Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΕΛΑΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΤΕΡΑ&ΑΔΕΛΦΟ, ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ!

«ΑΦΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΛΘΕΙΝ ΠΡΟΣ ΜΕ»!
Κύριος Ιησούς Χριστός
Αγαπητοί μας φίλοι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών μας, που ανήκουν στο Δημοτικό Σχολείο,


Είναι ανάγκη επιτακτική και επείγουσα να εμφυσήσουμε όλοι στα παιδιά μας ιδανικά και στόχους ζωής, αρχές και προοπτικές για το μέλλον τους, ιδέες για την εξανθρώπιση του μετά-χριστιανικού ανθρώπου και αξίες για μια ζωή αγωνιστικής διάθεσης, τόλμη για την αντιμετώπιση των επερχομένων γεγονότων και γενναιότητα για τα προβλήματα του αύριο, ανδρεία στον αγώνα κατά των ψυχολέθρων παθών μας και ενάρετη εξάσκηση των δυνατοτήτων μας για να μπορούν στις δυσκολίες των «νέων» καιρών μας να στέκονται εδραία, αγέρωχα και όρθια ως προσωπικές οντότητες, που παίρνουν δυνάμεις από τον Χριστό, για να αντιμετωπίζουν τις προ (σ) κλήσεις του μέλλοντος και τις δυσκολίες της κοινωνικής επαφής με τρίτους (διαφορετικούς, ως προς την παράδοση, την πίστη, την ιδιοπροσωπεία κ.α.) προς εμάς τύπους!
Αν όμως στον αγώνα μας αυτό δεν είναι συμπαραστάτης μας ο Ιησούς Χριστός, τότε ο αγώνας είναι χωρίς όφελος και γεμάτος ματαιότητα!
Επίσης την προστασία του Κυρίου μας την εξασφαλίζουν όλοι οι πιστοί μαθητές του Ιησού Χριστού…αυτή η περιγραφή και διδασκαλία της πίστεως μας θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο...(τα υπόλοιπα στοιχεία απαλείφονται για ευνόητος λόγους)
ειδή είναι μάθημα γνωριμίας και απευθύνεται στα παιδιά μας, των τάξεων Δ΄, Ε΄ και Στ΄, του Δημοτικού μας Σχολείου!
Φίλοι μου, α ν α μ έ ν ο υ μ ε στο μάθημα αυτό της 18ης /10/ ’08, που είναι μάθημα γνωριμίας όλους σας, με χαρά και αγάπη Ιησού Χριστού.


Ο Κατηχητής Σας.

π. Ιερόθεος
περιμένουμε τα σχόλια σας αγαπητοί μου φίλοι...
ειναι σωστός τρόπος κλήσεως των γονέων εναντι των ευθυνων της εκκλησιαστικης διαπαιδωγώγησης των παιδιών τους?
είναι σωστό να κατηχούνται τα παιδιά?
διαφωνείτε με τη κατηχητικη προσπάθεια και γιατί?
Modern Father

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Αν όμως στον αγώνα μας αυτό δεν είναι συμπαραστάτης μας ο Ιησούς Χριστός, τότε ο αγώνας είναι χωρίς όφελος και γεμάτος ματαιότητα! "

Αγαπητε Ιεροθεε και αγαπητε πρωην συμμαθητη , θα ηθελα να σταθω στην παραπανω προταση που εγραψες στο κειμενο σου περι κατηχησης.

Θεωρω λοιπον πως η παραπανω προταση εμπεριεχει ακρατο κ ακραιο δογματισμο!Και εξηγουμαι..Πως ειναι δυνατον να γνωριζεις κ να προεξοφλεις πως ο ¨αγωνας",τον οποιο περιγραφεις στο κειμενο σου,ειναι χωρις οφελος κ γεματος ματαιοτητα αν δεν ειναι συμπαραστατης μας ο Ιησους Χριστος ? Δηλαδη κανενας ανθρωπος δεν μπορει να επιτυχει τα οσα περιεγραψες χωρις την "συμπαρασταση" του Ιησου Χριστού? Το θεωρω αδιανοητο κατι τετοιο και υπαρχουν και απειρα παραδειγματα που αποδεικνυουν τα λεγομενα μου.Υπαρχουν απειρες οικογενειες που εχουν καταφερει να εμφυσησουν στα παιδια τους τα ιδανικα και τους στοχους ζωης που περιγραφεις και τα εχουν βοηθησει να ανταπεξελθουν στις προ(σ)κλησεις των καιρων μας , χωρις να παιζει απολυτως κανεναν ρολο στη ζωη τους ο Ιησους Χριστος!
Δεν ειχαν οφελος αυτα τα παιδια απο την διαπαιδαγωγηση που ελαβαν απο την οικογενιεα τους?Ολα οσα πετυχαν ηταν ματαια?Ο μονος τελικα που μπορει να εγγυαται οφελη κ αποτελεσματικοτητα ειναι ο Ιησους Χριστος? Προφανως τα ερωτηματα ειναι ρητορικα! Αλλα ακομα κι αν η συμπαρασταση του Ιησου Χριστου ειναι ικανη και αναγκαια συνθηκη (που προφανεστατα δεν ειναι!) για να διαγουμε ολοι εναν εναρετο βιο , εσυ πως μπορεις να το γνωριζεις με βεβαιοτητα αυτο?Και κυριως πως μπορεις να ακυρωνεις οποιαδηποτε αλλη προσπαθεια η οποια δεν εχει συμπαραστατη της τον Ιησου Χριστο? Μπορει οι θρησκευομενοι ανθρωποι να "εμπνεονται" και να αντλουν δυναμη απο τον Ιησου Χριστο και οντως με την νοητη συμπαρασταση του να πετυχαινουν πολλα, αλλα υπαρχουν και εκατομμυρια αλλοι οι οποιοι αντλουν δυναμη και "εμπνεονται" απο διαφορετικες "πηγες"!Οπως η οικογενεια τους , οι συζητησεις με τους φιλους τους, η μουσικη, η αναγνωση βιβλιων και πολλα αλλα.Και σαφως το ενα δεν αναιρει το αλλο,δηλαδη μπορει και οι θρησκευομενοι εκτος απο την συμπαρασταση του Ιησου Χριστου , να χρησιμοποιουν και τις "πηγες" που περιεγραψα.Αλλα δεν μπορω να καταλαβω πώς μπορεις να προδικαζεις την εκβαση ενος "αγωνα" ο οποιος απλως βασιζεται σε κατι διαφορετικο απο αυτο που εσυ προσπαθεις να εμφυσησεις στα νεα παιδια!

Κατ'εμε δυο ειναι τα ενδεχομενα.'Η απλως ειναι ενα διαφημηστικο τρικ για να προσελκυσεις περισσοτερα παιδια στην κατηχηση 'η απλως βαδιζεις κι εσυ στο γνωστο και σταθερο μονοπατι στο οποιο πορευθηκε και συνεχιζει να πορευεται εδω και αιωνες ο χριστιανισμος, δηλαδη στο μονοπατι του ακρατου και ακραιου δογματισμου!Οποιο απο τα δυο ενδεχομενα και να ισχυει (ειναι πολυ πιθανο βεβαια να ισχυουν και τα δυο ταυτοχρονως) θλιβομαι βαθυτατα, διοτι χρησιμοποιεις το ψευδος (αφου ειναι αδυνατον να εισαι βεβαιος περι του ανωφελου και της ματαιοτητας οποιασδηποτε "διαφορετικης" προσπαθειας!) και τον εκφοβισμο (αφου ουσιαστικα δηλωνεις στους γονεις οτι στους φοβερους,τρομερους και ακρως επικινδυνους καιρους που διανυουμε και που επονται, η μοναδικη λυση ειναι ο Ιησους Χριστος αλλιως δεν υπαρχει αλλη ελπιδα!).

Τωρα νομιζω πως δεν ειμαι ο πλεον αρμοδιος να κρινω αν ειναι σωστο να κατηχουνται τα παιδια 'η οχι , αφου θεωρω οτι αυτα ειναι ζητηματα που αφορουν αποκλειστικα και μονο τους πιστους και θρησκευομενους και εχουν να κανουν με τον "εσωτερικο" τροπο λειτουργιας της εκαστοτε θρησκειας.Αλλα ως "εξωτερικος" παρατηρητης οφειλω να επισημανω πως ειναι αναφαιρετο δικαιωμα σου να προσπαθεις μεσω της κατηχησης να μεταδωσεις στα παιδια τις οποιες αποψεις σου και να τους εμφυσησεις τα οποια "ιδανικα" και τις οποιες "αξιες" πρεσβευεις!
Αλλωστε κι εγω (και οι ομοιοι μου) το ιδιο κανω,
απλως προς την αντιθετη κατευθυνση και με διαφορετικες πρακτικες!Εσυ προσπαθεις να προτρεψεις τους νεους να ακολουθησουν τον Ιησου Χριστο και την διδασκαλια του , ενω εγω προσπαθω να τους αποτρεψω απο το να ακολουθησουν αυτο το νοσηρο,κατ'εμε,μονοπατι!
Ελπιζω να το καταφερω...

Αναμενω με χαρα την απαντηση σου!

Ανώνυμος είπε...

ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΑΝΩΤΕΡΩ…ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ…ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ…ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΣΑ ΩΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΥΠΤΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΥΠΤΕΤΑΙ ΦΑΝΕΡΟΥΜΕΝΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ!
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΤΗΝ ΦΑΝΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Η ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ! ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΑΠΛΩΣ ΑΛΛΑ ΑΦΘΑΡΤΙΖΕΙ ΟΣΑ ΣΤΗ ΓΗ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΣΤΗ ΓΗ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!ΕΓΩ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΩ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΣΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΓΝΩΣΗ…ΑΛΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΔΙΝΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΕΙΤΕ ΔΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΑΙΣΘΗΤΟΥ ΕΙΤΕ ΔΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ!

ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΕΜΦΥΣΙΣΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΝ Ο Σ Ο Ι ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ Σ’ ΑΥΤΟ…

ΑΝ ΚΑΙ ΕΣΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΒΑΡΥΤΑΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΡΕΡΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΚΑΣΙΕΣ…ΜΕ ΥΦΟΣ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΩΝ ΕΚΑΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ…ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΟ ΜΕΝΟΣ ΣΟΥ…ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΧΗΣΗ…ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΛΕΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΤΙΣ ΚΑΤ’ ΙΔΙΑΝ ΣΥΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΥΦΟΣ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ…ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΔΕΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΕ ΒΑΖΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ…ΑΦΟΥ ΕΣΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ!ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΓΝΟΕΙΣ ΑΠΛΩΣ ΩΣ ΚΑΤΗΧΗΤΕΣ…ΚΑΙ ΔΕΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΘΕΣ!

ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΤΡΑΠΟΥΣ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ…ΜΕ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΝΙΓΗΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!ΚΑΛΗ «ΕΠΙΤΥΧΙΑ» ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ…ΑΦΟΥ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΤΑΣΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΠΛΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ!