Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Σοφός και ηλίθιος κατα Κουμφούκιον

Μόνο οι πιο σοφοί και οι πιο ηλίθιοι δεν αλλάζουν γνώμη.


Διαβάστε περισσότερα http://www.pare-dose.net/?cat=1025#ixzz0h0azMBNR

O Κομφούκιος 孔夫子, Κονγκ Φούτζι ή Κ'ουνγκ-φου-τζου, κυρ. "Διδάσκαλος Κονγκ", 28 Σεπτεμβρίου, 551 - 479 Π.Κ.Ε.) υπήρξε διάσημος κινέζος διανοητής και κοινωνικός φιλόσοφος, οι διδασκαλίες και η φιλοσοφία του οποίου επηρέασαν βαθιά τη ζωή και τη σκέψη της Ανατολικής Ασίας. Υπήρξε ιδρυτής της Σχολής Ρου (Ru) της κινεζικής σκέψης. Οι διδασκαλίες του, όπως διατηρήθηκαν στα Ανάλεκτα, έθεσαν τα θεμέλια πολλών μεταγενέστερων κινέζικων απόψεων για την εκπαίδευση και την συμπεριφορά του ιδανικού άνδρα, πώς ένα τέτοιο άτομο θα πρέπει να ζει τη ζωή του και να αλληλεπιδρά με τους άλλους, και τα σχήματα της κοινωνίας και της διακυβέρνησης στα οποία θα πρέπει να συμμετέχει. Ο Fung Yu-lan, μια από τις μεγάλες αυθεντίες του 20ου αιώνα για την ιστορία της κινεζικής σκέψης, συγκρίνει την επιρροή του Κομφούκιου στην κινεζική ιστορία με εκείνη του Σωκράτη στη Δύση. Θεωρείται ηγετική μορφή του Κομφουκιανισμού.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CF%86%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B9%CE%BF%CF%82

τελικώς η σοφία και η ηλιθιότητα συναντώνται?

Ο αρχαίος σοφός και διδάσκαλος όλης της ανατολής, ο Κομφούκιος, μας λέγει : ναι, συναντώνται … στο ότι έχουν αμετάτρεπτη τη γνώμη τους, δεν αιωρούνται πότε από εδώ και πότε από εκεί!

Ο σοφός και ο ηλίθιος δεν αλλάζουν γνώμη!

Αλλά πως γίνεται ενώ ξεκινούν από την δική τους αφετηρία ο καθένας να μπορούν να συναντώνται και να ευρίσκονται στο ίδιο σημείο…

Ο σοφός βλέπει τον κόσμο χωρίς παρωπίδες και ανοιχτόκαρδα αλλά και ελεύθερα, δεν θέλει κανείς να ζει εξαναγκαστικώς και επειδή έτσι κάποιοι άλλοι το επιβάλλουν, αλλά θέλει ελεύθερα και αβίαστα να μπορεί να πορεύεται στη γη!

Αυτός είναι και ο άγιος του Θεού, ο σοφός κατά Θεόν και άσοφος δια τον κόσμον! Εκείνος είναι ο μύστης και θύτης της ελευθερίας του Θεού, μυσταγωγείται ελευθέρως και θυτεύει (ως θύτης) ελευθέρως στο πανδιδακτήριο της πατερικής σοφίας και αρετής που είναι απόρροια της χριστιανικής διδασκαλίας, της αγιο-Γραφικής μας παραδόσεως.

Ο ηλίθιος βλέπει τα πάντα με προκατάληψη, δεν θέλει αλλαγές διότι τις θεωρεί επικίνδυνες για τις ισορροπίες που διατηρούνται ανάμεσα μας, δεν θέλει αναποδογύρισμα του τέντζερη (κατσαρόλας) ακόμη και αν το φαγητό είναι μουχλιασμένο, δεν αντέχει την γροθιά στο κατεστημένο, δεν μπορεί την αλλαγή νοοτροπίας, την αλλαγή του τρόπου σκέψεως, δεν μπορεί να δεχθεί καμμία αλλαγή, δηλαδή μπορεί να επιμένει για το να μην φάμε φρέσκο φαγητό με νέες γεύσεις όσο και νόστιμο να είναι για να μην μείνει φαγητό (που στην τελική αποτίμηση των πραγμάτων κάνει κακό στο στομάχι μας-δηλαδή σε κάθε όργανο μας και στην ακεραιότητα μας την σωματική!)

Μόνο οι πιο σοφοί και οι πιο ηλίθιοι δεν αλλάζουν γνώμη, μακάρι να είμαστε στους πιο σοφούς (ελευθέρους και ανοιχτόκαρδους ανθρώπους) και όχι στους ηλιθίους που δεν μπορούν να κάνουν ούτε ένα βήμα εμπρός.

Δυστυχώς στα μέλη της ορθοδόξου εκκλησίας πολλοί έχουν την πεποίθηση μιάς ηθελημένης διατήρησης μια πολλαπλής σε πολλά επίπεδα και θέματα αν(ευ)-αρετής και αν(ευ)-άσκητ(σ)ης ηλιθιότητος!

Καλό υπόλοιπον της περιόδου της μετανοίας!

Καλή Ανάσταση!

modern father

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΛΗΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΦΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΙΘΙΟ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΦΟ...

Unknown είπε...

Είδα το σχόλιο σου στον ιστότοπό μου αγαπητέ και είπα να περάσω να πω μία καλημέρα. Με έκπληξη ομολογώ ανακάλυψα πως είσαι Ιερέας. Φιλοσοφικά, στοχαστικά και θρησκευτικά, είμαι "αλλού", εξηγώ νομίζω με απλό τρόπο σε κάποια παράγραφό μου στο άρθρο μου που "στέκω". Έχει σημασία; Όχι, για μένα δεν έχει, γιατί αυτό που κάνει τον Κόσμο καλύτερο είναι η θετική και γόνιμη συνύπαρξη μεταξύ των διαφορετικών και όχι η μονότονη "συμφωνία" των εκ των προτέρων ομονοούντων. Νομίζω πως εδώ είναι και το κλειδί που μπορεί να μας κάνει όλους λίγο καλύτερους.

Καλημέρα σου λοιπόν!

Modern Father είπε...

ο φιλόσοφος είναι φίλος του σοφού, φιλεί την σοφία, δηλαδή μπορεί να μην είναι σοφός απόλυτα αλλά έχεο προορισμό η σοφία να του γίνει δευτέρα φύση και μια μόνιμη έξη, αγαπητέ ανώνυμε!

Modern Father είπε...

καλημέρα αγαπητε politispittas!
δεν χρειάζεται να συμφωνουμε για να συνδιαλεγόμεθα...εγω σας έχω στα προτεινόμενα μπλόγκ μου διότι έχετε πολύ ενδιαφέρον δημοσιεύσεις -πόστς- κανει κατα το παρελθόν!