Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Κηρυγμα Δευτερου Κατανυκτικου Εσπερινου 2018 Ορθοδοξια και συγχρονη Ομολογια


εκφωνηθέν την 25η Φεβρουαρίου 2018 την Κυριακή της Ορθοδοξίας εις τον Ι.Ν.Εισοδίων της Θεοτόκου Κρανιδίου τη συμμετοχή του Πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Γκίκα Παπαδημητρίου, εφημεριου "Εισοδίων της Θεοτόκου" και τέως Αρχιερατικού Ειτρόπου Κρανιδίου, των Οικονόμων π.Θεμιστοκλέους Τσοκανά, εφημερίου "Συνάξεως της Θεοτόκου" Κρανιδίου και π.Αναστασίου Μέλλου, εφημερίου "Μεταμορφώσεως του Κυρίου" Κρανιδίου και του Πρεσβυτέρου π.Ιωάννη Φορτωμά, εφημερίου Παμμεγίστων Ταξιαρχών Φούρνων.


απομαγνητοφωνημένο το θείο κήρυγμα:

Κηρυγμα Δευτερου Κατανυκτικου Εσπερινου 2018 Ορθοδοξια και συγχρονη Ομολογια


  Κυριακή της Ορθοδοξίας, σεβαστοί μου συμπρεσβύτεροι και αγαπητοί μου αδελφοί χριστιανοί, σήμερα, θριαμβεύσαμε εν μέσω του Ιερού Ναού ή έξω απο αυτόν τις θείες και ιερές εικόνες!
  Δεν θριαμβεύουμε για τα ξύλα και τα χρώματα και την ομορφιά τους αλλά θριαμβεύουμε γιατί μέσω αυτών των αγίων εικόνων εκφράζεται η αλήθεια της δικής μας πίστεως, την Ορθοδόξου Πίστεως. Εκκλησία και Ορθοδοξία είναι ταυτόσημες έννοιες. Ορθοδοξία και Εκκλησία είναι ένα και το αυτό γεγονός! 
  Η Εκκλησία είναι το κάλεσμα το δικό μας για να γίνουμε χριστιανοί άνθρωποι, να επιρεάσουμε το "είναι" μας και να το κάνουμε όλο με χριστιανικό ήθος και ύφος. Να μπει στην καθημερινότητα μας, στην ζωλη μας, στην πράξη μας αυτό που η αγία μας Εκκλησία θέλει και ζητά απο εμάς.
  Θα σας διαβάσω ένα ποίημα, διότι αν δείτε και μετέχετε στις ακολουθίες της Εκκλησίας, θα δείτε ότι είναι γεμάτες ποίηση. Γιατί; Διότι με την πόιηση, τα τροπάρια δηλαδή και τους ύμνους είναι πιο εύκολο να μάθεις την πίστη. Να μείνουν αυτά που ακούς και τραγουδάς μέσα σου. (Και) λέει ο Καβάφης σε ένα ποίημα του που το επιγράφει: "Ουκ έγνως". Δηλαδή, δεν γνωρίζεις. 
"Για τες θρησκευτικές μας δοξασίες —
ο κούφος Ιουλιανός είπεν «Aνέγνων, έγνων,
κατέγνων»." 
(μία παροιμιακή έκφρραση απάντηση του Ιουλιανού σε επιστολή επισκόπων) Δηλαδή ανάγνωσε, διάβασε, και απέρριψε αυτό που διάβασε. Δεν το εγνώρισε αλλά το παραθεώρησε. 
"Τάχατες μας εκμηδένισε
με το «κατέγνων» του, ο γελοιωδέστατος." λέει ο Καβάφης  

"Τέτοιες ξυπνάδες όμως πέρασι δεν έχουνε σ’ εμάς
τους Χριστιανούς. «Aνέγνως, αλλ’ ουκ έγνως· ει γαρ έγνως,
ουκ αν κατέγνως»".

Δηλαδή του απαντά ο μεγάλος Βασίλειος και αυτή την απάντηση ο ποιητής την βάζει στο στόμα όλων μας, απαντήσαμε αμέσως λέει, ότι αν και διάβασες, δεν γνώρισες αυτό που διάβασες. Εάν γνώρισες αυτό που διάβασες δεν θα το παραθεωρούσες και δεν θα το απέρριπτες.
  Η αγία μας Εκκλησία, η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι γεμάτη μαρτυρία πίστεως. Η μαρτυρία αυτή δεν είναι κάτι θεωρητικό, δεν διαβάζουμε τόμους και βιβλία για να πούμε ότι είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί....sec. 4.27

Δεν υπάρχουν σχόλια: