Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

καλή και αγία Τεσσαρακοστή 2018

Ξεκινάει η περίοδος της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής!περίοδος βαθύτατης μετάνοιας και επιστροφής εις το θέλημα του Θεού που με αγάπη περισσή εκφράσθηκε στην εξής εμπειρία της Εκκλησίας μας που είναι μια κοινότητα αμαρτωλών που μετανοούν διότι αν δεν δούμε έτσι τα περι ημάς πνευματικά πράγματα δεν θα μπορέσουμε να αθληθούμε πνευματικά σε αυτό το στάδιο που ο καθένας διαλέγει και την ποιότητα του αγώνα του και την τρόπο που αγωνίζεται!
αλλος πολύ και άλλος λίγο, αλλος γρήγορα άλλος μεθοδικά...το θέμα είναι να κανεις αγώνα πνευματικό αδελφέ μου χριστιανέ, αν δεν θες και δεν βιώνεις αυτή την πνευματική ανάγκη που την δείχνει στο σώμα μας η νηστεία και την επικαιροποιεί στο στόμα μας ο λόγος του Θεού που εκφράζεται με τον λόγο των ιερών ακολουθιών της Εκκλησίας μας.
ο Θεός μας ανοίγει την αγκάλη του και εμεις επαναπαυόμαστε αγωνιστικά και αγωνιωδώς μέσα σε αυτήν όποιος δεν αθλείται δεν μπορεί να χαρεί την αγκαλιά!
δεν μπορεί να γίνει αγώνας χωρίς αγωνία πνευματική, δεν μπορείς να αθληθείς αν δεν ιδρώσεις και δεν κοπιάσεις!
ας κάνουμε όλοι τον αγώνα μας με φιλότιμο και με ενδοεκκλησιαστική διάθεση που μας γεμίζει με αληθή ταπείνωση και με διάθεση για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και τους περι ημάς...ας φωνάξουμε με καρδιακή διάθεση "ελέησον ημάς τους πταίνοτας σοι πολλά καθ'εκάστην ώραν ω Χριστέ μου"! συμπαραστάτης στον αγώνα μας ο Ιησούς μας, ο έρως της καρδιάς μας, ειναι αυτός που νοηματοδοτεί την υπαρξιακή μας ζήτηση που είναι και πνευματική ζήτηση ανθρώπων που έχουμε αναζήτηση καθημερινή της στάθμης του πηγαδιού της καρδιάς μας αν είναι γεμάτο ρέον υδωρ, το ύδωρ το ζών και αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον! ειναι εκείνο που μας δροσίζει στην ξηρασία της ανερμάτιστης πνευματικά εποχής μας!
εχουμε διάθεση όλοι για ξεφαντώματα και γλέντια και τελικά ξεχνάμε οτι η διαχυση των αισθήσεων μας στην πνευματική μας πορεία μπορεί και να μας οδηγήσει σε αντίστροφη λογική εκεί που νομίζαμε οτι γεμίσαμε πνευματικά εντός μας. Εχουμε αδειάσει απο κάθε ευλογία και χάρη εσωτερικής πνευματικής διαθέσεως!εκει που μας γεμίζει η χάρη του Θεού είναι μια καρδιά που αγρυπνεί και προσεύχεται αλλιώς εκει που φαντάζει ως χαρά η πολυδιάσπαση εχουμε τελικά μια καταστροφή πνευματική, ενα ναυάγιο εσωτερικό που απο τα απόνερα του καρνάβαλου και των μασκών που μας εφόρεσαν ή διαλέξαμε να φορέσουμε, ήρθε η επόμενη ημέρα και δεν είχαμε ηρεμία μέσα μας, σκότος ήταν της καρδιάς μας το χωράφι γεμάτο, όλα ήσαν κατεστραμένα και καραβοτσακισμένα!
αγαπητοί μου αν δεν διαλέξουμε τι είναι πρώτιστο αγαθό, τι μας χρειάζεται για να έχουμε ευφορία μέσα μας και χαρά πνευματική. Τότε και μόνον τότε θα μπορέσουμε να έχουμε χαρά ανεκλάλητο και χαρά απερίγραπτο!μια χαρά που θα είναι πεπληρωμένη εντός μας.
καλή μετάνοια!καλη και ευλογημένη πορεία στο στάδιο των αρετών!
καλή και αγία Τεσσαρακοστή 2018!
π.Ιερόθεος Λουμουσιώτης,Αρχιμανδρίτης
Ιεροκήρυξ της Ι.Μ.Ύδρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: