εορτασμός.

είναι μάλλον για εμάς πολύ διαφορετική θέαση των πραγμάτων η απλότης του ιεραποστολικού εορτασμού της μεγάλης Δεσποτικής εορτής. Δεν έχει καμμιά λαμπρότητα, καμμία υπερβολή, καμμια αίσθηση παλατιανής δεξίωσης, μάλλον εγγίζει το περιβάλλον της πραγματικής βάπτισης του Χριστού.

Η κολυμβήθρα αντικαθίσταται με λεκάνη πλαστική και τι με αυτό? Υπάρχει λόγος να είναι από πολύτιμα υλικά τα λειτουργικά αντικείμενα? Καθόλου δεν μας πείθει καμμιά παράδοση, καμμιά παραλαβή από το παρελθόν όσων μας κληρονόμησε το παρελθόν μας που πολλές φορές μάλλον μας απομακρύνουν από την αίσθηση ότι ο Χριστός ήλθε στον κόσμο αμαρτωλούς «σώσαι» και όχι αμαρτωλούς «θαμπώσαι»!

Δεν είχε σκοπό να εντυπωσιάσει ο Κύριος…και συνεχίζει η ιεραποστολική πρακτική για πρακτικούς αλλά και συμβολικούς λόγους να θέλει να χρησιμοποιεί τα καθημερινά και απλά αντικείμενα που οι πιστοί φέρνουν – προσφέρουν στο ναό και δι’ αυτού του τρόπου το προσφέρουν στο Χριστό μας!

Όλα είναι απλά και ταπεινά αλλά περισσότερο και προφανώς ιορδάνεια… Χριστοπρεπή… Χριστιανικά… Χριστοκεντρικά!

Έτσι εόρτασε η κοινότητα που εικονίζεται και ηγιάσθη όπως το νερό εν τω Ιορδάνη, ο Πρεσβύτερος της Εκκλησίας του Χριστού, οι πιστοί μικροί και μεγάλοι γύρω από τον Πατέρα τους κληρικό και Εκείνος λατρεύει τον Θεόν μας εν κοινωνία και ενότητι με τα παιδιά του Χριστού και αδελφούς του εν Χριστώ.

Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι θυμίζει σύναξη πιστών, ενώ εμείς ανεβασμένοι σε εξέδρα δήθεν για πρακτικούς λόγους απομακρυνόμαστε από τον παλμό της χριστιανικής μας κοινότητος.

Θέλω δε να πιστεύω ότι μπορούμε και εμείς να εορτάσουμε την ουσία του γεγονότος της βαπτίσεως του Χριστού μας, που με ελευθερία καλεί καθένα κοντά του να βαπτισθεί και να αναγεννηθεί, δυστυχώς όλοι όσοι νηπιοβαπτισθήκαμε, δεν έχουμε την εμπειρία της βαπτίσεως μας, δεν έχουμε το βάρος της επιλογής μας, δεν έχουμε την υποχρέωση να ακολουθήσουμε την γνησιότητα της πίστεως που ελεύθερα επιλέξαμε!

Ας φωτισθούμε και ας χαρισθούμε στα Θεοφάνεια του Χριστού στην καρδιά του καθενός μας, αυτά είναι τα αληθινά και υποστασιοποιημένα προσωπικώς Θεοφάνεια μας, που θα είναι το γεγονός της προσωπικής μας πνευματικής ζωής και αναγέννησης!

modern father

1 σχόλιο:

πηνελοπη είπε...

KATAΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΗΠΙΟΒΑΠΤΙΣΜΟ?......αναζητηση google....OΡΘΟΔΟΞΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ...με εκτιμηση πηνελοπη...παρακαλω να μην δημοσιευσετε αυτο το κειμενο...ηθελα ναδειτε και αυτην την αναρτηση πατερ που ισως σας βοηθησει....συγνωμη και παλι...