Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

χρονικως πρωθυστερο αλλα λογος περι του Φωτος του κοσμου

ούτω λαμψάτω το φώς υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τά καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς.

Έτσι να λάμψει και το δικό σας φως μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα, και να δοξολογήσουν τον ουράνιο Πατέρα σας.
http://www.arxontariki.net/viewtopic.php?f=304&t=2479

στον κόσμο αυτό που ήρθαμε επειδή η χάρις του Θεού το επέλεξε και το επέτρεψε υπάρχουν αυτόφωτες και ετερόφωτες πηγές ενέργειας και μεταφορικά μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν αυτόφωτοι και ετερόφωτοι άνθρωποι – υπάρξεις.
Οι άνθρωποι ανήκουν στους ετερόφωτους οργανισμούς, φωτίζονται από εξωτερικά ερεθίσματα – αντικείμενα, τους φωτίζει κυριολεκτικά ο ήλιος και το ηλεκτρικό φως, η σελήνη και ανθρώπινες επινοήσεις…αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι την καρδιά μας την φωτίζει κάτι έτερον ή μάλλον κάποιος Έτερος, ο έτερος αυτός είναι με κεφαλαίο αρχικό γράμμα διότι είναι ο Άκτιστος και Απειροδύναμος Θεός μας.
Όπως λάμπει άμα τη πνευματική παρουσία του ο Κύριος μας και μέσω των μαθητών του λάμπει στο σήμερα μας λέει έτσι και εμείς να λάμπουμε ενώπιον των άλλων ανθρώπων και αδελφών μας.
Πώς όμως λάμπει ο άνθρωπος ενώπιον του άλλου ανθρώπου???
Ποιος ο τρόπος με τον οποίον καταξιώνεται στα μάτια του αδελφού του???
Μας απαντά το αδιάψευστο στόμα του Κυρίου μας, ότι τα καλά έργα θα σας κάνουν σεβαστούς ενώπιον του κοινωνικού συνόλου, αλλά και θα φανερώσουν την χριστιανική σας ιδιότητα και χριστοπρεπή σας συνέπεια στην αρετή.
Καλά έργα είναι, φίλοι μου καλοί, το χαμόγελο σ’ εκείνον που πενθεί, το χάδι σε εκείνον που βρίσκεται στο κρεββάτι του πόνου, ένα νερό δροσερό ή ένα κομμάτι ψωμί ή και ένα πιάτο φαί σε όποιον και αν μας το ζητήσει…και πόσα άλλα και εμείς μπορούμε να κρίνουμε ότι είναι καλά έργα και ευλογείται το όνομα του Θεού με την συμμετοχή μας σε αυτά!
Αλλά και της χριστιανικής μας αρετής την έλλειψη την μετρά ο άνθρωπος όταν χρειάζεται κάποιον και κανείς δεν μένει κοντά μας, πλησίον μας, δίπλα μας, αλλά είναι δίπλα μας το μόνο Φ ω ς που μέρα και νύχτα λάμπει, το Αυτό-Φως και η Αυτό-Ζωή, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός.
Γιατί όμως γίνονται τα καλά έργα???
Όχι, για να δοξασθεί εκείνος που κάνει το έργο το καλό και αγαθό στον αδελφό του, αλλά για να δοξάσουμε όλοι και αυτός που κάνει το καλό και το ρίχνει στο γυαλό και εκείνος που το βρίσκει στο γυαλό του βίου του πολυκύμαντου και πολυτάραχου και εκείνος που από τη στεριά της ζωής του βλέπει τα τεκταινόμενα, να λατρεύσουν και να αποτίσουν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον Θεό και Λυτρωτή μας.
Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δια του Ιησού Χριστού, γινόμαστε το Φως του κόσμου όχι για να δεχθούμε διθυραμβικές ιαχές, νικητήρια «ζήτω» και χειραψιών ανθρωπίνων τα «μπράβο», αλλά για να έχουμε την χαρά να δοξάζουμε με την ζωή και τα έργα μας τον Κύριο μας.
Αμήν.
modern father

Δεν υπάρχουν σχόλια: