Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

«Ἄκου βασιλιά, ὁ οὐράνιος Θεός, τὸν ὁποῖο ἐμεῖς λατρεύουμε, εἶναι τόσο δυνατός, ποὺ μπορεῖ νὰ μᾶς βγάλει σώους καὶ ἀβλαβεῖς ἀπὸ τὸ καμίνι τῆς φωτιᾶς καὶ νὰ μᾶς σώσει ἀπὸ τὰ χέρια σου. Ἀλλὰ καὶ ἂν ἀκόμα δὲν τὸ κάνει, νὰ ξέρεις ὅτι τοὺς θεούς σου δὲ λατρεύουμε καὶ τὴν εἰκόνα σου δὲν προσκυνᾶμε».






Αυτή είναι η ομολογία πίστεως που είπαν οι τρεις Παίδες, ο Ανανίας, ο Αζαρίας και ο Μισαήλ (Σεδράχ, Μισάχ και Αβδεναγώ, τα εβραϊκά ονόματα τους ήσαν αυτά) ενώπιον του Βασιλιά…δεν μας νοιάζουν οι ιστορικές τόσο λεπτομέρειες αλλά η συμβολική ερμηνεία της ομολογίας.
Είναι η πίστη στον ουράνιο Θεό των Παίδων που τα κάνει να αντιστέκονται στην εντολή του Τυράννου…μόνον κάτι ανώτερο και θειότερο μπορεί να αντικρούσει την βασιλική εντολή και είναι μεγαλύτερη η εντολή και παρακέλευσις του Θεού : «3 ουκ έσονται σοι θεοί έτεροι πλην εμού4 ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον ουδέ παντός ομοίωμα όσα εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασιν υποκάτω της γης5 ου προσκυνήσεις αυτοίς ουδέ μη λατρεύσης αυτοίς εγώ γαρ ειμί Κύριος ο Θεός σου» (Έξοδος 20, 3 – 5)

Ο Θεός ζητά από τους ανθρώπους να τον λατρεύουν αγαπητικά και αιώνια και να τον αγαπούν λατρευτικά και μοναδικά…είναι η αγάπη του θεού προς τον άνθρωπο χωρίς όρια και όρους…ο άνθρωπος ζει και αναπνέει εν τω Θεώ αυτού και Θεός δίνει την ευλογία της υπάρξεως του στο πλάσμα του
Μετά στον τέταρτο στίχο υπάρχει απαγόρευση να φτιαχθεί είδωλο ή ομοιώμα που να εξεικονίζει έστω και συμβολικά τον Θεό, γιατί αν τους το επέτρεπε αυτό ο Θεός θα συμφύρονταν με τα άλλα έθνη και θα ξεχνούσαν τον Θεό τους, άρα θα έχαναν την σχέση τους με τον αληθινό Θεό και θα ξεκόβονταν από την μονοθεϊστική λατρεία του και θα ξέπεφταν στον πολυθεϊσμό και στη λατρεία των φυσικών γεγονότων και στοιχείων! Η απαγόρευση είναι ρητή και κατηγορηματική διότι τίποτε γήινο δεν μπορεί να εκφράσει την του Θεού μεγαλειότητα και το του Θεού απερίγραπτο! Άρα όλα τα κτιστά ορατά και αόρατα είναι δημιουργήματα του Θεού και δεν μπορούν να τον συμβολίσουν ούτε να υπονοήσουν την παρουσία του!
Δεν εξεικονίζεται ο Κύριος μας δια αισθητών και κτιστών για να μην προσκυνείται στα ομοιώματα αυτά αλλά η λατρεία του και η προσκύνησις του να είναι πνευματική λατρευτική πράξη κατά τον λόγο του Χριστού μας ότι προσκυνείται ο Θεός μας εν πνεύματι και αληθεία πρέπει να προσκυνείται κατά το λόγιο του Χριστού μας στον Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο που λέγει ότι «Πνεύμα ο Θεός, και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν.» (Ιωάν. 4, 24)…άρα η λατρεία του Θεού είναι πνευματική και αληθινή όταν γίνεται εντός των καρδιών μας και προσφέρεται στο νοητό θυσιαστήριο του νοός μας!
Αυτός δε ο Θεός των Πατέρων μας λέγουν οι Παίδες μπορεί να μας σώσει από το καμίνι του πυρός που εσύ μας απειλείς ότι θα μας ρίξεις…αλλά ο Κύριος μπορεί να μας σώσει…όμως και αν δε θελήσει να επέμβει και μας αφήσει να καούμε αξίζει στον αληθινό μας Θεό αυτή η πραγματική θυσία!
Δεν ήθελαν να σωθούν, αδελφοί μου, οι τρείς εν Βαβυλώνι Παίδες ήθελαν να μαρτυρήσουν για την αληθινή πίστη τους…
Έχουμε εμείς τέτοιο φρόνημα…ζητούμε από τον Χριστό μας το μαρτύριο, είμαστε έτοιμοι να ομολογήσουμε τον αληθινό Θεό μας???
Εύχομαι να έχουμε αυτό το φρόνημα το των Παίδων φρόνημα και ζητούμε από τον Θεό αν έλθουν δύσκολες ημέρες για εμάς και την πιστή μας να αρθούμε στο ύψος των πνευματικών μας ευθυνών και να μαρτυρήσουμε λόγοις και έργοις (αν χρειασθεί) την πίστη και την λατρευτική μας αφοσίωση στον Χριστό μας!
Να μας φρουρούν και να μας σκέπουν οι Τρείς Παίδες.

Μοdern Father

4 σχόλια:

-=IMAGINOS=- είπε...

Ευχαριστώ για τα εξαιρετικά σας κείμενα.

Δυστυχώς το διαδίκτυο και η μπλοκγκόσφαιρα βομβαρδίζεται από μηδενισμό και απαξία για τα πάντα, όχι μόνο για τη θρησκεία μας ή οποία μας βοήθησε να μείνουμε ενωμένοι σαν και σαν έθνος και ελληνισμός, αλλά για τα πάντα. Η σήψη στην εκκλησία φυσικά και υπάρχει αλλά άλλο εκκλησία και άλλο ορθοδοξία. Στην εκκλησία των ανθρώπων δεν πιστεύω, πιστεύω στην εκκλησία του Χριστού. Ο Χριστός ο ίδιος έβγαλε το βούρδουλα και τους σάπισε όλους αυτούς τους αχρείους στο ξύλο. Φαντάζομαι ότι και τώρα εάν κατέβαινε στη γη το ίδιο ακριβώς θα έκανε και πολύ πιο ισχυρότερα. Είναι αισχρό όμως να βάζουμε στην ίδια ζυγαρία το Χριστό με τους αχρείους. Απλά είναι η αφορμή για κάποιους και όχι η αιτία για να περάσουν τα βρωμερά σχέδια τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των παπάδων και μοναχών μας είναι άγιοι άνθρωποι και πραγματικοί απεσταλμένοι του θεού. Τους στηρίζω, θα τους στηρίζω και θα βρίσκομαι στο πλάι τους πάντοτε γιατί απλά πιστεύω και στο θεό είτε Χριστός ονομάζεται αυτός είτε Αλλάχ είτε Βούδας και στους απεσταλμένους του και σεβαστούς εκπροσώπους του. Ο θεός είναι ένας. Δεν είμαι καν θρησκευόμενος με την έννοια ότι πολύ σπάνια πατάω το πόδι μου στην εκκλησία όχι γιατί την απεχθάνομαι αλλά γιατί πηγαίνω να προσευχηθώ σε αυτή όταν νιώθω την ανάγκη να βρεθώ κοντύτερα στο θείο μεγαλείο. Πιστεύω επίσης ότι ο Θεός βρίσκεται παντού και η προσευχή μου εισακούεται από οπουδήποτε και αν βρίσκομαι. Δεν ξέρω γιατί σας τα λέω αυτά, απλά έτσι μου βγήκαν αν θέλετε. Η υγιής πάντως εκκλησία και οι εκπρόσωποι της οι απλοί κυρίως ιερείς, παπάδες και μοναχοί, χρειάζονται τη βοήθεια μας ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Ακόμα και σαν άθεος θα βρισκόμουν δίπλα τους γιατί βιώνω σαν σκεπτόμενος πολίτης την αδικία που αυτοί δέχονται στο πετσί του καθημερινά όπως και οι εκκλησίες που καταστρέφονται από μηδενιστικά στοιχεία.

Συνεχίστε τον αγώνα σας, το ιστολόγιο σας αποτελεί όαση μέσα στην μπλογκόσφαιρα της απαξίωσης και του μηδενισμού των πάντων.

Στα πλευρό σας πάντοτε.

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ IMAGINOS, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΜΠΛΟΓΚ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΠΛΟΓΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΙΣΤΟΧΩΡΟΥ!
ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΤΑΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ...ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΟΙΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ(ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ)...ΔΕΝ ΠΟΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΑΣ...Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ...ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΑΣ ΦΙΛΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡ Ι ΣΤΟ ΓΙΝΑΜΕ ΠΑΠΑΔΕΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡ Υ ΣΟ...ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ...ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΑΡΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ...Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΕΔΑΠΑΝΗΣΕ ΕΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΕΜΕΝΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ...ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΪΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ...ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΜΑΘΕΥΤΟΥΝΕ ΑΛΛΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΑΞΗ!

-=IMAGINOS=- είπε...

Το ξέρω ότι η υγιής εκκλησία μας βοηθάει όσους έχουν ανάγκη. Και εάν όχι όλους πολλούς όμως από αυτούς και όσους προλαβαίνει. Είμαι πάντως σίγουρος ότι η κεντρική εξουσία της Εκκλησίας θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα αλλά ευτυχώς υπάρχουν αρκετές κατά τόπους Μητροπόλεις οι οποίες σε αντίθεση με την κεντρική εξουσία της ιεραρχίας δίνουν δείγματα γραφής. Δεν χρειάζεται να μου στείλετε καμία απόδειξη, σας πιστεύω και έχω και άμεση επίγνωση ποιοι αρχιερείς, κληρικοί και μητροπόλεις παρέχουν θεάρεστο έργο και ποιοι όχι. Είμαι στο πλευρό των σωστών ιερέων αυτών που όπως πολύ σωστά λέτε πως πιστεύουν στο Χριστό και όχι στο Χρυσό. Προπαντός είμαι κοντά στους Παπαφλέσσες και τους Παλαιών Πατρών Γερμανούς γιατί τους χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Και επειδή σας σέβομαι, δεν θα πω τη γνώμη μου για τον νυν Αρχιεπίσκοπο μας……

Θα είμαι πάντοτε όμως πολέμιος αυτών που προσπαθούν να περάσουν ότι όλη η εκκλησία πλέον πιστεύει στο χρυσό. Ε δεν είναι έτσι και απλά όλα αυτά αποτελούν την βρώμικη αφορμή για να περνούν τις βρωμερές επιδιώξεις τους. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Η Ελλάς θα παραμείνει ελληνική, χριστιανική και ορθόδοξη όσο και να προσπαθούν κάποιοι να την αποχριστιανοποιήσουν, να την αφελληνίσουν και να γεμίσουν με διχόνοια και απαξία για την επίσημη θρησκεία της Ελλάδας και το Έθνος μας, τους πιστούς και τους Έλληνες πολίτες που πιστεύουν στις αρχές τις αξίες, την ιστορία και την θρησκεία του Ελληνισμού.
Θα νικήσουμε γιατί είμαστε πιο δυνατοί και αποφασισμένοι. Σας το υπόσχομαι.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΑ ΣΚΕΨΗ ΣΑΣ!ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ...ΧΑΡΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΡΕΥΣΗ ΔΙΝΕΙ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ!
ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ...ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΜΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ!ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΛΗΡΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ!
ΠΟΣΟ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΔΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΕΜΙΟΣ ΤΗΣ ΣΑΠΡΗΣ ΜΕΡΙΔΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟ-ΟΡΘΟΔΟΞΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΑΣ...ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!