Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΕΥΧΕΣ


ΧΡΙΣΤΟΣ εκ νεκρών εγήγερται!

Ο νεκρός του Ιησού, ηγέρθη όντως και φανερώθηκε σε όποιον είχε την αγαθή προαίρεση στη σχέση του με τον Θεό μας, στο τότε και στο σήμερα, σε όλη και όλους που είναι και έχουν σχέση με την Ιστορία!
Ο Θεός του ουρανού, έγινε Θεός της γης, έγινε Θεός του Τάφου, έγινε Θεός του Ανιστάμενου και Αναστημένου κόσμου, έγινε ο Θεός -που- του Άδου την θύρα διέλυσε και ως θήρευμα μαζί του πήρε την Άδη-ον σχέση ανθρώπου και θανάτου.
Ο θάνατος έγινε _αθάνατος_ πτώσις στην τραγικότητα του ανθρωπίνου προσώπου που αμαυρώνει το ήθος και την ποιότητα της ζωής, της καινοποιού ποιότητος μη υπαρχούσης εντός μας, όταν εμείς δεν πορευθούμε ελεύθερα και ηθελημένα προς την Λειτουργία εν Εκκλησία και προς την Εκκλησία εν Λειτουργία τότε δεν θα έχουμε προσωπική εμπειρία και ελεύθερη μαρτυρία στο ναού του Αναστάντος Λόγου!
Ευλογημένο Πάσχα διότι εάν ανέστη Χριστός (που δια την προσωπική μας θέση και πίστη, ανέστη)δεν υπάρχει Πάσχα αλλά μαγεία και προσωπολατρεία και νεκρολατρεία!
Χριστός Ανέστη!
modern father

9 σχόλια:

Ορθόδοξος είπε...

Το ιστολόγιο “ΑΘΕΪΑ, η άρνηση της αλήθειας” εύχεται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλο τον κόσμο.

http://eatheia.blogspot.com/

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πάτερ μου, είχαμε μια συζήτηση στο φέισ-μπουκ για την ευχή "Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη", και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Η δικιά μου άποψη είναι αυτή:

"Αποτελεί βασική αρχή της επικοινωνίας πως τα αυτονόητα όταν τα επαναλαμβάνουμε, τα αμφισβητούμε!
Όταν κάποιος επαναλαμβάνει διαρκώς πως είναι έξυπνος ή τίμιος, όλοι αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την εξυπνάδα του ή την τιμιότητά του.
Επίσης, όταν βλέπω, π.χ., τη μάνα μου δεν της λέω "συ η μήτηρ μου", ούτε εκείνη μου απαντά "αληθώς ειμί"!
Το "Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη" έχει τις ιστορικές του ρίζες στους χριστιανούς που ζούσαν σε εθνικό ή ιουδαϊκό περιβάλλον, όπου η Ανάσταση του Κυρίου όχι μόνο αμφισβητούνταν αλλά και αποτελούσε αντικείμενο ειρωνικών σχολίων.
Σήμερα, πλέον, οι φράσεις αυτές δεν έχουν κανένα ουσιαστικό νόημα για τους χριστιανούς....
Όποιος είναι Χριστιανός πιστεύει στο γεγονός της Ανάστασης και δεν χρειάζεται διαρκή υπενθύμιση ή επιβεβαίωση.
Η Εκκλησία μας πρέπει να φροντίσει την αντικατάσταση αυτών των ευχών, με άλλες, που εκφράζουν όχι και τόσο αυτονόητες καταστάσεις.
Π.χ. "ειρήνη ημίν" ή "αγαπάτε αλλήλους"...

Modern Father είπε...

ευχαριστούμε για την ευχη Σας, ορθοδοξε αδελφε!

Modern Father είπε...

Γέροντα, ΌΝΤΩΣ και ώφθη Κηφά-Σίμωνι, μακαρι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Πέτρου, που δεινώς εραθύμη αλλά και μεγάλως μετενόησε!

Modern Father είπε...

ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ Ασκαρδαμυκτί , ΧΑΙΡΕΤΕ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΠΕΠΛΗΡΩΜΕΝΗΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΝ ΣΑΣ...ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΙΡΕΤΕ...ΘΑΡΣΗΤΕ ΕΓΩ ΝΕΝΙΚΗΚΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ!
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗΝ Μ,ΑΣ!
"ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΧΑΡΑ ΜΟΥ", ΚΑΘ'ΗΜΕΡΑΝ ΑΠΟΚΡΙΝΕΤΟ Ο ΟΣΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΑ...ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΕΡΑ ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΡΑΣΜΙΟΝ ΣΩΤΗΡΑΑ ΧΡΙΣΤΟ...ή/και ΝΑ ΛΕΜΕ ΧΑΙΡΕΤΕ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΕΙ ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΘΟΣΥΝΗΣ!

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Xριστός ανέστη πάτερ! Χριστός ανέστη αδελφοί!
Αγαπητέ ασκαρδαμύκτιε, σε μια εποχή ζόφου,θανάτου,απελπισίας, όπου διάφοροι ψευδομεσσίες μεταγγίζουν μαύρο φως θανάτου και δουλείας σε διψασμένες μα τυφλές ψυχές, η ομολογία Χριστός ανέστη-Αληθώς ανέστη, αποτελεί την επαναστατικότερη πράξη και ομολογία και είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Να βιώνουμε την ανάσταση, να την ζούμε και να την μεταδίδουμε. Τίποτα άλλο δεν είναι η Εκκλησία και το Ευαγγέλιο της παρά μόνο το εξής μήνυμα και έργο: ο Ιησους Χριστός ο επί Ποντίου πιλάτου στυαρωθείς ανέστη την 16η Νισαν του 33 μ Χ και από τότε η "κανονική ζωή" , η κοσμοθεωρία και ο θάνατος πέθαναν και ιδού τα πάντα γέγονεν καινά. Μακάρι να κταξιωθούμε όλοι να γίνουμε εστίες αναστάσεως για τους γύρω μας και να λάβουμε την βεβαιότητα και την "γραφικότητα" του αγίου Σεραφείμ. Όταν πληρωθούμε από το πασχαλιο φως, δεν θα έχουμε ανάγκη να ομολογούμε και να λέμε Χριστός ανέστη, από συνήθεια, ή από ξερή ομολογία ή από διάθεση πειθούς κηρυγματικής, αλλά το Χριστός ανέστη θα μας βγαίνει αυθόρμητα, έτσι... σαν να περιγράφει την ύπαρξη μας στους έξω.

Συγγνώμη για το λογύδριο.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΣΑΙ ΝΟΥΜΕΡΟ ΧΡΗΜΑΤΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ!!! ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Modern Father είπε...

eyxaristw τον ανώνυμο για τα καλα του λόγια!
αληθώς Ανέστη!

Modern Father είπε...

αληθώς ανέστη πατέρα μου Παντελεήμονα, ο λόγος σας μας χρειαζόταν!
η αναστάσιμη χαρά , το Χαίρετε μεθ' ημών ο Αναστάς Κύριος, το Χριστός ανέστη ως εσωτερικής ευχής περιεχόμενο μας χρειάζεται!
όπως και η μαρτυρία μας ότι είναι μαρτυρία αναστασίμου χριστιανικής πορείας είναι απαραίτητον!
ειρήνη την δική του μας έδωσε ο Χριστός διότι την εχρειάζετο και την χρειάζεται η καρδιά μας!