Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΑΠΛΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ

Το τηλεφώνημα
Εχθές χτύπησε το τηλέφωνο με ένα ήχο σαν να κήρυττε εγερτήριο επανάστασης. Είναι φορές που το αισθάνεσαι ότι από την άλλη άκρη του ακουστικού μια φωνή, μια ψυχή, ένας άνθρωπος έχουν κάτι αρκετά σημαντικό να σου αναγγείλουν.
Ήταν η κοινωνική λειτουργός του χωριού. Κοπέλα όλο δύναμη και ζωντάνια από εκείνη που σου δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να γίνει η σπίθα για να πάρει φωτιά όλος ο κόσμος και να γίνει δικαιότερος, ομορφότερος, γεμάτος ανθρωπιά και αλληλεγγύη.Ήθελε να μου γνωστοποιήσει ένα κοινωνικό πρόβλημα αρκετά σημαντικό, για την ανεργία δύο σχετικά νέων ανθρώπων, με ένα παιδί, με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε όλα αυτά είχε έρθει τώρα να προστεθεί και το εργασιακό-οικονομικό.Εκείνο που μου ζητούσε ήταν να βρούμε κάποια χρήματα και εάν θα μπορούσαμε μια νέα απασχόληση τουλάχιστον για τον άντρα. Εάν δε, ήθελα και μπορούσα να πάμε μαζί στο σπίτι των νέων αυτών ανθρώπων για να εκφράσουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας, μαζί και με κάποια έστω προσωρινή και φτωχή υλική συμπαράσταση. Έτσι και έγινε.Αλλά το πιο συγκλονιστικό που για την δική μου αισθητική ποιότητα, αρχές και αξίες που θέλω να λέω ότι πιστεύω και υπηρετώ ήταν ότι πριν από εμένα είχαν «ενοχλήσει» τον προϊστάμενο της ενορίας. Δηλαδή τον μεγαλύτερο σε ηλικία και χρόνια ιεροσύνης παπά της ενορίας, ο οποίος πεισματικά αρνήθηκε κάθε είδους βοήθεια γιατί όπως είπε η ενορία είχε έξοδα. Δηλαδή τα κτίρια, τα τσιμέντα και μύριες όσες άλλες δικαιολογίες και προφάσεις που ξέρει πάντα με ένα καταπληκτικό τρόπο να εφευρίσκει η αδιαφορία και η αναλγησία. Και όλα τούτα αντί του ανθρώπου. Αυτό ομολογώ ήχησε βάναυσα και οδυνηρά στα αυτιά μου και κυρίως στον μύθο της ψυχής μου. Όχι γιατί πιστεύω ότι είμαι καλύτερος παπάς ή πιο ευαίσθητος στον ανθρώπινο πόνο, άλλα γιατί δεν μπορώ τόση υποκρισία και ψέμα γύρω μου. Και γιατί όταν λες ότι είσαι Χριστιανός δεν δηλώνεις τίποτε άλλο παρά την απόλυτη αφοσίωση σου, όχι στον Θεό αλλά στον άνθρωπο. Τον πάσχοντα άνθρωπο. Εκείνον με τον οποίο ο Χριστός ταυτίστηκε και έγινε ένα. Έτσι η κοπέλα που ο Χριστός ήταν στο πρόσωπο της, απευθύνθηκε σε εμένα που δεν έπρεπε και δεν είχα το δικαίωμα να την απογοητεύσω. Γι αυτό και πήγαμε μαζί στο σπίτι του αδελφού που πραγματικά πάσχει και υποφέρει από ποικίλα προβλήματα.Το ερώτημα για εμένα που τόσο σε αυτή την συνεργασία με την κοινωνική λειτουργό όσο και σε άλλες αρκετές θα έλεγα παρόμοιες εμπειρίες με τέτοιους ανθρώπους και παρόμοια ή και σοβαρότερα περιστατικά ήταν και παραμένει ένα.Πως άνθρωποι που αναπροσδιορίζονται ως μη χριστιανοί ή στην καλύτερη όχι τυπικά σωστοί πιστοί, που δεν νηστεύουν, δεν προσεύχονται, δεν πηγαίνουν κάθε Κυριακή στην Εκκλησία κ.ο.κ έχουν μια ποιότητα ψυχής και εσωτερικής ομορφιάς τόσο κοντά στον Λόγο του Χριστού και είναι τόσο μα τόσο πολύ πλησίον Του, που πραγματικά ντρέπομαι για όλους εκείνους που ονομάζονται Χριστιανοί.Δε ξέρω αλλά νομίζω ότι πλέον έχω σταθερά καταλήξει μέσα μου. Ας το αφήσω να ωριμάσει και θα το πω φωναχτά.
π.Λίβυος

http://plibyos.blogspot.com/2009/02/blog-post_19.html

αγαπητέ αδελφέ και συλλειτουργέ, και όμως εσείς στα μάτια των ανώτερων σας γραφειοκρατών και σφραγιδοκρατόρων ποτέ δεν θα μπορούσατε να γίνεται προϊστάμενος, διότι ο προϊστάμενος της ενορίας σκέφθηκε την τάδε και δείνα εγκύκλιο που ζητάει τόσα και άλλα χρήματα και δεν σκέφθηκε ότι ο Χριστός μας σε περίπτωση που του ζητούσαν κάτι υλικό και κάτι πνευματικό θα διάλεγε να δώσει λύση στο πνευματικό ζήτημα και εξηγούμαι...είναι υλικό ζήτημα το κτηριακό και υπόλοιπο συγκρότημα της ενορίας και είναι πνευματικό ζήτημα να έχεις έναν άνθρωπο που ζητά βοήθεια (υλική βοήθεια για σένα, πνευματική για εκείνον, διότι το ψωμί του αδελφού μας είναι πνευματικό θέμα όπως νομίζω έλεγε ο Νικολάϊ Μπερδιάγιεφ!).
Φυσικά και καλά έκανες...αλλά έλα ντε που θα αντιδράσουν όλοι όσοι δεν θέλουν η Εκκλησία να βγει από τους τέσσερις τοίχους του ναού και να πορευθεί προς τον σύγχρονο άνθρωπο!
Modern Father

13 σχόλια:

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Αν και το σχολίασα αυτό το Post στο Blog του αγαπητου π. Λίβυου, θα πω κάτι και απο δω. Δυστυχώς καθημερινά αποδεικνυεται πως η επίσημη εκκλησία είναι μια ιδρυματικής μορφής εταιρία ανάληψης καθηκόντων και όχι τόπος συνάντησης,μεταμόρφωσης,αρωγής. Στη θέση του Χριστού και της μαρτυρίας του θέσαμε την καλή μαρτυρία στους πρακτικούς νοικοκυραίους του συμφεροντος και της επίδειξης και αλλοίμονο γιατί δεν θα μας ζητηθούν πέτρες μπετά και βελούδινες κορδέλες μα αγάπη,ευποιία και ελεημοσύνη.

Ανώνυμος είπε...

δυστυχως...δεν ειναι ιδρυματικη(θα ειχε και οργανωση ιδρυματος και θα παρειχε μερικες βοηθητικες χρηματικες "δυναμεις" και μονον να δωσεις μερικα απαραιτητα σε ανθρωπους) αλλα μια παγερα αδιαφορη για τον συνανθρωπο και κατ' επεκτασιν για τον Θεάνθρωπο!
δεν μπορω να το ακεφθω, να το χωρεσει ο νους μου, οτι πρεπει να κανω κτιρια και πραγματα στο ναο και να μην βοηθώ τους ανθρώπους...δεν μπορω να το χωνεψω!
να βοηθω τους τοιχους να στηθουν και όχι να δωσω στους ανθρώπους ότι χρειάζονται, οσο μπορω τελος παντων και την Κυριακη στη θεια λειτουργια μπορουμε να καλεσουμε και τους ανθρώπους να κανουν πραξη τις ευαγγελικες αρετες και να βοηθησουν με ελεημονα διαθεση τους αδελφους τους!

ο βασιλιάς του δάσους. είπε...

xairete en kirio...

sas efxaristo.

simera ida mia oasi oyranioy artoy.
o kirios ihsous xristos einai stin paroysia zontanos mesa apo tous aggelous tis ali8ias sou adelfe.
sinexise.

essetai hmar.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Οταν η διοικούσα εκκλησία πάψει να νοιάζεται για έργα βιτρίνας και όχι ουσίας, τότε μπορεί και να γίνουν όλοι χριστιανοί και να αλλάξει ο κόσμος...

Μέχρι τότε, απλά να μας φωτίζει ο Κύριος να μην σκανδαλίζόμαστε από κείνους που τελικά δεν είναι Εκκλησία αλλά επιχείρηση και να θυμόμαστε πως η αληθινή Εκκλησία έχει κεφαλή της τον Ιδιο!

Ανώνυμος είπε...

@ νομε βυζαντινε, καλωσυνη σας να λετε για τα δικα μας σχολα επι της αναρτησης του π. Λιβύου, τοσο καλα λογια μακαρι να ειναι πραγματικοτητα!

Ανώνυμος είπε...

@ Eλενα,
πρεπει να κατανοησουμε οτι πολλες φορες και εμεις οι κληρικοι μπορει να κανουμε λαθη...αλλ' Εκκλησια ανευ κληρικων ου καλειται κατα τον αγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, που ειχε μια μεγάλη διαφορα με εμάς...διαλεξε αντι του βολεματος το ξεβόλεμα δηλαδη αντι του θρόνου το μαρτύριο απο το οποίο και δεν θελησε να ξεφυγει οταν του το προτειναν οι χριστιανοι της Ρώμης,εξαγοραζοντας το μαρτυριο του!εχουμε αναγκη τετοιων κληρικων ευχεσθε γι' αυτο!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευχόμαστε πάτερ και οι κακοί κληρικοί δεν μας διώχνουν από την Εκκλησία γιατί είμαστε εκεί για τον Κύριο.
Προσευχόμαστε και γιαυτούς και για τον κακό μας εαυτό που είναι ο μόνος που μπορεί να μας απομακρύνει από τον Χριστό.

Ομως υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν τις πτώσεις των κληρικών για να χτυπήσουν την Εκκλησία.
Αυτό είναι όσο δική τους ευθύνη, τόσο και της διοικούσας Εκκλησίας!

Ανώνυμος είπε...

αγαπητη Ελενα, δεν υπαρχουν καλοι και κακοι κληρικοι!
υπαρχουνκληρικοι σε πτώση και καταπτωση και κληρικοι σε γνωση και επιγνωση Θεου!
αλλοι που εχουν την χάριν του Χριστου ζωσα και δρωσα εντος τους και αλλοι που δεν την αφηνουν να επιδρασσει στις ζωες και το εργο τους!
οσο για εκεινους που δεν εκκλησιαζονται λογω των κληρικων και δη των αποτυχημενων δεν εχουν παρει μυρωδια της εκκλησιαστικης ζωης και πραγματιοτητος!

Ανώνυμος είπε...

πατερ Ιερόθεε, ο π. Λίβυος έχει απόλυτο δίκαιο αλλά και εσύ που σχολιάζεις!!!Η Έλενα επίσης έχει δίκιο που μιλά για τα έργα βιτρίνας....κλπ...
Δυστυχώς, θα κριθούμε πολύ αυστηρά και κυρίως οι ποιμένες από τον Λόγο του Θεού.Τι ευαγγέλιο ακούσαμε την περασμένη Κυριακή? "εφ' όσον εποιήσατε των αδελφών μου τούτων των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε!!"
Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός γι' αυτό ακριβώς το λόγο, διότι είναι εικόνα και ομοίωση του θεού πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη!!!.

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΑΝΘΡΡΩΠΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ???
ΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΑΓΑΠΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑΠΙ ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΔΕΝ ΧΑΛΑΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ...ΑΝ ΟΜΩΣ ΠΑΘΕΙ ΚΑΤΙ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ???ΑΣ ΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΠΙΑ ΑΡΕΤΗ ΜΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑ!

Ενοριακός Ι.Ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου Κοιλάδας είπε...

Θα συμφωνήσω στα περισσότερα μαζί σας αγαπητοί συνομιλητές. Έτσι έχουν τα πράγματα, πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον άνθρωπο και λιγότερο στα κτήρια. Δυστυχώς δε συμβαίνει αυτό πάντα. Ας προσευχηθούμε στον Τριαδικό Θεό μας να φωτίζει το νου μας και να κατευθύνει τις ενέργειες μας προς ωφέλεια τον δοκιμαζόμενων αδελφών μας.

Καλό βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

να συνευχηθουμε μαζι σας Ενοριακο Νεανικο Κεντρο Κοιλάδας!να εχουμε την ευαισθησαι εκεινη που διακρινει τους ανθρωπους του Θεου απο τους ανθρωπους του κοσμου τουτου!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Modern father

Οταν λέω καλοί και κακοί κληρικοί εννοώ αυτούς που αναφέρετε στις δύο κατηγορίες.
Είναι μια ορολογία για να συννενοούμαστε.